Jubilar

”Många av mina hårdrocksvänner har blivit brända av kyrkan”

Musikern och entreprenören Jonatan Samuelsson: “Vi blev varnade av ungdomspastorn: ‘Nu vill jag inte att ni spelar massa rock och förstör det som människor just upplevt i mötestältet.’”

Häromåret hittade musikern och entreprenören Jonatan Samuelsson en gammal Mina vänner-bok. I den hade han skrivit att han skulle bli ”kristen hårdrockssjungare” när han blev stor. Nu, lagom till 50-årsdagen, kan han konstatera att drömmen blivit sann.

Redan som ung hade Jonatan Samuelsson långt hår, lyssnade på hårdrock som Stryper och snällrock som Europe. Tidigt blev han sångare i ett band, men slutade sjunga i samband med att familjen flyttade till Uppsala där föräldrarna skulle gå bibelskola på Livets ord.

– Det var en kille som sa åt mig att jag inte kunde sjunga, så då lade jag allt på hyllan. Jag fick dåligt självförtroende helt enkelt, säger han i dag.

Tanken var att han skulle gå Livets ords gymnasium, men bara månader före skolstart lades musiklinjen ned. Jonatan Samuelsson, som hade två års ekonomisk linje i bagaget, tog ett jobb i stället, och spelade musik vid sidan om.

– Så jag har aldrig gått klart gymnasiet, men det gick ju bra ändå!

Spelat med Jerusalem och Narnia

Och visst har det gjort det. Jonatan Samuelsson har en lång musikkarriär bakom sig: han har spelat i band som bob K och Safemode, är i dag basist i Narnia och har dessutom hoppat in som gitarrist för Jerusalem och Noice. Sedan 1990-talet driver han skivbolaget Adora som ger ut lovsång. Därtill hjälper han andra artister som manager och bokare via JONO music. Han rör sig i olika musikgenrer, men känner sig mest hemma i hårdrocken.

När han kom till Livets ord på 1990-talet ansågs hårdrock däremot inte passande. Jonatan Samuelsson klippte av sitt långa hår och kastade sina hårdrocksskivor.

– Jag ville visa att Gud var viktigare för mig än kärleken till musiken. Så jag tog alla mina vinyler och kassetter och knäckte rubbet! säger han.

Sedan lägger han till:

– Men någonstans kände jag ändå att det var rock som jag skulle hålla på med.

Jonatan Samuelsson har alltid gillat hårdrock och hårdrocksstilen. Den 2 september fyller han 50 år.

Musiken fick publiken att somna

Jonatan Samuelsson vet än i dag inte varför hårdrock ansågs vara fel, men som 18-åring fann han sig – i alla fall till en början – i vad pastorerna sa. På Europakonferensen 1996 uppträdde han med bandet Unchained. De spelade ”soft musik som bokstavligen fick publiken att somna”.

– Då sa jag till bandet: ”Grabbar, det här kan vi inte göra.” Vi ville ju spela rock. Så vi repade som gnuer och skrev spikraka Jesus-texter. Vi hade ett gott hjärta.

Året därpå, på samma konferens, fick bandet spela i kyrksalen, men blev innan framträdandet varnade av ungdomspastorn: ”Nu vill jag inte att ni spelar massa rock och förstör det som människor just upplevt i mötestältet.”

– Och vi bara: ”Vad ska vi göra nu?”. Så vi gick in, drog på disten … ja, det var inte populärt. Publiken tyckte att det var jättebra, men de på första raden tittade bara rakt ut och skakade på huvudet. De sa inget efteråt, bara ignorerade oss och såg till att vi inte fick spela mer.

Han lägger till:

– Numera har jag inga hard feelings, men då var det otroligt jobbigt. Vi blev lite av svarta fåret. Men fick jättemånga spelningar i Finland!

Försökt att skilja på människor och Gud

Jonatan Samuelsson har märkt att många av hans vänner från den här tiden fortfarande är brända av kyrkans oförsonliga inställning till musik.

