Mat

Veckans mat: Bakad purjolök med ansjovis, brynt smör och soja

Perfekt till förrätt eller på buffébordet i höst.

Vår “barnvakt” hänger väldigt löst. Den har tagit över ganska mycket av min och Jennifers umgängestid med våra barn. Jag pratar om vår tv. Hade jag förstått hur mycket den skulle påverka våra barn hade jag nog valt att ta bort den innan de förstod vad den kan erbjuda, för att ge våra barn möjlighet till spontan lek och gemenskap samt göra dem delaktiga i vardagliga sysslor.

Under min uppväxt fanns det bara en skärmtid och det var klockan 18.15. Då kunde vi se Bolibompa. Sedan kunde vi halvt plöja oss igenom Gokväll, om vi var riktigt trötta.

På tal om Godkväll så har vi otroligt mycket mat i tv-programmen i Sverige. Men just denna rätt har aldrig serverats.

Den går lika bra att ha som förrätt, till buffén eller som ett tillbehör till kokt eller stekt fisk. Hoppas att det ska smaka!


Bakad purjolök

Ingredienser:

  • 2 st purjolökar
  • 2 msk rapsolja
  • 1 st citron
  • 125 g/ 1 burk ansjovisfiléer- delade
  • 50 g smör- brynt
  • 2 msk japansk soja
  • 1 kruka dill
Veckans recept av Daniel Norqvist: Bakad purjolök.

Tillagning:

  • Värm ugnen till 250°C.
  • Dela purjolöken på längden men spara rotfästet.
  • Skölj löken väl och skaka av vattnet. Lägg lökarna på en plåt med smörpapper och ringla över oljan.
Veckans recept av Daniel Norqvist: Bakad purjolök.
  • Baka av löken i ca 20 min i ugnen. Blir det för bränt i kanten på löken så skär bort det.
  • Dela löken i mindre bitar och ringla över det brynta smöret, sojan och lägg på ansjovisfiléerna. Avsluta med lite plockad dill.
  • Servera med citron som var och en kan pressa på själv efter smak.

Lycka till!

---

Tips!

  • Är det stora blad på purjolöken kan du ta bort de yttersta. Det är lite träiga i konsistensen. Spara dem till sopp- eller buljongkokning.
  • Ansjovisspadet kan du också spara till hösten, då kan du toppa gräddsåsen med den. Det gjorde vi alltid på Ulla Winbladh.


---

Fler artiklar för dig