Jubilar

100 år i Guds tjänst för Betaniaförsamlingen i Årjäng

I 100 år har Pingstkyrkan i Årjäng, även kallad Betaniaförsamlingen, varit en ljuspunkt av tro, gemenskap och samhörighet. Trots att församlingen saknat pastor de senaste fyra åren, leds den framgångsrikt av tre kvinnor som med tro och kallelse fört den genom utmaningar och glädje. I november samlas nu gamla och unga för att tillsammans fira ett sekel av tro och gemenskap.

Det är en särskild söndag i Årjäng när Betaniaförsamlingen firar sitt 100-årsjubileum – ett sekel präglat av tro, uthållighet och en stark känsla av samhörighet. Den officiella födelsedagen var den 20 oktober, men det verkliga firandet ägde rum den 9 och 10 november.

Församlingen, som började med en liten grupp på 15 personer 1924, har växt och förändrats genom åren men behållit sin starka andliga grund.

– Det är en fantastisk känsla att vi får fira 100 år, säger Eva Irene Svela, ordförande i Betaniaförsamlingen.

Eva Irene Svela

Hon berättar att Betania fortfarande är en livskraftig gemenskap, trots de utmaningar som präglar en liten församling på glesbygden. Med 62 medlemmar i dag, varav ungefär 30 är aktiva, är Betaniaförsamlingen en plats där gammal och ny tro samspelar.

– Vi är en levande församling, säger Eva och tillägger stolt:

– Vi har i år fått se exempelvis ungdomar börja komma tillbaka till våra möten.

Saknar pastor – leds av kvinnlig trio

Det som gör Betaniaförsamlingen ganska unik i frikyrkliga sammanhang är att den saknat pastor i fyra år och i stället leds av tre kvinnor sedan två år tillbaka.

– Det är kanske lite ovanligt, men för oss är det helt naturligt, förklarar Eva.

– För mig är det helt klart ett kall, och när man väljer att följa en kallelse blir det bara så, fortsätter hon.

Trion, som består av Eva tillsammans med Camilla Håkansson och Anita Hermansson, har med tro och beslutsamhet lett församlingen genom de senaste åren, och trots att de nu hoppas på en deltidspastor, känner de att församlingen har blivit starkare i sin gemenskap. Att ungdomar nu börjar engagera sig och att församlingen snart ska döpa tre unga medlemmar, ser Eva som ett stort tecken på välsignelse.

– Det är föräldrar med anknytning till kyrkan vars barn nu valt att följa Jesus och döpa sig. Det är fantastiskt. Gud är god.

”Vill vara nära människor i vardagen”

Från 1870-talets första dop i sjön Västra Silen, där den tidigare kyrkoherden Johannes Lindholm ledde dopakten, till församlingens formella grundande 1924, har samhörigheten och tron stått i centrum. Under ledning av pionjärer som David Kilström och Olof Jonasson utvecklades en varm och aktiv församling som samlades både i hem och lokaler – alltid med ett brinnande intresse och längtan efter att dela evangeliet. Genom bidrag och engagemang restes församlingens första kyrkobyggnad, ritad av byggmästare Gunnar Danielsson, vilket blev en plats för tro och omvändelse. Under åren har kyrkan vuxit och utvecklats, och dess tillbyggnad på 1980-talet vittnar om en fortsatt satsning på barn- och ungdomsarbetet. I dag står Betaniaförsamlingen som en stark gemenskap, rotad i historien och med blicken mot framtiden.

Pingstkyrkan i Årjäng

Församlingen har alltså en lång tradition av gemenskap i Silbodal och engagerar sig även i ekumeniska samarbeten med Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan.

– Vi har haft en second-handbutik och ordnat andakter på äldreboenden. Vi vill vara nära människorna i deras vardag, förklarar Eva och betonar församlingens vilja att vara en del av det lokala samhället.

Den perfekta jubileumspresenten: En ny pastor

Eva funderar över vad de första medlemmarna skulle tänka om de besökte en gudstjänst i dag.

– De skulle nog känna igen en del, men väldigt mycket är annorlunda, skrattar hon.

– Vi är fortfarande samma pingstvänner, vi ber och talar i tungor och står fasta i Bibeln. Men samtidigt är vi i en helt annan tid. Människorna och samhället är annorlunda, men tron står kvar.

Till framtiden hoppas Eva och församlingen på en stabil grund att bygga vidare på.

– Vår största önskan är en pastor som kan leda oss, och att fler ungdomar ska hitta hem här hos oss. Vi fortsätter att samlas varje vecka för gudstjänster, bön och fika – och att vara en gemenskap där vi stöttar och stärker varandra, säger Eva.

Med ett sekel bakom sig och blicken framåt, står Årjängs Pingstförsamling fortsatt som ett ljus för både tro och hopp i Silbodals socken.

---

Fakta: Pingstkyrkan i Årjäng

  • Församlingen startade 1924 och har sitt ursprung i doprörelsen från 1870-talet.
  • Den har i dag 62 medlemmar, varav ungefär hälften är aktiva, och leds sedan 2020 av tre kvinnor i väntan på en ny pastor.
  • En ny grupp ungdomar har hittat till kyrkan och i december väntar dop för tre av dem – ett tecken på församlingens tillväxt.
  • Betaniaförsamlingen har länge arrangerat Israelmöten och stödjer organisationer som Israels Vänner, Open Doors och Barnsamariten.
  • Den 10 november är kyrkan öppen för alla som vill fira.

---

Fler artiklar för dig