Till minne

Till minne av Börje Cederlund

Under många år sågs Börje Cederlund på sina långa promenader runt Hässleholm. Han var alltid solbränd, stiligt klädd och gick med rak rygg och bestämda steg. Nu har Börje Cederlund promenerat i mål, han har nått himlens land. Han fick 96 år här på jorden.

Han var född och uppvuxen i Kristianstad, äldst av tre syskon. Börje blev troende redan i tidig ålder och döptes i Filadelfiakyrkan Kristianstad. I samband med en ungdomsresa träffades Börje Cederlund och Maj-Gun Gustavsson. Tycke uppstod och de blev ett par. På pingstafton 1958 gifte de sig i Filadelfiakyrkan Kristianstad. Deras första gemensamma bostad blev i Ignaberga.

1959 flyttade de till Kristinehamn, där Börje arbetade som försäljare av däck. Flyttlasset gick sedan vidare till Hässleholm 1973, och Börje fick jobb på Läreda Mekan. Han var verksam inom trä- och verkstadsindustrin fram till sin pensionering. Familjen utökades med döttrarna Catharina och Claudia och så småningom sju barnbarn och sju barnbarnsbarn. Börjes fritidsintresse var knutet till villan, trädgården och familjen. De hade ett öppet och välkomnande hem, där döttrarnas vänner ofta samlades.

Börje var händig och praktisk och snickrade på huset, han byggde bland annat egna bokhyllor med finsnickeridetaljer.

Han älskade att arbeta i trädgården. Det fanns inte ett ogräs i gräsmattan och fruktträden och blomsterlanden sköttes med stor omsorg. Han älskade även hundar och familjens älskade chow chow blev 16 år gammal. I sällskap med hunden tog Börje milslånga promenader och cykelturer. Även högt upp i ålder syntes Börje ofta promenera förbi Magle våtmarker eller på andra vackra platser i Hässleholm.

Hans hjärta brann för verksamheten i Pingstkyrkan Hässleholm. Där tjänade han som äldste och styrelseledamot under många år. Han deltog i de flesta gudstjänsterna och ledde ofta i bön. Han var även engagerad i LP-verksamheten. Han studerade sin bibel med stort intresse och efterlämnar över 500 fullskrivna A4 papper med bibelord, referenser och studiematerial. Han kopplade av då han lyssnade på musik. De var sånger av bland annat Einar Ekberg, Göran Stenlund och Jan Sparring samt predikningar av Lewi Pethrus.

Det var en hårt slag för familjen då dottern Claudia avled 2009 efter en lång sjukdomstid. Sorgen och saknaden bar de med sig i sina hjärtan under resten av livet. De sista åren bodde Börje och Maj-Gun på Hemgården i Tyringe. Då makan Maj-Gun avled 2022 blev det ensamt för Börje. Han längtade till sitt himmelska hem. Den 27 december var en släkting på besök och spelade då de sånger av Einar Ekberg som Börje älskade. Morgonen därpå somnade han in, lugnt och stilla.

Närmast anhöriga är dottern Catharina Eckeskog med maken Ingemar och deras två barn och ett barnbarn, samt Claudias fem barn och sex barnbarn. I sorgen deltar även Pingstförsamlingen i Hässleholm, där Börje Cederlund lämnar stora avtryck efter sig. Begravningen äger rum den 2 mars i Pingstkyrkan Hässleholm.

Marie Strömberg Andersson, Viviann Andersson

Fler artiklar för dig