När Amelie Nordlander blir 70 år ska hon inte sitta still och lösa korsord – då vill hon vara ”en häftig tant” som reser runt och möter människor. Träffar folk gör hon redan nu en hel del, bara hälften så gammal.
- Jag har ofta syskonbarn som hälsar på - helt plötsligt ska man göra en macka som är stor på TikTok.
Hon har tagit en liten paus på jobbet som apotekschef på ett av Lidköpings större apotek. Där har Amelie Nordlander personalansvar, sköter administration och möter kunder i butiken. Det senare finner hon allra mest glädje i.

– Jag hade inte reflekterat över den sociala aspekten av att jobba på apotek, men det går ju faktiskt att likna vid hur det är i kyrkan. Det kommer mycket folk hit som har det svårt på olika sätt och som har behov av att få samtala med någon. De kanske inte får den hjälp av vården som de önskar, eller så har de fått höra att de ska gå till apoteket och få hjälp – då får man ta sig en stund med dem.
– Ena dagen handlar det om eksem, den andra om att någon fått ett cancerbesked. Det känns som att man gör något gott för samhället genom att finnas här – det handlar liksom inte bara om att sälja tandkräm.
Stor brist på farmaceuter
Det kan vara långa arbetsdagar och det är många kundmöten under en dag, men Amelie trivs verkligen bra. Hon halkade in på chefspositionen ”på ett bananskal” efter att ha gått en intern utbildning. Hon är inte själv farmaceut, men har ansvar för dessa. Just nu råder det brist på farmaceuter över hela Europa, så hon får också lägga tid på att försöka rekrytera personal.
– Jag tror bristen kan bero på att folk inte känner till jobbet, eller att många väljer att läsa till läkare om man ska läsa en längre medicinsk utbildning.
Även de gånger Amelie Nordlander har tidsbrist vill hon gärna försöka se varje kund och skicka med något uppmuntrande. Ett kort ”krya på dig”, eller en rekommendation om hur man bäst använder de produkter hon just sålt, kan hjälpa mycket har hon märkt.

– Jag tänker ibland på vilket stort ansvar vi har. Man brukar ju inte vilja skylta med vilka mediciner man tar, men här har vi koll på allt – det är ett stort förtroende som ges oss.
Som uppväxt i en stor prästfamilj har Amelie redan från barnsben fått med sig värderingar som handlar om att vara generös, gästfri och se till sin medmänniskas bästa. Det följer henne i både yrkesliv och privat. Hon har gärna gäster hemma hos sig, både vänner och familj, och växlar gärna något ord med den hon möter, på stan, i butiken, eller i kyrkan. Skojet och skrattet finns också ofta nära till hands.
Körer drar folk till kyrkan
En sak som gör henne särskilt glad är att få sjunga. Sedan sju år tillbaka är hon del av kören S:t Nicolai Vocalis som håller till i Nicolaikyrkan i Lidköping, och är även dess ordförande sedan ett par år. Hon tycker att alla, både barn och vuxna, borde få chans att sjunga i kyrkokör – det ger så många ringar på vattnet, menar hon.
– Framför allt är musik en källa till glädje som ingen annan. Det är också en viktig del av församlingen, där människor får komma med i gemenskapen, eller att de börjar komma på gudstjänsterna för att deras barn är med och sjunger.
Om ytterligare 35 år fyller du 70 – hur hoppas du livet ser ut då?
– Jag tänker att jag är en häftig tant som är ute och reser och gör roliga saker: ser världen och så. Jag blir nog ingen som sitter hemma med korsordet. Förhoppningsvis har jag väl fått gå i pension då!
---
Fakta: Amelie Nordlander
- Aktuell: Fyller 35 år den 27 februari.
- Firar: Dels med en resa till Köpenhamn med en kompis, dels med ett mindre firande tillsammans med vänner och delar av familjen.
- Önskar: Som vanligt de långa ljus som säljs av Svenska kyrkan ACT runt jul.
- Bibelord: ”Som hjorten längtar till vattenbäckar, så längtar min själ efter dig, O Gud”. (Psaltaren 42)
- Familj: Föräldrar, fyra syskon och tolv syskonbarn.
---