Påsk, vår, sol och det spirar av liv. Visst är det ljuvligt? Här kommer ett bakverk som jag inte vet om jag ska kalla paj eller tårta – med god vet jag att den är! En härligt krämig, fräsch, len syrlig citronpaj. Kanske är det något till påsken, vårkalaset eller vardagsfesten?
Fira påsk – hur gör man det? Hur firar man den viktigaste händelsen i världshistorien? Hur firar man att universums Gud tog det käraste han har – för att rädda det vackraste han skapat. Hur kommer vi ihåg att vi får leva – för att Jesus gav sitt liv, hur proklamerar vi för vår omvärld att det finns en som tagit allt på sig så att vi kan få släppa tyngden, bördan och kontrollen? Hur förstår vi innebörden av att vi inte behöva söka efter Jesus bland de döda utan bland de levande.
Jag har inget svar, för jag tror det finns många – men jag önskar och ber att denna påsken ska få göra avtryck i många människors liv – i ditt och mitt liv. Tänk om vi ännu mer kunde få uppenbarat för oss om hur stor Guds kärlek är för oss, så att det förnyar vårt hjärta och bubblar över till människor omkring oss.
Fira påsken med vänner och familj, okända och bekanta. Ät ägg och citronpaj och jubla över det du har.
Men mest av allt – se till att ditt hjärta får påminnas om Jesus.
Mördegsbotten
Ingredienser:
- 140 g smör
- 1 dl florsocker
- 3 dl vetemjöl
- Lite vatten
Gör så här:
- Blanda ihop alla ingredienser.
- Tryck ut degen i en form, både i botten och upp på kanterna,
- Nagga hela degen i formen lätt med en gaffel.
- Ställ in formen så att degen får vila, cirka 20 min i kylskåp.
- Sätt ugnen på 200 grader och grädda i cirka 10 minuter eller tills din mördegsbotten fått en lätt gyllene färg.
Citruscreme
Ingredienser:
- 1 burk kondenserad mjölk
- 5 äggulor
- 1 dl lime eller citronsaft
Gör så här:
- Sänk temperaturen på ugnen till 175 grader.
- Vispa ihop kondenserad mjölk, äggulor och limesaft.
- Häll citruscremen ovanpå mördegsbotten i din form och bred ut över den.
- Grädda i ugnen i 15 minuter.
- Låt svalna.
Om du vill: Gör en italiensk maräng av den överblivna äggvitan och spritsa det på pajen vid servering, recept finns nedan.
---
Citroncheescake
Ingredienser:
- 3 st gelatinblad
- 2 dl grädde
- 1,5 dl lemon curd
- 300 g philadelphiaost
- 3 dl florsocker
- 1 citron
Gör så här:
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten (läggs de i varmt vatten smälter de, det vill vi inte ännu)
- Vispa grädden. Blanda ner philadelphiaosten, lemon curd och florsockret, vispa ihop allt.
- Riv citronens skal och pressa ut saften i en gryta. Värm upp till strax innan det kokar, lägg då i gelatinbladen och rör ner dem så att de smälter bort.
- Häll citronsaften i gräddblandningen under vispning.
- Bred ut smeten över citronkrämen i din form, och låt formen stå i kylskåp minst 3 timmar före servering.
- Dekorera hur du vill, med bär, citron eller annat gott. Jag dekorerade med hallon, maräng och lite mynta.

---
Italiensk maräng (om du vill använda som garnering)
Ingredienser:
- Äggvita från 2-3 ägg + 1 msk socker
- 0,5 dl vatten
- 1 dl socker
Gör så här:
- Koka upp vatten och socker till 121 grader. Använd termometer.
- VIKTIGT: Om du inte har en termometer är det stor risk för att sockerlagen bränns. Men vill du koka denna utan termometer så ska du låta det koka upp, och när lagen börjar tjockna är den klar.
- När sockerlagen är cirka100 grader kan du börja vispa äggvitan tillsammans med en msk socker.
- När sockerlagen nått 121 grader ska du hälla i den i marängen i en tunn stråle under tiden du vispar,
- Fortsätt sedan att vispa minst 10 minuter tills marängen har svalnat.
- Lägg i en spritspåse och sprita på kakan. Om du vill kan du bränna av marängen med en brännare.
---