Till minne

Till minne av Carl Jonsson

Carl “Calle målare” Jonsson, 75, har avlidit. Han sörjs närmast av systrarna Carin, Märta och Lilly samt systerdottern Ulrika.

Carl föddes i Lycksele 1948. Han blev tidigt målarlärling i ett familjeföretag och flyttade till Stockholm i början av 1970-talet. Ganska snart startade han eget som målarkonsult. Han engagerade sig i många år i Filadelfiakyrkan – inte minst som fastighetsansvarig för sommargården Blidö. Senare blev han kyrkvärd i Storkyrkan.

Hundratals människor har fått hjälp med målning i sina lägenheter och villor – och nästan ingen fick ge honom betalt. Det var liksom ett villkor för att ställa upp.

Jag jobbade med hotell i många år. Ibland krävdes renovering. Jag gjorde offertbeskrivningar men det var svårt att få målarfirmorna att göra jobbet bra och korrekt. Då fick jag av en tillfällighet kontakt med Calle målare – och det förändrade allt. De första hotellen målade han själv, föreslog färgsättning och gjorde ett proffsigt jobb. Senare blev han min konsult och kontrollerade andra firmors jobb på de olika hotellen. En av dem sa:

“Hade jag vetat att det var Calle målare som skulle kontrollera så hade jag nog inte åtagit mig det här jobbet, eftersom han är så proffsig och noggrann…”

Samtidigt var Carl ganska bestämd. Om han såg orättvisor och felaktigt beteende – också inom kyrkans ram – så reagerade han tydligt och satte ned foten. Inte på ett otrevligt sätt, men ingen kunde ta miste på vad han ville ha sagt.

Släkten betydde mycket för honom. Flera gånger drog han ihop sin stora familj för att alla skulle få mötas.

Till minne av Carl Jonsson.

Carl hade stor omtanke om sina vänner – inte minst när de blev sjuka. Han gjorde hembesök, tog ut folk på en rullstolstur och brydde sig verkligen om människor i sin närhet.

Margareta Brandt

Fler artiklar för dig