Jubilar

”Särskilt spännande att samarbeta med dem som gör annat än musik”

I dag fyller den folkkäre artisten Per-Erik Hallin 75 år.

Den 7 januari fyller artisten och låtskrivaren Per-Erik Hallin 75 år. Han kan blicka tillbaka på ett rikt musikliv.
– Jag har haft glädjen att jobba med väldigt duktiga musiker och sångare under åren. Men det har varit speciellt spännande att jobba med människor som gör något annat än musik, säger han.

Per-Erik Hallin vill särskilt lyfta fram några av alla dem som han samarbetat med genom åren. Tillsammans med dessa kreatörer – en dansare, en konstnär och en smärtläkare – har den folkkäre artisten skapat upplevelser som skiljer sig från vad en konsertpublik vanligen brukar serveras.

Som med dansaren Anette Sundell Liljedahl till exempel.

– Första gången vi skulle samarbeta så var det i samband med en kristen konferens då vi hade ett litet framträdande framför Konsumbutiken i Nordingrå. Jag spelade Morgonluft och hon dansade med balettskor på krossgrus. Jag blev så imponerad av att hon tolkade sången så fantastiskt att jag nästan slutade spela. Hon till och med hjulade mitt i sången. Jag blev så tagen, minns Per-Erik Hallin.

”Förstärker innehållet”

De två har även uppträtt tillsammans i Kunming i Kina på en resa som de gjorde 2002. I deras gemensamma framträdanden får Annika full frihet att tolka Per-Eriks sånger med sina rörelser.

– Det förstärker innehållet. Jättestarkt, konstaterar Per-Erik och tillägger att det har varit fantastiskt att jobba med Anette.

Han förklarar att hon dansar jazzbalett och klassisk balett i vilken man inte ska ha några ansiktsuttryck. Det är bara kroppen som ska uttrycka något.

– Men hon använder även ansiktsuttryck när hon tolkar musiken. När man är musiker är det lätt att man bli inkörd på just musiken, men när jag öppnar ögonen för något annat så märker jag att jag kan bli otroligt berörd av dans. Till och med så att tårarna kommer ibland, förklarar han.

Improviserade i ateljén

En annan betydelsefull samarbetspartner har varit konstnären Janeric Johansson.

– Vårt samarbete sträcker sig ännu längre tillbaka i tiden än det jag haft med Anette. Det har också varit fantastiskt. Första gången som vi gjorde en grej hade han en utställning i Lunds konsthall. Då sjöng jag och spelade och sedan anknöt jag till några av hans tavlor i mitt framträdande, berättar Per-Erik Hallin.

– Men nästa gång vi gjorde något ihop bollade vi fram och tillbaka mellan oss under föreställningen och så har vi gjort sedan dess. Ibland har han visat diabilder på konstverk där han inte har originalet kvar. Någon gång har vi varit i hans ateljé och då har vi improviserat ännu mer.

Som en kombination av spoken word och musik?

– Ja, det kan man säga. Han berättar om sina tankar kring en tavla och då försöker jag hitta en sång med ett liknande tema. Det har varit fascinerande. Janeric har verkligen hjälpt mig att öppna ögonen för konsten och hur spännande den är. Jag kan känna en samhörighet med hans skapande som är starkare än jag känner med många musiker.

Vad tänker du att det beror på?

– Han tycker mycket om metaforer och det gör jag också i mina texter. Plus att han letar efter ett språk som talar till folk även utanför kyrkan. Som konstnär har han inte främst rört sig i kristna sammanhang.

Någon gång, berättar Per-Erik, har han gjort en föreställning med både Anette och Janeric. Under rubriken ”Sinnenas afton” blandade de dans, konst och musik, ibland även tillsammans med Eternia dansteater.

Spelade på medicinskt föredrag

Per-Eriks kanske mest udda samarbete är nog ändå med smärtläkaren Björn Ogéus. Tillsammans har de utvecklat en föredragsform där de blandar Björns medicinska föredrag och Per-Eriks musik.

– Det låter udda när man berättar om det, men det är jättespännande att lyssna till, försäkrar Per-Erik Hallin.

Sammanhangen skiftar, en gång mötte de alla anställda som håller på med socialt arbete i Uppsala kommun. Då hade de även med sig en präst som var utbildad terapeut. Vid några tillfällen har Björn Ogéus även visat upp konstverk som hans patienter gjort som en del av bearbetningen av tidigare traumatiska upplevelser.

– Starka bilder som ibland visar hur de mer och mer kommer till ro och får frid över sin situation, förklarar Per-Erik.

Man pratar mycket om att musiken har en läkande kraft, kanske är det i sådana här sammanhang som det särskilt kan manifesteras?

– Ja, det tror jag.

Per-Erik vill även gärna nämna att han på 1980-talet hade ett liknande samarbete med sin mamma Margit, som hade en utställning där hon presenterade personliga reflektioner tillsammans med stubbar och träbitar som hon samlat på.

Du fyller 75 år nu. Hur tänker du fira det?

– Jag har inte planerat något firande. Däremot så om jag blickar framåt så känner jag att jag vill inte fastna i någon nostalgi, utan jag längtar efter nya spännande saker. Jag är väldigt tacksam att jag får hålla på med musik fortfarande.

---

Fakta: Per-Erik Hallin

  • Född: 7 januari 1950.
  • Bor: Lägenhet i Stockholmsförorten Husby.
  • Familj: Brorsan Gunnar Hallin som också haft en musikkarriär.
  • Gör: Musiker, låtskrivare, artist med digert musikaliskt cv.
  • Har bland annat samarbetat med: Elvis Presley, Andraé Crouch, Nathan East, Carola Häggkvist, Ted Gärdestad, Samuel Ljungblahd, Ingemar Olsson, Pelle & Evie Karlsson och Anders Widmark.
  • Kuriosa: Har skrivit musik åt Alice Babs och gjort Kalle Ankas röst i filmerna från 1980-talet.

---

Fler artiklar för dig