Jubilar

Muslimen och ateisten som blev församlingsbyggare

”Som barn började jag hata vuxna människor som inte såg vad som hände. Men min ilska riktades också mot Gud” • Pionjärpastorn som i dag försörjer sig som webbutvecklare med eget företag är dagens jubilar.

Församlingsnätverket VOIS i Norrköping och Linköping är Hemen Derkis stora passion i livet. Han är muslimen som blev ateist – och som plötsligt fick möta Jesus. Numera är han pionjärpastor. Men i bakgrunden finns en tuff uppväxt med drogmissbruk i familjen och mobbning i skolan.

Ett 50-tal personer samlar församlingen VOIS i dag på sina gudstjänster i Norrköping – och ytterligare ett antal finns i nätverket. Han beskriver en lovsjungande och gudstjänstfirande församling. Paret Hemen och Irena Derki startade VOIS-kyrkan 2018, efter att ha flyttat till staden ett par år tidigare.

Numera finns också en mer nystartad grupp i Linköping med 20-25 personer.

– Vi har fått se mycket hända på kort tid. Människor har kommit till tro och blivit döpta. Det har varit en jättespännande och härlig resa de senaste sex-sju åren, säger Hemen Derki till Dagen.

Nutidens tältmakeri

Pastorsuppdraget är helt ideellt. Försörjer sig gör Hemen och Irena Derki genom det egna företaget – en webbyrå – där de arbetar heltid och bygger webbsidor åt mellan 200 och 300 kunder. Företaget har de drivit i 17 års tid, och i dag jobbar sju personer där. Hemen beskriver webbyrån som ett slags ”tältmakeri”, ungefär så som Paulus försörjde sig med ett annat yrke på Nya testamentets tid och sedan predikade resten av tiden.

– Jobbet är en nödvändighet i livet, men passionen är församlingsbygget, säger han.

– Vi vill vara en röst som banar väg för Jesus in i människors liv. Jag drömmer om att få se en ung generation som kommer i funktion, som får använda sina gåvor i livet och göra det Gud har kallat dem till. Det driver oss.

Kom från Syrien

Hemen var fem år gammal när hans föräldrar i två steg flyttade från Syrien till Sverige. De var inte flyktingar, och framför allt hans pappa kom från en släkt som hade det gott ställt. De anlände först till Arvidsjaur i Norrland, och hade Volvo och villa innan familjen bosatte sig i Rosengård i Malmö, där det bodde många landsmän.

Men det nya livet i Sverige förmörkades av att pappan drogs in i ett missbruk av mediciner, droger och för mycket alkohol. Hemen minns hur han många gånger fick sitta bredvid sängen på natten och vänta med en hink att pappa skulle spy. Andra gånger fick han leta efter honom på stan.

Gick i koranskola

Hemen Derki växte upp i en muslimsk miljö i Malmö. På lördagarna skickade mamman honom på koranskola i moskén (ungefär som en kristen söndagsskola) och att han lärde sig arabiska. Han fastade när det var fastemånad och bad fem gånger om dagen. Han beskriver sig som ”hyfsat hängiven”.

Efter några år flyttade hans pappa tillbaka till Syrien – och familjen behövde skicka pengar till honom. De fick leva ett fattigt liv med slitna kläder till barnen, och Hemen blev mobbad större delen av skoltiden, ända fram till gymnasiet.

– Jag började hata vuxna människor som inte såg vad som hände. Men min ilska riktades också mot Gud. Hur kunde han tillåta det här?

Med tiden blev Hemen Derki ateist. På gymnasiet gjorde han ett projektarbete där han konstruerade den nya religionen ”Hemensismen” för att visa hur knepiga alla religioner är.

Tung sten lyftes av

Sista året på gymnasiet kom vändningen. Hemen följde med en kristen tjej som han var lite förtjust i till kyrkan. Egentligen mest för att på sikt övertyga henne om att Gud inte finns. Men det motsatta hände.

– Vid tredje tillfället i kyrkan fick jag förbön – och ett jättestarkt möte med Jesus. Jag skakade i hela kroppen och tårarna rann. Jag bara visste att det de kristna tror är sanningen. Det kändes som att någon lyfte av en tung sten.

– Jag förstod senare att det var syndernas förlåtelse jag upplevde.

Den upplevelsen bär han med sig. Och den är grunden till att Hemen Derki i dag är församlingsplanterare och församlingsbyggare i VOIS i Norrköping och Linköping.

---

Fakta: Hemen Derki

Aktuell: Fyller 40 år den 1 september.

Familj: Hustrun Irena samt dottern Juvelina, 11 år.

Bor: I ett parhus strax utanför Norrköping.

Gör: Pionjärpastor och webbutvecklare.

Församling: Nätverket VOIS, en del av Equmeniakyrkan. Namnet kommer av engelskans ”voice” – röst.

Inför födelsedagen: Tillfreds med livet, men hoppas samtidigt kunna göra mer.

---

Fler artiklar för dig