Till minne

Till minne av Carl “Calle” Svensson, Degerfors

“Gråt ej för att jag är borta, Gläds för att jag har funnits” – står det i annonsen som en sammanfattning över en profil i Degerfors nämligen Carl Svensson.

Calle fick efter 91 år och 3 månader förenas med sin Iris i den himmelska världen.

Jag hade förmånen att växa upp i Degerfors och minns mycket väl ungdomstiden när Calle och Iris kom inflyttande till samhället! Calle blev en mycket duktig konstruktör på Järnverket. Calle och Iris fick två söner, Michael och Magnus. I Filadelfia engagerade sig Calle direkt i olika musikgrupper. Det är få instrument som han inte spelat. Som 90-åring började han för övrigt att lära sig spela ukelele.

När Birger Burman och ett 20-tal blåsinstrument kom till kyrkan i Degerfors blev Calle mångårig ledare för den nystartade orkestern. Han ledde den sen i alla år. Varje fredag kom Calle, ofta cyklande, och vi övade både sånger ur Segertoner och Frälsningsarméns musikstycken! Vi övade ibland att marschera ute på landsbygden och jag minns att korna i Håkanbol, söder om Degerfors, gillade vår musik över gärdena där. Att öva med Calle var roligt och hans stora tålamod med oss var imponerande.

Calle var violinist i strängmusiken och dit drog han med oss ungdomar. Under min ungdomstid på 1950- och 1960-talet hade vi en fantastiskt fin andlig tid och jag tror alla minns Calles ledarskap med extra stor glädje. Ofta var vi hembjudna till Iris och Calle i deras hem. De blev något av extra tonårsföräldrar. Jag har hela livet tackat Gud för min ungdomstid i Degerfors och för Calle och Iris betydelse för oss ungdomar! Calle blev senare ledare för strängmusiken i många år, och som 90-åring kunde han fortfarande spela till unisona sången! En allkonstnär i församlingen. Ända in till slutet engagerade han sig också mycket i Ria/Hela människans arbete i Degerfors.

Till minne av Carl Svensson

Calle engagerade sig tidigt i KD och blev en viktig inspiratör inom kommunalpolitiken.

Vi är många som lyser frid över denne diskrete, men strålande gudsman, Calle Svensson, och skickar med styrkekramar till Magnus och Michael med familjer

Rolf Oldin, Jönköping

Fler artiklar för dig