– Jag har haft exakt samma upplevelser, samma ratningar, men jag tror att jag har försökt skilja på människor och Gud. Alla människor gör fel.

– Och farsan var ju med om samma sak på 1960- och 70-talet när han ville spela elgitarr i kyrkan. Jag har aldrig upplevt honom som bitter, utan snarare förlåtande. Han har fokuserat framåt.

”Mitt hjärta var hårt”

Pappan heter Kjell-Arne Samuelsson och var med i Samuéls och Evangelisatörerna/The Swedish Gospelaires. Såväl musiken som den kristna tron var därmed naturlig i Jonatans barndomshem. Men för tio år sedan hade han en period av tvivel. Det var i samband med att han skulle på turné med Safemode.

– Mitt hjärta var hårt, jag var ganska arg och tvivlade på att det fanns någon Gud. Folk man hängde med drog åt ett annat håll och jag undrade: Ska jag vara kvar?

Under turnén hamnade Jonatan Samuelson hos en familj i Colombia. Det första kvinnan sa till honom var: ”Oh I love the Holy Spirit”.

– Och jag tänkte: Åh nej, jag klarar inte av att bo med en sådan där karismatiker. Men sedan berättade hon om hur hon hade varit nära att dö och sett ett brinnande hål med skrikande demoner öppna sig framför henne. Då fick hon panik och ropade på Jesus, fast hon egentligen inte var troende. I samma stund försvann allt. Hon reste sig från sjuksängen och var frisk!

Kunde inte sluta gråta

På samma turné var Safemode inbjudna till en kyrka på Costa Rica för att leda lovsång.

– Vi var så opepp på det, så vi skickade fram vår ljudtekniker att leda i stället. Men sedan, redan efter första ackordet, började tårarna rinna på mig. Då var det bara fram med luggen och försöka se cool ut, men jag kunde inte sluta gråta. Det kändes så pinsamt, jag var ju där som rockstjärna! Men mitt hjärta hade blivit mjukt och med ens visste jag att Gud finns. Jag insåg också att man behöver inte ha alla svar.

I dag är det ingen som reagerar på att Jonatan Samuelsson är kristen och gillar hårdrock. Han spårar förändringen till när Joakim Lundkvist blev ungdomspastor på Livets ord för tjugo år sedan.

– Jocke var med och spelade hårdrock med oss under en spelning på Youth conference. Han spelade sologitarr. Eller, om han verkligen spelade får jag inte säga. Men han var med.

Jonatan Samuelsson är förutom basist i Narnia, också medlem av bandet Starman som inte har någon koppling till kyrkan.

Lät håret växa ut

Jonatan Samuelsson är fortfarande aktiv på Livets ord. Håret som han klippte av när han först kom till församlingen har han för länge sedan låtit växa ut. Det gjorde han så fort han gift sig.

– Redan som barn såg jag en långhårig kille och jag sa: ”Så vill jag ha det när jag blir stor.” Och nu har jag det! Frun har fått vänja sig.

Dessutom sjunger han igen.

Inspirerad av barndomsidolerna Europe och påhejad av kompisen som uppmuntrat honom att testa att sjunga igen, släpper han på 50-årsdagen två singlar under namnet JONO.

– Vid femtio års ålder blir jag äntligen ”kristen hårdrocksjungare”, säger han med ett skratt.

– Det känns lite som en revansch.

---

Fakta: Jonatan Samuelsson

Bor: I Storvreta utanför Uppsala.

Familj: Gift med Jenny. Tillsammans har de tonåringarna Filippa, Agner och Liam samt hunden Maja och kaninen Nicke.

Gör: Egenföretagare inom musik, webb och design på JONO Media. Jobbar också en dag i veckan åt Livets ords förlag.

Aktuell: Fyller 50 år den 2 september.

---

Fler artiklar för dig