För Mikael Jägerskog finns inga omöjligheter. Den inställningen är en tillgång både som senior policyrådgivare på PMU och i privatlivet.
– Om en dörr stängs finns det alltid andra dörrar som kan leda fram till en lösning, säger han.
När Dagen får en pratstund med Mikael Jägerskog har han nyss kommit hem från klimatmötet Cop29 i Baku, Azerbajdzjan. Bland de tusentals deltagarna på mötet har han dragit på sig en förkylning, men det hindrar honom inte från att engagerat berätta om sina intryck.
– Jag var bland annat med och arrangerade seminarier i det som kallades Faith pavilion, en scen där tro och religion var utgångspunkt för samtalen. Forskare, politiker och religiösa företrädare diskuterade troendes roll i klimatarbetet och hur vi tillsammans med andra ska klara klimatomställningen, berättar han.
Som senior policyrådgivare på Pingstmissionens utvecklingssamarbete, PMU, möter han kontinuerligt representanter från myndigheter och civilsamhället. Dit hör till exempel Sida och Utrikesdepartementet men även politiker, företagare och entreprenörer ingår i kontaktnätet.
– I år har jag jobbat i 20 år på PMU i olika roller. De senaste tio åren med inriktning på policydialog eller påverkansarbete som det också heter. Det är superviktigt att kyrkorna möter beslutsfattare och de som har inflytande över vilka beslut som tas.
Lobbyist vill han dock inte kalla sig. Visserligen handlar påverkansarbete om att försöka övertyga i en viss riktning, men för att lyckas är förmågan att lyssna och se helheten en avgörande faktor. Det gäller både att kunna ge och ta för att nå fram med sina synpunkter.
– Kyrkorna har en viktig roll eftersom de i många fall är bra på att möta ”den andre” och med det menar jag den som inte tycker som vi själva. Kyrkorna globalt bidrar ofta till diskussionen genom att bygga broar och medverkar alltså till att överbrygga motsättningar, menar Mikael Jägerskog.
Inte vika undan
Inte minst tycker han att detta är angeläget i vår tid när polariseringen ökar allt mer, såväl nationellt som internationellt. I det läget behövs parter som inte viker undan utan vågar möta åsikter som inte stämmer överens med de egna uppfattningarna.
– I kyrkorna finns kraft, beslutsamhet och mod att vara en sådan samtalspartner och påverkansaktör. Och kyrkornas röst behövs alltid för att lyfta fram utsatta människors perspektiv. Det får vi aldrig sluta med, det är en del av vårt dna. Dessutom kan kyrkorna ofta vara en resurs tack vare sina finansiella muskler och generositet är en styrka som kyrkan måste värna om.
Med sin bakgrund som statsvetare följer Mikael Jägerskog hur politiska makthavare från olika delar av världen agerar och hur det påverkar lokala samhällen och utsatta människor. Inom påverkansarbete utgår han från människors levnadsförutsättningar och försöker i samarbete med andra att adressera de strukturer och orättvisor som håller kvar människor i fattigdom.
– Min övertygelse är att det alltid finns lösningar som råder bot på orättvisor, men man måste ofta hålla i och hålla ut under lång tid för att få till förändringar. Om en dörr stängs finns det andra dörrar som kan öppnas och leda framåt. Det gäller att knacka på rätt dörr, och på rätt sätt på dörren, och inte ge upp, resonerar Mikael Jägerskog och förklarar att den inställningen blivit något av hans motto i livet.
Lära sig nytt
I privatlivet tar detta sig bland annat uttryck i Mikaels kreativitet där musik och foto är två stora intressen som han ägnar en hel del tid åt på fritiden. Han förklarar sin prioritering med sin holistiska livsinställning som går ut på att stimulera olika delar av hjärnan.
– En målsättning är att jag ska lära mig att spela ett nytt instrument varje år, säger han med övertygelse i rösten och klargör att han inte alltid lever upp till sina ambitioner.
– För tillfället står en trombon hemma i hörnet och retar mig, säger Mikael Jägerskog och får det att låta som att han inte tänker ge upp.
---
Fakta: Mikael Jägerskog
- Aktuell: Fyllde 50 år den 27 november.
- Familj: Hustrun Ann-Sofie och barnen Olivia, Moa och Isak.
- Gör: Senior policyrådgivare på PMU.
- Församling: Söderhöjdskyrkan (EFK) i Stockholm.
- Bibelord: Psalm 82:3-4.
- Intressen: Foto, film, musik och kreativa uttryck.
- Övrigt: Är lovsångsledare i Söderhöjdskyrkan.
- Firar: Mycket och på olika sätt.
---