Jubilar

Andreas Cucca: Jag var 16 år och det kändes som två strålkastare bländade mig

41-årige Andreas Cucca lämnar en pastorstjänst i Bottnaryd efter åtta år, för att satsa helhjärtat på mission.

Som 16-åring gick han från tanken på att avsluta sitt liv till att vilja berätta för alla om Jesu kärlek. Nu har Andreas Cucca just avslutat sin tjänst som pingstpastor i Bottnaryd för att i stället kunna peppa ungdomar som vill ut i mission.

När vi hörs är det bara en halvtimme innan Andreas Cucca ska borda planet som ska ta honom och några ungdomar mot Turkiet, där de ska vara i två veckor. Sedan många år tillbaka har den 41-årige pastorn varit volontär i föreningen Gå ut mission – nu ska han jobba med det på deltid, som ansvarig för arbetet i Bangladesh och Turkiet. Mycket fokus ligger på att hjälpa unga människor att våga testa och upptäcka glädjen i mission.

Mörka tankar

Under barndomstiden och i början av tonåren var han långt ifrån en sprudlande missionär. Andreas Cucca gissar själv att han har adhd; han var rastlös, grubblande och gillade varken skolan eller fritiden, som i tonåren innebar festande med kompisar. Han hade dessutom mobbats till och från. Livet kändes meningslöst.

– Jag tänkte att om det inte finns något mer än detta så vill jag inte leva. När jag väl började tänka de tankarna kändes det mörkare och mörkare. En gång när jag bråkade med min mamma skrek jag till henne: ”Vill du att jag ska ta livet av mig!?”. Från den stunden var det som att ett lock lade sig över allting, en dimma som inte lyfte förrän jag bad en bön som 16-åring.

Andreas familj var inte kristen och det är inte ofta han var i kyrkan under sin uppväxt, förutom på någon barntimme då och då. Men vid ett tillfälle frågade en kompis om han skulle med på en ungdomssamling och Andreas såg att det var något speciellt med de unga människor som hade samlats. Det lyste liksom om dem, beskriver han det.

– Jag visste att kyrkan fanns, men jag kände inte till att man kunde ha en personlig relation till Jesus på det sättet. Jag ville ha det som människorna där hade och tog tag i min kompis och sa att vi måste bli frälsta. Någon vecka senare åkte vi på läger med pingstkyrkan och jag fick be en klassisk frälsningsbön.

Under konfirmationen hade Andreas lärt sig att man kunde blunda och knäppa händerna när man bad, och så satt han när han bad om förlåtelse för sina synder och överlämnade sig till Jesus. Han minns att det var rätt mörkt i rummet och utanför på lägergården, men plötsligt kom det ändå ett starkt ljus.

– Det var som att strålkastarna på en stor lastbil lyste rakt emot mig och jag bländades nästan. Ljuset fortsatte strömma mot mig och all ångest och trycket över bröstet försvann och jag blev fylld med en frid som jag fortfarande bär inom mig 25 år senare.

Berättade för alla

I bilen på väg hem från lägret berättade Andreas för sin kompis pappa att han hade blivit frälst, men pappan var inte ”jättebegeistrad”. Väl hemma fick han berätta för sin mamma, som brast i gråt. Några år senare blev hon också kristen och Andreas fick döpa henne.

En rolig detalj i sammanhanget är att den som bad frälsningsbönen med den tonårige Andreas är samma person som nu tar över efter honom som pastor i Bottnaryd pingst, Pascal Andreasson.

I sin nya tjänst inom Gå ut mission får Andreas Cucca fortsätta att berätta om Jesu kärlek i olika länder, och vägleda ungdomar till att göra detsamma.

Hur känns det att lämna pastorstjänsten?

– Det är ambivalent, det är ändå en resa på åtta år och mycket som har hänt i församlingen, bland annat att vi blivit mer utåtriktade. Men jag och hela familjen kommer att finnas kvar där, vi flyttar ju inte. Missionen brinner i mig och i oss som familj, min fru Lina reser också med Gå ut mission. Att få se ungdomar be för sjuka, predika och berätta om Jesus – det är nog det bästa jag vet.

---

Fakta: Andreas Cucca

  • 41 år.
  • Bor i Bottnaryd.
  • Gift med Lina, har döttrarna Agnes, nio år, och Lily, fem år.
  • Varit pastor i åtta år i Bottnaryd pingst och har nyligen avtackats. Går till en tjänst i missionsföreningen Gå ut mission där en del av fokuset ligger på att träna och vägleda ungdomar som vill ut i mission. Ska studera turkiska under hösten.
  • I höst hålls en stor missionskonferens, Engage, som Gå ut mission arrangerar tillsammans med YWAM, OM och Folk&Språk. Konferens samlar runt 500 ungdomar i Nässjö.

---

Fler artiklar för dig