När Linalie Newman nyligen firade sin 50-årsdag hade klädkoden till festen koppling till en nyfunnen passion: second hand. Dagen har pratat med EFK-ledaren om födelsedagsfirande, livets utmaningar och att släppa fram en ny generation ledare.
Linalie Newman är ingen ny profil att dyka upp i Dagens spalter. Som en av Evangeliska frikyrkans (EFK) två missionsdirektorer, tillsammans med Ingemar Forss, har hennes engagemang för kyrkan funnits med sedan barnsben.
Under uppväxten i en pastorsfamilj lärde hon sig tidigt att be och fångades av trons mysterium, blev sedan själv pastor, vidare till att bli en av ledarna för samfundet år 2018.
Även i privatlivet märks det att Linalies engagemang för kyrkan, tron och människor får ta framsätet. Hennes familj har alltid varit involverad i att hjälpa utsatta, bland annat genom second handbutiken i Örebro och tidigare genom att stötta EU-migranter. Vid ett tillfälle lånade de ut sitt hus till några EU-migranter som hon lärt känna genom kyrkan.
– Vi skulle vara borta i två veckor, så de fick ta hand om våra katter. När vi kom hem hade de haft ett hem i några veckor och firat jul och nyår hos oss. Det kändes väldigt fint att få dela det vi hade, säger hon.
För den som vill hjälpa till men inte vet hur det ska gå till menar hon att den typen av hjälp bygger på relationer och gemenskap.
– De var regelbundet i vår kyrka och vi firade andakt tillsammans varje vecka. Man måste göra allt sådant här med vishet och relation. En second hand-butik eller en kyrka blir då en naturlig plats att mötas, där vi ser varandra som vänner, inte bara som någon att hjälpa.
Second handbutik skapar plats för mission
I dag är second handbutiken någonting som ligger henne varmt om hjärtat. Varje vecka är hon volontär där, något som har förvandlat hennes syn på gemenskap och församling.
– Jag har en husförsamling i en second handbutik! Det är så inspirerande att inte bara prata om tron, utan att också få göra något praktiskt tillsammans. Vi diskar, prissätter varor och möter människor. Det är en plats för mission i vardagen.
Kyrkan är efterfrågad i vissa lägen, men pressas i andra att tycka som resten av samhället.
— Linalie Newman
”Vill inte tappa kontakt med verkligheten”
Som missionsdirektor ser Linalie Newman stora utmaningar för kyrkan idag. Frågor om kyrkans roll i samhället och hur relationen till staten ska hanteras har blivit mer aktuella de senaste åren.
– Det finns en spänning där. Kyrkan är efterfrågad i vissa lägen, men pressas i andra att tycka som resten av samhället. Det är en balans vi behöver hantera med vishet.
Hennes yrkesroll innebär också personliga utmaningar. Att navigera mellan de stora övergripande frågorna och det nära och konkreta arbetet är inte alltid enkelt. Den lilla husförsamlingen har blivit ett sätt att hålla fast vid närheten till människors behov, men det är en balansgång.

– Jag vill inte bara arbeta på en övergripande nivå. Det är viktigt för mig att finnas i det lokala, att inte tappa den direkta kontakten med verkligheten. Samtidigt innebär det att jag ibland slits mellan olika sammanhang. Men det är en spänning jag får leva med.
Vill släppa fram fler unga kvinnor
När hon ser tillbaka på sina femtio år är det en sak som står ut allra mest: beroendet av Gud.
– Jag har lärt mig att han bär. I alla utmaningar, i alla nya sammanhang, är han redan där. Det ger en trygghet att våga vara frimodig i uppdraget.
Och framtiden? Jo, den ser hon fram emot med glädje och nyfikenhet. Att fortsätta utvecklas själv, men också att hjälpa nästa generation att ta plats.
– Jag har fyra döttrar och brinner för unga kvinnliga ledare. Jag vill se dem växa, ta steg i sin kallelse och få stöd att utvecklas. Att vara ledare är fantastiskt, och vi behöver både våga ta plats själva och lyfta andra. Det ska vi göra med glädje och frimodighet.
---
Fakta: Linalie Newman
- Bor: Örebro.
- Familj: en man, fyra vuxna döttrar med en svärson och en pojkvän, en hund och en katt.
- Fritidsintressen: “Jag planerar för saker jag kan göra i min trädgård och så gör jag lite grann av det. Jag gillar nog drömmarna mer än själva arbetet.”
---