Mat

Veckans mat: Söta smörrebröd med färskost, jordgubbar och basilika

Diakon-Daniel: En blomstrande dessert till nationaldagen

Jag lyssnade till en fantastisk predikan under Heliga trefaldighets dag i ärkestiftets domkyrka.

Gud älskar verkligen människor. Fadern sänder sin son till oss i kärlek - och vad gör vi? Vi korsfäster honom. Men istället för att förbanna oss väljer Gud att sända ännu mera kärlek till oss genom den helige Anden.

Det här med att visa ömsesidig kärlek i tankar, ord och gärningar är en daglig utmaning, i alla fall för mig. Min fru och jag gick en äktenskapskurs via Alpha. Vi högläste för varandra ur boken Kärlekens fem språk. Den gav oss insikt, acceptans och förståelse för hur vi på olika sätt kan visa och ge varandra kärlek genom att lära oss vad vi personligen upplever är en kärlekshandling. Kärlekens språk är väldigt individuellt och kan mogna och utvecklas ju mer vi lär känna varandra på djupet.

Jag vet att denna blomstrande dessert kommer få min min fru att känna sig uppskattad. Hon älskar mat (och kan tydligen äta vad som helst utan att gå upp ett gram.)

Själv räcker det med att jag går förbi chokladkakorna i butiken för att några nya kilon ska lägga sig kring mina höfter.

Citronkaka

Ingredienser:

  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl mjölk
  • 75 g smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 st citron - zest
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
Diakon-Daniels mat 6 juni.

Tillagning:

Sätt ugnen på 175°C.

Vispa ägg och socker pösigt ca 10 min.

Smält smöret och blanda ner mjölken och det rivna citronskalet i smöret. Blanda de torra ingredienserna väl.

Tillsätt först smörblandningen i smeten och rör sedan ned mjölblandningen.

Pensla en kakform med smör och fodra kanterna med socker. Fyll den sedan med smeten.

Diakon-Daniels mat 6 juni.

Grädda kakan i mitten av ugnen ca 30 min.

När kakan svalnat skär du den i skivor och steker dem gyllene i smör på båda sidorna på medelvärme.

Låt kakan svalna.

Garnera med mascarpone, jordgubbar, balsamicosirap, basilika och blommor.


Färskost

Ingredienser:

250 g mascarpone

1 dl grädde 40 %

1 tsk vaniljsocker

Tillagning:

Vispa alla ingredienserna till en fast massa.




Fler artiklar för dig