Jubilar

“Vi kommer att dansa i himlen, så varför inte börja öva redan nu”

Lena Lagerqvist har varit en pionjär när det gäller att föra in dans i kyrkor. Hon berättar att dans kopplat till lovsång finns omskrivet på flera platser i Bibeln, och hon är säker på att det kommer att dansas i himlen också.

Det var på 1980-talet som hon fick upp ögonen för att det faktiskt gick att dansa i kyrkan.

– Jag gick på gymnasiet när min präst i Oskarströms församling frågade om jag inte kunde dansa på en gudstjänst. Det skulle vara i samband med ett drama om skapelsen, berättar Lena Lagerqvist.

Hon minns att hon blev förvånad och frågade sig om man verkligen fick dansa i kyrkan, för det var verkligen ingen självklarhet.

– Absolut, sa prästen, och gav mig tre instruktioner. Du ska vända dig mot korset, ibland kan du gå ned på knä och du ska lyfta dina händer. Så jag fick dessa tre instruktioner från en icke-dansande präst och han var den som fick i gång mig, säger Lena och skrattar glatt åt minnet.

Tro och dans

Dans är hennes passion i livet, och ända sedan hon fick gestalta skapelsen under en gudstjänst som tonåring har hon bara fortsatt.

– Det har varit perfekt för mig att få kombinera min tro med min passion att dansa.

Till en början fick hon dansa på egen hand, till psalmer och lovsånger i gudstjänster, men med tiden så skulle hon bidra till att många andra också fick delta, som en pionjär på området.

Steg för steg har hon förkovrat sig, gått kurser och hittat likasinnade. Lena Lagerqvist var med och startade organisationen ”Den svenska kristna dansgemenskapen” år 1993, en organisation som numera går under namnet Psalto. Hon har också skrivit boken ”Dansa till Guds ära”.

Dans i Bibeln

När Lena ska förklarar varför dans hör hemma i kyrkan börjar hon med Bibeln.

– Det finns många bibelord som handlar om att dansa, förklarar hon.

Det hebreiska ordet för dans betyder också att snurra runt i glädje, vilket hon tycker är en bra summering.

– Sedan tror jag att det ska bli dans i himlen också, så det är lika bra att börja öva här.

Till vardags jobbar Lena på Kulturskolan i Halmstad, så dansen i kyrkan blir närmast en passion vid sidan av. Hon är engagerad i en dansgrupp som heter Mirjam och hon brukar också vara med i samband med Oasrörelsens samlingar.

Ortodox kyrka

Allt började alltså i Svenska kyrkan, men Lena berättar att hon även kunnat dansa i frikyrkor, samt i den kyrka hon numera går till, S:t Petrus evangelisk-ortodoxa församling i Halmstad.

– Det där är ett eget kapitel för sig, säger hon om den något ovanliga andliga hemvisten.

Sedan berättar hon om en ortodox kyrka som försöker förena öst och väst, något av en västerländsk-ortodox kyrka.

– Fast egentligen går vi tillbaka till den första kyrkan.

När det gäller dans håller hon just nu på med ett koncept som kallas BeRörelse. Det handlar om att förena rörelse med bön, och i sommar besöker hon bland annat Gullbrannagården med detta koncept.

– Min man skriver musiken, sedan har vi en koreografi till det, vi kallar det inte dans utan rörelser för att alla ska våga vara med. Det är som att be med kroppen.

Du fyller 60 år, kan man bli för gammal för att dansa?

– Haha, en bra fråga. Jag tror inte man kan bli för gammal. Men man kan bli för gammal för att göra vissa rörelser, kroppen kanske inte tillåter att man går ner på knä och man kanske inte kan hoppa lika högt som förut.

Men att dansa eller röra sig blir man aldrig för gammal för, insisterar Lena, som till och med menar att man kan sitta och dansa om så behövs.

---

Fakta: Lena Lagerqvist

  • Dagens jubilar Lena Lagerqvist fyller 60 år fredagen den 24 januari.
  • Hon är en pionjär när det gäller att börja använda dans i kyrkan.
  • Hon är gift med Lasse som skriver musik som hon brukar dansa till.
  • Tillsammans har de två barn, Nelly och Anja, samt två barnbarn.

---

Fler artiklar för dig