Jubilar

”Skulle vara spännande att jobba med barn och föräldrar i sjukhuskyrkan”

Sjukhuspastorn Gunilla Sehlin, 50, drömmer om att få använda sitt kunnande i ett nytt sammanhang

Gunilla Sehlins liv har kretsat mycket kring barn. Hon har jobbat i många år med barn både i församling och inom skolans värld och hon är dessutom själv mamma till tre barn.
– Barn är ofta storteologer. De ser ofta det som sker ur ett annat perspektiv än vi vuxna, och det behövs, säger hon.

För två år sedan blev drömmen om att bli sjukhuspastor sann. Gunilla Sehlin hade då under många år arbetat som pastor i den församling där hon växte upp, pingstkyrkan i Borlänge. Först som barnpastor och sedan som föreståndare.

– Nu börjar jag känna mig lite varm i kläderna, säger hon apropå sitt jobb på Falu lasarett inom det som kallas sjukhuskyrkan. Där tjänstgör hon tillsammans med två präster och två diakoner från Svenska kyrkan.

Som sjukhuspastor är hon efterfrågad och en vanlig dag på jobbet går telefonen ofta varm. En central del i jobbet handlar om att ha själavårdssamtal, ett område där hon skaffat sig erfarenheter under sin tid som församlingspastor.

– Under mina tio sista år som pastor ägnade jag mycket tid åt själavård och trivdes bra med det. När tjänsten som sjukhuspastor annonserades ut sökte jag och fick jobbet, berättar Gunilla med tacksamhet i rösten.

Gunilla och kollegorna servar såväl personal som patienter på sjukhuset, och en stor del av jobbet handlar om enskilda själavårdssamtal. I samtalen kommer sjukdom, lidande, sorg och saknad ofta upp, men det är långtifrån hela bilden:

– De som vill ha samtal vill ofta prata om livet här och nu, både det som skaver och sådant som gör livet värt att leva, säger hon och låter förstå att mötet med människor är spännande och ger mycket tillbaka.

– Och när jag känner att jag själv inte riktigt räcker till är det en enorm trygghet att få överlämna all sorg och smärta till Gud i förvissning om att Han förmår bära allt. Jag kan släppa det jag hör och vila i att Gud har kontroll.

Lärare i grunden

Som sjukhuspastor är hon alltså ganska ny. Den största delen av sitt arbetsliv har Gunilla ägnat åt att vara församlingspastor, och under många av dessa år har hon varit pastor med inriktning på barn.

– I grund och botten är jag lärare och gillar att undervisa mer än att leka, säger hon och ger därmed en förklaring till att hon som ung utbildade sig till låg- och mellanstadielärare, men valde församlingsarbetet i stället för läraryrket.

En mamma och hennes dotter står på fjället och ler.

Skolan kom hon till ändå när hon under en period mötte mellanstadieelever som instruktör för Bibeläventyret, ett icke-konfessionellt läromedel som sedan många år används för att stödja lärare i religionsundervisningen.

– Jag hade förmånen att få göra detta inom ramen för min tjänst som barnpastor, berättar Gunilla Sehlin som har inriktat en stor del av sitt arbete i kyrkan på lärjungaträning av barn. Ett område som hon brinner för.

Undervisa om bön

Med stor värme och kärlek delar hon med sig av några episoder från barnverksamheten i pingstförsamlingen i Borlänge. Där har hon bland mycket annat undervisat om bön, förbön och hur man kan höra Guds röst.

Hon har även låtit barn som vill, praktisera det Bibeln berättar om – och sett att det fungerar. Hon minns bland annat en sjuårig pojke som i en samling i söndagsskolan bad för en av ledarna i kyrkan som hade svår värk i sina händer.

– Pojken bad på sitt modersmål och det var en ivrig bön där han bad så som han förmodligen hade lärt sig hemma av sina föräldrar. Och det funkade! Med tacksamhet och kanske lite förvåning, upptäckte ledaren efteråt att värken hade försvunnit.

Bibeln på skolorna

Med sin undervisning om Bibelns livsförvandlande berättelser, och med hjälp av till exempel dans och drama, har Gunilla varit med och påverkat en hel generation barn i pingstförsamlingen i Borlänge – och även utanför kyrkans väggar.

– Under de tio år som jag jobbade med Bibeläventyret på skolorna i Borlänge träffade jag som mest tolv klasser per år, vilket innebär cirka 500 elever om året. En annan satsning var när vi reste runt med barn från kyrkan och sjöng på äldreboenden.

Nästa steg, som kan bli verklighet framöver, är att någon präst eller pastor inom sjukhuskyrkan får ett särskilt ansvar för alla de barn och deras föräldrar som hamnar på Falu lasarett. Där finns ett stort behov som behöver tillgodoses, anser hon.

– Inget är bestämt än, men jag tycker att det skulle vara spännande att få jobba med detta. Till sjukhuset kommer barn från hela Region Dalarna. Jag är övertygad om att en sådan möjlighet skulle vara uppskattad av många barn och deras föräldrar.

---

Fakta: Gunilla Sehlin

  • Aktuell: Fyller 50 år den 9 februari.
  • Bor: Vallmora mellan Falun och Borlänge.
  • Familj: Maken Daniel och tre vuxna barn: Rasmus, Linnea och Filip.
  • Gör: Sjukhuspastor på Falu lasarett.
  • Utbildning: Själavårdskurser, teologikurser på ALT med mera.
  • Fritiden: Byggprojekt av olika slag. Joggningstur i skogen.
  • Firar: Bjuder på tårta efter gudstjänsten den 9 februari. Fest i sommar med släkt och vänner.

---

Fler artiklar för dig