Jubilar

Prästen Håkans kunskaper i arabiska hjälper flyktingar i Sverige

Norrtäljeprästen fyller snart 70 och vill fortsätta vara ett stöd för flyktingar.

Det har gått fyra år sedan prästen Håkan Sandvik gick i pension och flyttade till Norrtälje för att komma närmare barnbarnen. Numera hämtar han dem från förskolan på eftermiddagarna – resten av tiden fortsätter han att jobba.
– Jag har inte lärt mig att vara pensionär, konstaterar den blivande 70-åringen.

Håkan Sandvik föddes och växte upp i svensktalande Österbotten. Han beskriver det som ett kyrkligt sammanhang, men det var samtidigt långt ifrån någon självklarhet att han skulle bli präst. I stället studerade han bland annat psykologi och sociologi. Till slut landade Håkan ändå i att det var teologi som kändes rätt.

Att stanna kvar i Finland lockade däremot inte.

– Svenskfinland är väldigt litet och jag ville ha ett lite bredare perspektiv, konstaterar han.

Det blev först en flytt till Umeå och sedan vidare till Uppsala och Jerusalem innan han återvände till Finland och Borgå där han också prästvigdes.

– Min fru är från Sverige och vi träffades under studietiden i Sverige, men vi bodde i Finland stora delar av 1980-talet.

Nästa årtionde spenderade de framför allt i Mellanöstern.

Stor nytta av arabiska

Om man söker efter Håkan Sandvik på Dagen.se får man ett 20-tal träffar. Gemensamt för artiklarna är att de på ett eller annat sätt handlar om flyktingar och flyktingars situation i Sverige. Kort sagt är det något som Håkan brinner för.

– Det började med att jag lärde känna en rysk judinna när vi bodde i Israel. Hon hade invandrat från Sovjet, men hade blivit kristen vilket hon uppgav vid ankomsten till Israel. Problemet var att hon därmed inte fick stanna i landet och då hjälpte jag henne och hennes familj att komma till Sverige. I den vevan kom jag också i kontakt med utlänningslagen i Sverige.

Den erfarenheten kom väl till pass när Håkan senare började hjälpa kristna från Mellanöstern, bland annat Irak, som ville söka asyl i Sverige.

– Här hade jag stor nytta av arabiska som jag hade hade lärt mig att tala under åren i Mellanöstern.

”Strängt och svårarbetat”

Under flera år anlitades Håkan som föreläsare i olika sammanhang, till exempel brukade han regelbundet träffa domstolsanställda och undervisa om konvertiter. Han är fortfarande engagerad i frågan. Däremot inte lika aktiv. Enligt Håkan beror det på att hela asylsystemet ändrades 2015.

– Det har blivit så strängt och svårarbetat att jag inte känner att jag kan göra någon större nytta i de juridiska processerna. Däremot kan jag fortfarande vara ett personligt stöd.

---

Fakta: Håkan Sandvik

  • Fyller 70 år den 25 november.
  • Bor: Norrtälje.
  • Familj: Hustrun Birgitta. Två döttrar (en i livet) samt två barnbarn.
  • Gör: Gick i pension 2020, men arbetar fortfarande 70 procent som församlingspräst. Har regelbundet medverkat i Sveriges radios ”Tankar för dagen”.
  • Firar: Nej.
  • Önskar sig: ”Tidigare brukade jag säga att jag ville ha snälla barn och ytterligare dag i veckan. Men nu frågar familjen inte längre.”

---

Fler artiklar för dig