Dagens mat

Rabarberpaj – en smak av våren och sommaren

Elin Elg: Man får lov att längta tillbaka – men jag tror än mer på att det goda ligger framför oss

”Man blir ju sugen på att baka när man smakat denna.” ”Jag KAN inte säga nej till att ta mer.” ”Fantastisk!” ”Jag gör vad som helst att få fram rabarber så du kan baka denna igen!”

Det var några av reaktionerna när denna paj serverades. Vad är det som gör den så god? Kanske att den både är syrlig, söt, krämig, krispig, varm och kall. Eller så är det smaken av rabarber, som påminner oss om våren och om sommaren som ligger framför oss. Oavsett så är det värt att ta sig tiden att baka denna rabarberpaj för att få smaka den själv. Smaka på våren och sommaren. När jag smakar på rabarber, jordgubbar och annat som hör sommaren till så kommer jag ihåg allt gott som var: sommarkvällarna som aldrig blev mörka, kvällsbaden som friskade upp, grillningarna med vänner, utflykter, solbränna och myggbett ... och jag fylls av hopp om att det kommer igen. Man får lov att längta tillbaka – men jag tror än mer på att det goda ligger framför. Använd de goda minnena till att ge dig själv hopp om att det kan bli ljust igen, att livet kommer tillbaka. Det blir kanske inte som förr – men det blir något nytt och kanske oväntat. En väg i en vildmark eller en vattenström från öknen.

”Tänk inte på det som har hänt, bry er inte om det som var förr. Se, jag gör något nytt. Redan nu visar det sig. Märker ni det inte? Jag ska göra en väg i vildmarken och strömmar i öknen.” Jesaja 43:18-19

Det är några moment i denna paj – att göra en vaniljkräm, en kompott och två degar. Men när det är gjort ska allt i samma form och in i ugnen. Jag lovar – det är värt det.

Tips: Gör en stor sats kompott och vaniljkräm att ha i kylskåpet, så kan du använda det när du blir pajsugen.

---

Rabarberpaj

Ingredienser

Mördegsbotten

  • 140 g smör
  • 1 dl florsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • Lite vatten

Vaniljkräm

  • 2 msk socker
  • 0,5 dl mjölk
  • 0,5 dl grädde
  • 1 knivsudd vaniljpulver/1 msk vaniljsocker
  • 2 msk majsstärkelse
  • 20 g smör
  • 2 dl crème fraiche

Rabarberkompott

  • 200 g rabarber i bitar
  • 7–8 st jordgubbar
  • 1,5 dl socker
  • 1 msk limesaft
  • 1 knivsudd vaniljpulver/en vaniljstång

Knäckigt täcke

  • 1 dl olja
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 3 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  • Först av allt, sätt på ugnen på 175 grader.

Vaniljkräm

  • Vi börjar med att göra vaniljkrämen, så att den hinner svalna av lite.
  • Blanda ned mjölk, grädde, socker, vanilj och majsstärkelse i en kastrull. Värm upp på medelhög värme och under omrörning tills det tjocknat till en kräm.
  • Rör ned smöret och ställ åt sidan för att det ska svalna.
  • När krämen svalnat – rör ned crème fraichen.

Rabarberkompott

  • Dela rabarbern i bitar. Lägg allt i en kastrull och låt koka i cirka 5 minuter.
  • Ställ åt sidan.

Mördegsbotten

  • Blanda ihop alla ingredienser tills det blir en deg. Blanda inte för mycket för då bildas mer gluten än vad vi vill ha.
  • Tryck ut degen i en form, i botten och upp på kanterna. Låt stå i kylskåpet under tiden du gör täcket.

Knäckigt täcke

  • Rör ihop alla ingredienserna.

Själva pajen

  • Nu är det dags att ta fram pajformen. Börja med att lägga i vaniljkrämen i botten.
  • Lägg sedan rabarberkompotten som ett lager över krämen.
  • Till sist toppar du pajen med det knäckiga täcket.
  • In med formen i ugnen i cirka 40 minuter.
  • Låt pajen svalna en stund innan du serverar den tillsammans med glass och lime.

Om du tycker det är omständligt med alla delarna så går det jättebra att göra rabarberkompotten, täcka med det knäckiga täcket och baka i ugnen.

---

Fler artiklar för dig