Till minne

Till minne av Lars-Erik Prosén

Gymnasieläraren och demokratiaktivisten Lars-Erik Prosén, Uppsala, har avlidit i en ålder av 89 år. Han föddes den 3 juni 1935 och avled den 20 juli 2024. Närmast sörjande är makan Ulla samt bröderna Roland och Alvar Prosén med familjer samt en rik vänkrets.

Som äldst av tre bröder växte Lars-Erik Prosén upp i byn Rönnäs i Leksand, där föräldrarna bedrev ett mindre jordbruk.

Efter avlagd studentexamen vid läroverket i Falun utbildade han sig till folkskollärare i Uppsala med första lärartjänst i Västerås. Efter fortsatta akademiska studier tillträdde Lars-Erik som gymnasielärare i Uppsala och kom under många år att undervisa i Religionskunskap, Psykologi och Socialkunskap. Skärpa, engagemang och tydlighet präglade hans pedagogik.

Redan i tidiga år blev Lars-Erik aktiv i den lokala pingstförsamlingen i byn Rönnäs och i Leksand, där han gärna framträdde med sång, gitarr och dragspel.

I samband med att IBRA-radio startade 1956, med missionsprogram på flera språk, ville pingströrelsen i Sverige göra satsningen mer känd i form av Europakampanjen med resor till olika delar av kontinenten. Detta gjorde stort intryck på den unge Lars-Erik som kom att engagera sig i flera turer till Tyskland med kristna vittnesbörd och sånger på tyska, något som flera av de andra svenska pingstungdomarna tränat in. Kärleken till släkten och till sin uppväxt i Siljansbygden i Dalarna kom till flera uttryck livet igenom och det är också på Leksands kyrkogård han kommer att vila.

Efter att ha lånat en bandspelare av grannen i hembyn intervjuade Lars-Erik påsken 1959 sin morfar om dennes liv. Inspelningen finns bevarad och har blivit till stor glädje och betydelse för hela släkten genom att levandegöra minnet av morfadern och gångna tiders småbrukarliv. Folkrörelsemänniskan Lars-Erik Prosén fick inom utbildning, kyrka och politik utlopp för sitt självklara kall att tjäna vårt lands utveckling och demokrati. Många är de uppdrag han beklätt inom kyrka och politik, bland annat åtta år som folkvald ledamot av Uppsala kommunfullmäktige.

Genom Lars-Eriks försorg har ett osedvanligt stort antal personer värvats som medlemmar till Kristdemokraterna i Uppsala och kyrkliga nomineringsgruppen Kristdemokrater för En levande kyrka, KR.

Grunden för dessa till synes outtröttliga demokratiinsatser lades när Kristdemokraterna, dåvarande KDS, bildades 1964 och den då 29-årige Lars-Erik blev en av dess pionjärer. Inte minst lade han ned mycket arbete på att ordna partiets första nationella Riksting i Uppsala en månad före valdagen den 20 september 1964.

Flera torgmöten hölls och på lördagskvällen strax före valdagen ordnade Lars-Erik ett stort opinionsmöte. Genom centrala staden till Tennishallen marscherade en blåsorkester i spetsen av ett tåg med entusiaster med KDS-plakat. Vid estraden satt blåsorkestern och spelade mellan de olika valtalen medan på ömse sidor om estraden stod två fanbärare med en KDS-flagga och den blågula svenska.

Tillsammans med sina kristdemokratiska vänner kämpade Lars-Erik tappert ända in på lördagskvällen för att vinna KDS-röster i Uppsala i det nya partiets första val. Inför valdagen såg Lars-Erik till att det fanns partivänner som delade ut valsedlar utanför de flesta vallokaler i Uppsala län.

Den 6 augusti 1988 gifte sig Lars-Erik med Ulla Erlandsson från Lindesberg i Guldsmedshyttans kyrka. Under alla följande år har Ulla och Lars-Erik bott och verkat i Uppsala samt paret varit till stor glädje och uppmuntran för varandra och sina många vänner.

Frid över hedersmannen Lars-Erik Prosén, som så troget tjänat kyrka och samhälle och nu lagt ned sin vandringsstav.

Lennart Sacrédeus, Mora kommunfullmäktiges ordförande, tidigare riksdagsman och europaparlamentariker.

Fler artiklar för dig