Jubilar

Han lämnade biomedicinen mitt i karriären och blev pastor

“Det kom inte som en blixt från en klar himmel, utan tog drygt ett år av funderingar”.

Efter ett tag gick det upp för honom: det här vill jag inte. Henrik Sjöholm jobbade då inom biomedicin på ett universitet i Skottland, men valde en annan väg som ledde honom till pastorstjänst i Värnamo.

– Jag skyller på min fru, säger Henrik Sjöholm och skrattar.

Han har precis fått frågan hur han hamnade som pastor i Värnamo allianskyrka. Vägen dit visade sig gå via en omväg inom biomedicin, men rent konkret så hamnade han i Värnamo tack vare kärleken.

– Det var när vi gifte oss som jag flyttade hit, säger han.

– Jag gick då på pastorsutbildningen på Korteboskolan och jag skulle ha min praktikplats någonstans. Eftersom min fru kommer från Värnamo passade det bra att göra praktiken här. Vi tänkte inte så långsiktigt då utan trodde att vi skulle flytta vidare efter något år.

Nu blev det inte så, praktiken ledde fram till en fast anställning och Henrik har nu varit anställd som pastor i Värnamo sedan 2011.

– Nu känner man sig rätt bofast, konstaterar han.

Men innan han började som pastor höll han på med något helt annat, nämligen biomedicin.

– Det var vad jag hade utbildat mig till i Lund och det var vad jag jobbade med. Jag tog min doktorsexamen år 2002 och arbetade några år inom biomedicin i Skottland, fram till år 2006.

Ville något annat med sitt liv

När Henrik ska förklara vad som hände, och varför han tvärt lade om kursen mitt i karriären, berättar han om livet på universitetet och att om man ska göra karriär handlar det om att göra en stor satsning.

– Jag märkte det på många andra, att det var det här som var livet för dem, många jobbade många extra timmar i veckan, berättar han.

– Men jag kom fram till något annat, att det här inte riktigt var vad jag ville göra med mitt liv. Så vad ville jag göra då?

Hans fokus hade fram till dess först legat på forskning om bakterier för att sedan handla mer om immunförsvar, men när han började tvivla på en framtid inom forskningen dök en nygammal tanke upp.

– Redan som ung hade jag tänkt tanken att jobba som ungdomsledare i kyrkan. Där och då kom tanken tillbaka.

Nu var det dock pastorsrollen som han började bli nyfiken på.

– Det kom inte som en blixt från en klar himmel, utan det var en process som tog drygt ett år av funderingar och jag hade först många samtal med min pastor i Skottland, berättar Henrik.

Bland annat fick han pröva sina vingar i den församling han var verksam genom att predika. Till slut insåg han att det var en kallelsekänsla som vuxit fram. Karriären inom biomedicinen lades på hyllan och resan gick tillbaka till Sverige där han alltså skolade om sig till pastor. Från att ha gått och grunnat på beslutet blev det till slut helt självklart.

– Det var den här vägen jag skulle gå.

Har du någon nytta av dina vetenskapliga kunskaper som pastor?

– Jag har en förståelse för det vetenskapliga om jag hamnar i sådana samtal, där har jag grundkunskaperna, säger Henrik.

Rent praktiskt var det också bra när han studerade teologi, då han hade läsvanan inne. Sedan var det en liten omställning att gå från saker som handlade om exakta siffror till ett jobb som är mer fokuserat på människor.

– Men det är också bra att som pastor ha förståelse för ett annat yrkesliv också.

---

Fakta: Henrik Sjöholm

  • Dagens jubilar fyller 50 år den 19 september.
  • Han är född i det lilla samhället Humla i Västergötland, men bor numera i småländska Värnamo tillsammans med fru och två döttrar.
  • Vid sidan om rollen som pastor går mycket av tiden åt till ett torp som måste skötas om, där det ska lagas, målas och nu till hösten även skördas en del.
  • Henrik är också med i Svenska alliansmissionens referensgrupp inför den nya bibelöversättningen, där han får vara med och tycka till på förhand.

---

Fler artiklar för dig