Jubilar

”Så fort jag tar en paus plockar jag upp gitarren”

Richard Niklasson fyller 65 och drömmer om att ge ut en ny soloplatta

Någon pensionärstillvaro känns inte aktuell för Richard Niklasson när han på torsdagen uppnår 65-strecket. Arbetet på Läkarmissionen inkluderar en god portion musik, vilket är ett av hans stora intressen.
– Jag fortsätter jobba ett tag till. Mest för att det är roligt, säger pastorssonen som kommit att ägna en stor del av sitt liv åt media och musik.

Richard Niklasson konstaterar att han inte känner sig riktigt färdig med jobbet. Sedan 2016 är han ett av Läkarmissionens ansikten utåt, en profil som jobbar med information, gåvoinsamling, konserter med olika artister, men även egna musikaliska framträdanden nu och då.

Musiken har funnits med honom hela livet. 1989, samma år som han fyllde 30 år, spelade han in albumet Inifrån och några år senare ytterligare två plattor i en konstellation med Anne-Jorid Ahgnell och Hasse Hallström. Än i dag händer det emellanåt att Richard skriver nya sånger.

– Så fort jag har en paus plockar jag upp gitarren, berättar han. Jag försöker skriva någon sång då och då. Att vara ute och sjunga är livsluft, då delar man ju sitt hjärtas tankar i sångerna. Det är verkligen något jag uppskattar att göra.

Den kristna trons frö planterades tidigt hos Richard, och med åren har den växt och utvecklats. För ett tag sedan tog han upp en sång som han skrev när han var ganska ung.

– Nu sjunger jag den igen och den betyder samma sak i dag. Tron har hållit genom livet.

– Jag växte upp i en familj där pappa var resande predikant. Han var borta mycket hemifrån. Men ibland var vi som familj med och medverkade med sång på hans möten, minns Richard Niklasson.

Pappa hette Algot Niklasson och var en förkunnarprofil inom svensk pingströrelse under en period förra seklet.

Efter ett års vapenfri tjänst i Smyrnakyrkan i Göteborg fick Richard en förfrågan om att bli ungdomsledare i församlingen, vilket gjorde att han blev kvar där i olika roller i åtta år. Sedan började han på TV-Inter i Stockholm där han först arbetade med musikinspelningar och sedan tv-produktion. År 2000, när TV-Inter flyttade tillbaka till huvudstaden efter en lång period i Linköping, startade Richard tv-produktionsbolaget On Q tillsammans med några kollegor. Det blev mycket resande, vilket frestade på eftersom barnen var små och hans fru då var långtidssjukskriven. Så i stället började han arbeta med en lokal tv-kanal i Linköping. Efter 2009 blev det några år som frilansande inom tv-produktion och nu är han alltså på Läkarmissionen.

Vad ägnar du helst några lediga timmar åt när livet bjuder på sådana?

– Vi bor på Öckerö sedan fem år tillbaka. Jag tycker det är underbart att bara kunna gå ut genom dörren och vara ute i naturen och på havet. Vi har en gammal båt som vi åker ut med på sommaren. Eller så går jag en långpromenad i bergen. Jag är med familjen, sedan spelar jag lite. Sedan har vi ett hus som ska tas om hand. Inte så spektakulära saker.

Richard Niklasson, Öckerö, arbetar sedan 2016 på Läkarmissionen.

Hur tänker du fira din födelsedag?

– Jag har inte ens funderat på det. Jag är nog i Stockholm och jobbar och är på väg hem den dagen. Det är ingen stor sak att fira känns det som. Men visst blir det lite tårtkalas med familjen när jag kommer hem.

Önskar du dig något speciellt?

– Fred på jorden, replikerar han med ett skratt. Förutom det har jag inga önskningar. Man har så mycket av det man vill ha och mer behöver man inte.

Är 65 en milstolpe som får dig att börja summera ditt liv?

– Det skulle det kunna vara. Men det som haft mer betydelse var när föräldrarna blev gamla och sjuka och så småningom fick lämna den här världen. När man är den äldsta generationen i sin familj, då börjar man tänka. Innan hade jag bara tittat framåt, då började jag titta bakåt litegrann.

Har du någon dröm du inte förverkligat ännu?

– Ja. Jag har skrivit så många sånger och det hade varit väldigt roligt att ge ut dem som jag har gjort sedan förra soloskivan för 35 år sedan. Om det inte blir en skiva, så i alla fall att de ändå blir tillgängliga via Spotify.

---

Fakta: Richard Niklasson

  • Familj: Hustrun Ulrika. Vuxna barnen Olivia, Benjamin och Elias. Två barnbarn.
  • Bor: Hus på Öckerö.
  • Gör: Arbetar på Läkarmissionen.
  • Aktuell: Fyller 65 år torsdag den 3 oktober.

---

Fler artiklar för dig