Jubilar

Urban Ringbäck, 70: Viktigare än någonsin att göra skillnad nu

Nu släpper predikanten och låtskrivaren ny sång inför PMU:s 60-årsfirande

50, 60 och 70. Predikanten och musikern Urban Ringbäck har mycket att fira den här månaden. Allra helst vill han prata om det som rör sångerna och det missionsarbete han nu engagerar sig med liv och lust i.

Födelsedagen, hans sjuttionde, firades i måndags. Inget stort party men kärlek och goda minnen med nära och kära. Urban Ringbäck skyndar vidare i samtalet för att växla in musikspåret, det som löpt som en röd tråd genom hela hans liv. Nu är det också 50 år sedan han började skriva sånger. En av de första, Att tjäna dig är min vilja, letade sig så småningom in i pingströrelsens sångbok Segertoner.

Urban Ringbäck minns inramningen väl. Han var 20 år och hade kommit tillbaka från ett år i Kanada. Det var en tid när han brottades mycket med frågor om sin framtid. Efter en månadsbibelskola hamnade han i Filadelfia Stockholms förortsverksamhet i Västerort, där han startade en gitarrgrupp, som snart blev ungdomskören Ackordet. I den miljön kom ord och musik till honom och han började på allvar skriva sånger och fick möjlighet att pröva dem.

– Som jag minns det var Att tjäna dig är min vilja en av de allra första. Det var definitivt den första som fick vingar. Jag skrev den som mitt svar till Gud på hans fråga om vad jag ville med mitt liv, berättar Urban Ringbäck.

Urban Ringbäck tar emot Fyrljuspriset 2024 under lördagens allsångskonsert på festivalen Skärgårdssång i Halmstad. Priset delades ut av festivalgeneralen Maria Gustin Bergström och Dagens musikjournalist Urban Thoms.

Har skrivit 250 sånger

Det har blivit många sånger på de 50 år som gått sedan dess. Urban räknar till runt 250 kompositioner och fler lär det bli.

– Det där flödet har aldrig avstannat och jag är genuint tacksam för det, säger han.

Hans musikaliska gåvor blev snart nog uppenbara för många och paret Gun-Britt och Lars-Erik Holgersson som ansvarade för musiken i Filadelfiaförsamlingen på 1970- och 80-talet erbjöd hösten 1979 Urban Ringbäck att ta hand om ledningen för den stora ungdomskören i Filadelfia. Den chansen ville han inte missa så han tackade ja. Det var i den ungdomskören där han för första gången mötte sin musikaliske vapendragare LO Forsberg. De hade båda rötter i Sorsele, men hade trots det aldrig stött på varandra tidigare. Deras mammor hade till och med växt upp i gårdarna bredvid varandra.

LO Forsberg och Urban Ringbäck insåg att de hade så mycket gemensamt och de kom att bli varandras katalysatorer. Det slog kort sagt kreativa gnistor om deras samarbete och efter ett tag föddes idén att de skulle skriva en musikal.

Musikalpionjärer i kyrkan

Filadelfia Stockholm hade genomfört ett succéartat luciafirande – Drag utan drog – som fyllt kyrkan med ungdomar, och nu behövdes en uppföljare. Det resulterade i Musikalen Lukas, en föreställning som skördade stora framgångar publikt, men som var svårsmält för somliga internt. Musikal i kyrkan var inte självklart på den tiden, men Holgerssons, och några andra ledare som hade ett grundmurat förtroende hos församlingens äldre, backade upp ungdomarnas satsning. Skolföreställning efter skolföreställning fyllde kyrkan med 1 500 ungdomar åt gången vilket till och med fick profan riksmedia att dra öronen åt sig och göra reportage på plats.

Duon skrev sedan ytterligare fyra musikaler.

Efter LO Forsbergs alldeles för tidiga frånfälle 2002 har Urban Ringbäck varit fortsatt flitig i sitt komponerande. Vid sidan av sina pastorstjänster i olika pingstförsamlingar har han och hustrun Carina spelat in skivor och varit ute och sjungit tillsammans. Första skivan kom 1993.

2021 gick Urban Ringbäck i pension och efter sista tjänsten som föreståndare för Smyrnaförsamlingen i Göteborg har han engagerat sig mycket musikprojektet Alla tiders sånger som gjorde en omskriven resa till Nashville med ett 30-tal svenska och norska artister hösten 2022.

Emilia Lindberg och Urban Ringbäck i samband med inspelningen av tv-serien "Alla tiders sånger"

Släpper ny jubileumslåt

Med Urbans och Carinas senaste engagemang fullbordas trippeljubileet. Under året kommer de att delta i fem jubileumshelger på olika platser när biståndsorganisationen PMU firar 60 år. Inför firandet har Urban Ringbäck skrivit en sång som släpps i dagarna. På de utsattas sida är inspelad i samarbete med Olle Junholm med Therese och Mattias Martinson på kör. Två amerikanska studiomusiker medverkar också – PeeWee och Michiko Hill på bas respektive orgel.

– Detta ödesår när bistånd dras in och solidaritet sitter trångt är det viktigare än någonsin att vi tillsammans gör skillnad, säger Urban Ringbäck.

---

Fakta: Urban Ringbäck

  • Född: 20 januari 1955 i Malå.
  • Familj: Hustrun Carina, fyra vuxna barn med respektive. Nio barnbarn.
  • Bor: Hus i Västra Frölunda.
  • Har bland annat skrivit: ”Att tjäna dig är min vilja”, ”Låt mina fötter få gå”, ”Det går en väg mot framtiden”, ”Alla tiders sånger”.
  • Aktuell: Firar trippeljubileum – i januari är det 50 år sedan han skrev sin första sång, släpper i dagarna en ny sång skriven till PMU:s 60-årsjubileum och har nyss firat 70 år, den 20 januari.

---

Fler artiklar för dig