Jubilar

”Vi har så roligt, vi skrattar så att tårarna rinner”

Operasångerskan Tua Dominique, 65, känner sig hemma både på operascenen och i Frälsningsarmén

Som ung blev operasångerskan Tua Dominique soldat inom Frälsningsarmén. Efter ett tre decennier långt uppehåll är hon sedan 2017 tillbaka i rörelsen. Numera kombinerar hon uppdrag som sångerska med projektet Salome - läkande musik för människor med demens.

Egentligen var det hortonom – alltså trädgårdsmästare – som Tua Dominique ville bli. Drömmen att arbeta i ett stort växthus, kanske på Bergianska i Stockholm, väcktes tidigt. Men praktiken som krävdes skulle inte gå att göra i uppväxtstaden Kalmar, och Tua fick tänka om.

– Jag funderade: Vad ska jag då göra som är roligt? Och kom på att sjunga är ju roligt!

Sedan femtonårsåldern hade hon tagit sånglektioner. Det var också då hon upptäckte det som skulle bli hennes livsväg: operan.

– Jag såg Ingmar Bergmans filmatisering av Mozarts Trollflöjten och blev totalt hänförd, berättar hon.

– En dag satt jag och lekte vid pianot hemma och då märkte jag att: Vänta här, de här höga tonerna som Nattens drottning sjunger, de har ju jag också i mig.

Tragglade teknikövningar i två år

Tack vare sin sångpedagog i Kalmar fick Tua Dominique kontakt med tenoren Arne Ohlson – klasskamrat med Jussi Björling. Han såg Tuas talang och erbjöd att ge henne sånglektioner nästan gratis. Hon flyttade till Stockholm, och löste boendefrågan genom att gå på musiklinjen på Dalarö folkhögskola och bo på deras internat. Tre gånger i veckan pendlade hon till Arne Ohlson i Märsta. Men de första två åren fick hon knappt sjunga en enda sång, bara traggla teknikövningar.

– Ibland misströstade jag och tänkte: Vad är vitsen med det här? Men samtidigt var Arne sådan auktoritet att jag inte vågade sluta. Dessutom satsade han på mig. Utan honom vet jag inte vad jag skulle ha gjort, jag hade aldrig kunnat bli operasångerska, tror jag.

Blev intresserad av kristen tro

Under den här tiden kom Tua Dominique också i kontakt med den kristna tron. Dalarö folkhögskola drevs nämligen av Frälsningsarmén.

– Utöver konfirmationen hade jag ingen koppling till kyrkan sedan tidigare. Till en början var jag inte så intresserad av kristen tro, men så småningom blev jag nyfiken. Tron växte fram under andra året på skolan.

1983 valde Tua Dominique att bli soldat inom Frälsningsarmén.

Vad var det som gjorde att du tog det steget?

– Det var mycket tack vare de fantastiska människorna på skolan – inte minst lärarna, som levde – nej, inte bara levde, utan liksom var sin tro. Det gjorde mig intresserad.

– Sedan kom jag in i gemenskapen och sökte mig väl till tron helt enkelt. Det var naturligt att bli soldat.

Tua Dominique engagerade sig i Templet och sedan i Vasakåren.

– Sedan hade jag ett väldigt långt uppehåll, varför vill jag inte gå in på. Men jag fick andra intressen, andra saker att engagera mig i. Däremot gick jag aldrig ur kåren, utan stod kvar som medlem.

Fick drömroll direkt

Ett av intressena som tog mycket tid i anspråk var musiken. Sångtekniksövningarna hos Arne Ohlsson hade gett resultat: Tua Dominique kom in på Operahögskolan och när hon sedan gick ut därifrån 1989 fick hon omedelbart huvudrollen i Phantom of the Opera på Oscarsteatern. Allt sedan dess har karriären rullat på; hon har fått den ena rollen efter den andra, arbetat på privatteater såväl som på Kungliga operan, Folkoperan och Festspelen i Salzburg.

2011 spelade Tua Dominique rollen som Lucia i uppsättningen av Donizettis opera Lucia di Lammermoor. Under genrepet och premiären svimmade fem personer, och en fick föras till sjukhus på grund av de starka scenerna, rapporterade Aftonbladet efteråt.

Men så för några år sedan fick hon ett telefonsamtal som skulle leda henne in på ett nytt spår. Eller på ett sätt: tillbaka.

Per Olsson, dirigent och lärare på Dalarö folkhögskola, hade en kör på Söderkåren i Stockholm och frågade om Tua Dominique skulle kunna tänka sig att vara solist, vilket hon tackade ja till.

– I samband med det kände jag: Nu skulle jag vilja göra något för Frälsis, jag skulle vilja vara med i gemenskapen. Så jag frågade kårledaren om det fanns något volontärarbete som skulle passa mig.

Besöker demensboenden

Det visade sig finnas inte bara volontärarbete, utan en anställning. Frälsningsarmén hade fått ett stort arv, där testamentet stipulerade att pengarna skulle gå till musikverksamhet för människor med en kognitiv sjukdom och även anhöriga. Tua Dominique fick fria händer att utveckla projektet Salome.

I dag besöker Tua Dominique och hennes man Jonas – som är dirigent, kontrabasist, kompositör och arrangör – sex demensboenden och fem dagverksamheter varje månad. Tillsammans med de boende sjunger och spelar de allt från “Leende guldbruna ögon” till “Blott en dag”. Dessutom leder de två körer - en på Silviahemmet och en på Söderkåren – för människor med en kognitiv sjukdom men också för anhöriga.

– Responsen har varit helt fantastisk! Vi har så roligt, vi skrattar så att tårarna rinner. Ibland känner man ”Nu kommer taket att lyfta!”.

Musik och tal tar olika vägar in i hjärnan

Tua Dominique berättar att musiken och talet tar olika vägar in i hjärnan; om du inte når in med talet så kanske sången når in. Därför har man på vissa boenden utvecklat “Vårdasång”, där man sjunger för att den boende ska klä på sig eller gå in i duschen. Det har visat sig leda till smidigare jobb och mindre tjat.

– Vi får också vara med om att människor liksom vaknar upp tack vare sången. De kanske bara har suttit inneslutna i sin egen värld, men så plötsligt vaknar de till och sjunger med i andra versen i ”Nu tändas tusen juleljus”. Någon annan kanske plötsligt blir väldigt berörd, eller vill berätta om sitt liv. Och det är det som är tanken. Vi vill väcka minnen och känslor!

Hur är det att vara tillbaka i Frälsningsarmén?

– Jag älskar det! Vi har mött sådan värme i Frälsis och känt oss så välkomna och uppskattade.

Den 13 mars fyller Tua Dominique 65 år, men pension är ingenting hon funderar på. Hon fortsätter både med Salome-projektet och med egna uppdrag. I påsk sjunger hon Johannespassionen i Berwaldhallen. Dessutom får hon på ett sätt uppleva barndomsdrömmen att verka som hortonom. Hon och maken Jonas har 1000 kvadrat där de odlar ”allt som är gott att äta”. Dessutom tillverkar hon chili- och tomatprodukter.

– I dag ska jag ta hand om över 100 chiliplantor. Så här års är det så dyrt att värma upp våra två växthus så nu har vi extra belysning här hemma och plantor överallt. Det är fantastiskt!

---

Fakta: Tua Dominique

Familj: Man, katt, sju hönor och en tupp.

Bor: Färingsö.

Yrke: Operasångerska.

Aktuell: Fyller 65 år den 13 mars.

---

Fler artiklar för dig