Varför tror nästan inte någon annan på det som jag tror på? Det var under tonårstiden i Lund som Stefan Gustavsson började reflektera över sin kristna tro och där såddes också fröet till hans kallelse, att med logiska argument försvara tron mot den sekulariserade omvärlden.
– Som kristen kommer du förr eller senare in i perioder då känslorna inte är där. Då behöver man bottna i något mer.
År 1997 kom boken ”Kristen på goda grunder” och det är en titel som på många sätt sammanfattar Stefan Gustavssons livsgärning, Dagens jubilar som nu fyller 65 år.
– Det var min första bok och den fick ett mycket stort genomslag, vilket överraskade mig, berättar han.
– Då fanns det inte mycket skrivet av det här slaget, däremot fanns ett uppdämt behov. Sedan dess har den här boken kommit ut i många upplagor och jag har genom åren fått flera mejl från folk som vill tacka mig.
Började i Lund
Apologetik, det vill säga att förklara och försvara kristen tro, har blivit Stefan Gustavssons liv. I dag är han direktor på organisationen Apologia, som han själv grundat, och tidigare har han också varit generalsekreterare för Credo och Svenska evangeliska alliansen.
När det gäller apologetik är Stefan Gustavsson en pionjär i Sverige och när han blickar tillbaka på sitt liv och förklarar varför det blev som det blev börjar han i barndomsstaden Lund.
– Jag växte upp i ett kristet sammanhang och kom till tro som ung, berättar han.
Men samtidigt slogs han av att så få i hans omgivning var kristna, snarare var det inte helt ovanligt att folk öppet föraktade allt som hade med kristen tro att göra.
– Som tonåring blev det här väsentligt för mig, vad var det som jag hade fått men som majoritetskulturen avvisade?
Bland annat kom han då i kontakt med teologen Francis Schaeffers böcker, vilket blev till stor hjälp för att omfamna tron på ett personligt, men också intellektuellt, sätt. När Stefan Gustavsson sedan började studera teologi och efter det jobba så växte det här starkare i hans liv.
Ifrågasatt i skolan
– På 1980-talet började jag jobba som skolevangelist och mötte hela tiden invändningar mot kristen tro, många gånger var det relevanta frågor som var viktiga att reflektera kring. Redan då såg jag att apologetik var viktigt, kanske lika viktigt som evangelisation, säger han.
Även bland kristna fanns det de som på den tiden undrade vad han höll på med.
– När jag började resa runt i kyrkor på 1990-talet var det mycket tveksamheter, folk undrade varför det där med apologetik skulle vara så viktigt. Sedan dess har det varit en gradvis upptäckt och numera finns en förståelse för att vi behöver bli bättre på att förklara och försvara vår tro.
Med det sagt är han ändå inte nöjd, utan drömmen är att apologetik ska få en mer naturlig plats i flera kristna sammanhang, gärna integrerad i den vanliga verksamheten.
– Det är jättebra att vi kringresande apologeter finns som kan rycka in vid behov, men jag önskar att man skulle väva in det här som en naturlig del av församlingen. Det är min långsiktiga vision. Jag önskar också att apologetik fick större plats i pastors- och prästutbildningar.
Rätade ryggar
Stefan Gustavsson beskriver det som att apologetik blev hans kallelse i livet. Han har också gång på gång sett att arbetet har burit frukt.
– Jag ser så många exempel på hur kristna rätar på ryggen och får en ny frimodighet och glädje. Vi ser kontinuerligt människor som kommer till tro där apologetiken spelat en viktig roll.
Vad är det för fel med att förklara sin tro med känsloargument?
– Det är absolut inget fel med det, det är jättebra. Vi människor är kännande varelser, det ska man ta på allvar och det är härligt när människor får känslomässiga erfarenheter av Gud, säger Stefan Gustavsson.
– Men däremot, om det står ensamt, då finns det också en svaghet. För som kristen kommer du förr eller senare in i perioder då känslorna inte är där. Då behöver man bottna i något mer, att jag vet varför jag tror även om jag just nu inte upplever Guds närvaro.
Berör hela människan
Även om han själv jobbat mycket med den intellektuella sidan av kristen tro tycker Stefan Gustavsson samtidigt att man inte ska sätta upp en kontrast mellan känslor och argument.
– Det är helt befängt. Styrkan i den kristna tron är att den berör hela människan, både känslomässigt och intellektuellt. Man ska inte spela ut de här sakerna mot varandra.
Men, lägger han sedan till, i svensk kristenhet råder det inte någon brist på uppmaningar att bejaka sina känslor, medan man i flera sammanhang verkar ha ett intellektuellt underskott.
– Man berör inte de här frågorna, man möter inte invändningar och man förklarar inte hur allt hänger ihop.
Varför blev du inte pastor eller präst i stället?
– När jag började läsa teologi trodde jag att det kanske var det Gud kallat mig till. Men jag insåg ganska snabbt att det inte var så, att leda och bygga upp en församling, det var inte min kallelse. Jag kände tydligt att undervisning och evangelisation, det är vad jag ska lägga min kraft på. För det är så många andra frågor som tar tid om man ska leda en församling. Jag är så tacksam hur Gud väglett mig.
Där står striden
Stefan Gustavsson berättar att han i hela sitt liv fokuserat på de grundläggande bitarna i kristen tro, där argumentationen främst förts mot det sekulariserade samhället. Interna kyrkliga konflikter har han däremot lagt mindre tid på, exempelvis vilken dopsyn eller nattvardssyn som är den bästa.
– Du får leta länge innan du hittar att jag debatterat sådana frågor som är samfundsskiljande. Visst, de har också sin plats, men det är inte där striderna står i vår kultur, säger Stefan Gustavsson.
Hur ser livet ut just nu?
– Jag avsätter mycket av min tid till undervisning för kristna, att träna dem i apologetik. Jag skriver en del och håller på med en ny bok. Mitt jobb innebär mycket resande, jag kom precis tillbaka från USA, annars är jag mest i Norden och Europa.
På det privata planet blir det en hel del barnpassning just nu, med fyra barnbarn och ett femte på väg.
– Det är väldigt roligt, konstaterar han.
Att gå i pension i samband med sin 65-årsdag finns inte på kartan.
– Nej, jag känner en stor glädje i att jobba vidare för Guds rike.
---
Fakta: Stefan Gustavsson
- Den 29 mars fyller Stefan Gustavsson 65 år, han är främst känd som apologet, att sakligt argumentera för kristen tro.
- Han gifte sig år 1982 med Ingrid och de har tre vuxna barn och fyra barnbarn, med ett femte på väg.
- Stefan har sin bakgrund i Lund, men bor i Stockholm sedan 1992.
- Sitt kyrkliga engagemang har han i Roseniuskyrkan som är en del av Evangelisk luthersk mission (ELM), ofta kallade Bibeltrogna vänner, vilket också är sammanhanget han vuxit upp i.
---