Till minne

Till minne av Inga Perder

Den 24 oktober 2023 gick min mor Inga Perder över gränsen till evigheten. Hon föddes den 3 februari 1930 i Bjurabygget, Blekinge. Föräldrarna Herman och Elsa var lanthandlare och familjen var stor. 11 barn föddes i hemmet, men flera av syskonen dog tidigt i tbc.

Ingas föräldrar tillhörde den första generationen pingstvänner, kapellet låg intill föräldrahemmet och Inga tog själv tidigt ställning och döptes som tonåring. Hon älskade att vara med och sjunga och spela i församlingen tillsammans med sina systrar. 1949 åkte Inga till bibelskolan i Stockholm. Där träffade hon Sigurd som blev hennes livs kärlek. De gifte sig pingstafton 1952 och fick fyra barn, Sören, Kjell, Lilian och Rakel.

Som pastorsfamilj flyttade vi runt några gånger till olika delar av landet, bland annat till Alingsås, Malmö och Köping. Mamma var hemma med oss barn tills vi inte längre behövde henne på samma sätt. Då förverkligade hon drömmen om att få studera och läste in gymnasiet på Kom-Vux. I ungefär samma skede började hon skriva. Hon skrev debattartiklar i Dagen, gav ut flera diktsamlingar och skrev även en självbiografisk bok, Bilden av Mia. Många har berättat för oss att hennes böcker har berört dem djupt, säkert eftersom hon var så ärlig och självutlämnande i dem.

Mamma och pappa delade kallelsen som pastorspar. De blev en enhet, ibland tilltalade som “Perder och Inga”. Ständigt pågick samtalet mellan dem om tron, om församlingen och om människor med behov. I Falun och Växjö, de två sista anhalterna på “pastorsresan”, var Inga själv anställd som omsorgspastor i församlingarna. Sigurd och Inga dialogpredikade och betjänade människor i själavården, var för sig eller tillsammans. Kallelsen var stark och hon kämpade tidigt för att kvinnor skulle få samma möjlighet som män att bejaka sin kallelse i förkunnelse och församlingstjänst i pingströrelsen.

Efter pensionen flyttade Inga och Sigurd till Stockholm för att komma närmare några av sina barn. När Sigurd drabbades av stroke fick Inga ta ett stort ansvar för dem båda. Han avled 2019. De sista åren bodde båda på äldreboendet Bergkälla i Sollentuna.

Inga Perder till minne.

Efter en tids sjukdom fick Inga flytta hem den 24/10. Två av hennes barnbarn fanns vid hennes sida och sjöng “Herren välsigne dig” medan hon gick över gränsen.

Sören Perder

Fler artiklar för dig