Jubilar

Arborelius har uppnått officiell pensionsålder för biskopar - ”Hänger lite i luften”

Biskop Anders Arborelius om att åldras, ge ut en ny bok - och att inte veta så mycket om framtiden

Visst. Lite glömsk blir man ju med åren, säger Anders Arborelius, men också mer avslappnad. Det senare är ju tur, med tanke på att den nyblivne 75-åringen ännu inte vet när han får tacka för sig som Sveriges katolske biskop.

Få kristna ledare har intervjuats eller omnämns så ofta i svensk media som karmelitprästen som klev ut ur klostercellen för snart 26 år sedan för att bli biskop för Sveriges i dag drygt 130 000 katoliker.

I en stor intervju denna sommar med Dagen har Anders Arborelius berättat om den omställning det innebar att gå “från ett stilla liv till ett väldigt krävande liv” – för att inte tala om hur förvånad han blev över att som nybakad kardinal bli invald i just Vatikanens ekonomiråd, “eftersom jag har väldigt dålig koll på ekonomi”.

Snart kan Anders Arborelius – kanske – släppa tömmarna. På tisdagen träder han nämligen in i den Katolska kyrkans officiella pensionsålder för en biskop: 75 år.

– Den helige fadern har beviljat mitt avsked, men inte sagt när exakt det blir. Det kan bli om någon månad eller ett år eller mer, det vet man inte. Så jag hänger lite i luften, säger han till Dagen några veckor före födelsedagen.

Tills vidare fortsätter alltså de biskopliga åtagandena. Den 1–3 februari räknar han till exempel med att vara i Rom för att delta i ett pilgrimsprogram, i samband med det så kallade jubelår som Katolska kyrkan firas 2025. Hederstiteln som kardinal behåller dock Anders Arborelius livet ut.

Process för att få ny biskop

I bakgrunden pågår – troligen – arbetet med att finna en ny biskop. Det sköts av nuntiaturen, alltså Vatikanens diplomatiske företrädare i Sverige, men kan av erfarenhet dra ut på tiden.

– Det har tydligen blivit vanligare att tänkbara biskopar tackar nej. Så på det sättet är det lite ovisshet inför framtiden, säger Anders Arborelius, som en gång i tiden tackade ja till uppdraget som biskop “efter en sömnlös natt”.

– Jag var ju inte förberedd och hade ingen erfarenhet av att ha en ledande funktion; jag hade aldrig egentligen sysslat med administration, ekonomi, personal. Men lyckligtvis fanns det goda medarbetare.

Hur har du funnit glädje i arbetet som biskop?

– Jag tycker nog att jag har fått både Guds och människors hjälp. Det har ju varit många krångligheter, svåra beslut och konflikter, och valmöjligheter. Men det har också varit mycket glädje. Och att det finns så många människor, både i vår kyrka och andra, som vill leva ett helgjutet kristet liv och satsa på det, det måste man ju glädja sig över.

Att bli äldre är något som även en biskop får ta med jämnmod. Anders Arborelius har haft sin beskärda del av krämpor men ser i stort sett ljust på åldrandet.

– På något sätt har man sett så mycket av livet att man kan ta det lite lugnare. Det är inte en katastrof om något inte riktigt går bra. Man får lita på Gud. Vi behöver inte klara upp allt, säger han.

Den åldersglömska som riskerar att ställa till det i vardagen går det heller inte att helt komma ifrån.

– Det är lite svårare att hålla reda på allt, och på vad man sagt till vem. Som biskop måste man ju komma ihåg, säger Anders Arborelius.

Extra prekärt blir det om man, i egenskap av präst, hör bikt.

– Man får ju inte använda sig av den kunskap man får i bikten, och då gäller det att hålla reda på hur man har fått veta det ena eller andra. Nu har jag kanske inte så mycket bikt, men ändå, säger Anders Arborelius, som tillägger att det “sitter i ryggmärgen att som präst dela upp sin inre värld”.

Även under sin tid som biskop har Anders Arborelius fortsatt att skriva böcker. År 2021 kom den senaste, Vardagsmystik. Och inom kort landar ytterligare en på tryckeriet.

– Jag har faktiskt lämnat in ett material nu till Veritas, om inre bön, säger biskopen.

– Sedan skulle jag faktiskt vilja skriva en bok om den heliga Teresa de Los Andes, som inte är så känd utanför chilenska kretsar. Men det får bli när jag blir pensionär, kanske.

Liksom Anders Arborelius gick Juana Fernández del Solar, född 1900, in i karmelitorden. Men bara elva månader senare dog hon i sjukdom. Hon helgonförklarades 1992.

---

Fakta: Anders Arborelius

  • Gör: Sedan 1998 biskop för Stockholms katolska stift, som omfattar hela Sverige. Utnämndes 2017 till kardinal av påve Franciskus.
  • Aktuell: Fyller 75 år den 24 september.
  • Bor: I Biskopsämbetets hus på Götgatan i Stockholm.
  • Bakgrund: En examen i teologi från Rom och en magister i moderna språk från Lunds universitet. 1977 avlade han sina klosterlöften i karmelitorden och 1979 prästvigdes han.
  • Övrigt: Har skrivit flera böcker om bön. Talar flera språk, bland annat spanska, italienska, tyska, franska och flamländska.

---

Fler artiklar för dig