Jubilar

Sverker Wadström: ”Vem jag är? Jag är tacksam!”

Sverker Wadström ser tillbaka på sina 60 år med glädje

Han syns ibland i Dagens och andra mediers spalter och sajter som relationsexpert, är tidigare fritidspolitiker (L), författare, samt före detta pastor. Men vem är egentligen Sverker Wadström, som snart firar sin 60-årsdag?
– Hur många exemplar av tidningen ska ni fylla? svarar Sverker Wadstein med ett skratt.

– Jag är en otroligt rik människa. Jag har förmånen att ha både barn och barnbarn, och det är jag väldigt tacksam över, det var det som flöt upp först. Jag har tre barnbarn som är sju, fem, och ett och ett halvt år gamla, och det är väldigt centralt om man ska prata om det som är riktigt viktigt i livet. Så svaret på frågan ”vem är du?” är att ”jag är tacksam”, säger Sverker Wadstein.

Förlåtelse och försoning

Men han trivs också väldigt bra med sitt arbete som relationsexpert, terapeut och rådgivare, kryddat med lite coachning och ledarskapsträning i det egna företaget. För även om han får möta människor i svåra situationer i livet, är det ett arbete som ger mycket tillbaka.

– Jag fick ett mejl för något år sedan från en som hade tappat relationen med sin vuxna dotter, och som kom till mig. Nu har jag fått lite återkoppling, och den här personen skrev att de har hittat varandra igen och har en fin relation. Sådant är fantastiskt roligt att få vara med om att ha bidragit till, när försoning och förlåtelse kan bli på riktigt, säger Sverker Wadstein.

Är det det som står i fokus i din verksamhet, förlåtelse och försoning?

– I samtal och terapi blir det ganska mycket, det måste man väl säga.

– Det handlar både om att förlåta och försonas med andra, men också väldigt mycket med sig själv, i val som man har gjort, svek som man har utsatt andra för, saker som man ångrar, men givetvis också förluster i livet. Jag skriver en del om det i min bok, Konsten att vara vuxen, om att kunna försonas med det som inte blev som det var tänkt.

Skrivit om debattklimatet – Lars Stjernkvist (S)

Sverker Wadstein är nämligen också författare. Förutom den ovan nämnda boken har han också gett ut Å ena sidan – en bok med det knasiga syftet att få till en mer balanserad politisk debatt. Den skrev han tillsammans med Socialdemokraternas tidigare partisekreterare Lars Stjernkvist – trots att han själv politiskt sett har sitt hem i Liberalerna.

– Jag träffade honom i politiken här i Norrköping. Han har varit med i (Missionsförbundets ungdomsorganisation) SMU och var väl förtrogen med den världen, så vi har funnit varandra väl och är vänner i dag, berättar Sverker Wadstein om Lars Stjernkvist.

Den boken kom ut 2022. Sedan dess har ju inte det politiska samtalsklimatet blivit mycket bättre?

– Nej, det är inte tillräckligt många som har läst den där boken, skrattar Sverker Wadstein.

– Det är intressant det där. Det tycks väldigt svårt att vara nyanserad i debatten. Men det är inte svartvitt, den som tycker annorlunda behöver ju inte vara den onde själv.

Varför tror du att det blivit så?

– Det är jättesvårt att säga. Det är så lätt att peka på Sverigedemokraternas intåg, men eftersom det sker internationellt också så är det ju pendeln som svänger på något sätt.

– Sedan tror jag även att sociala medier påverkar. Förr så kanske folk sa det som skrivs, mellan skål och vägg, men det märktes inte lika mycket.

Finns det någon väg tillbaka?

– Ja, det gör det alltid. Jag vill vara hoppfull både om det och om världen.

---

Fakta: Sverker Wadstein

  • Aktuell: Fyller 60 år den 14 augusti.
  • Bor: I Kimstad utanför Norrköping.
  • Gör: Förutom arbetet som terapeut mekar han gärna med sina ögonstenar – en Volvo PV 444 1957, en Volvo 240 GLT 1987, samt sin fars gamla ”fen-Mersa”, en Mercedes 190 1966 som stått i en ladugård i snart 40 år.
  • Familj: Hustrun Birgit sedan 39 år tillbaka, tre vuxna barn, tre barnbarn.
  • Firar: Med familjen (”jag hade en sjusärdeles stor 50-årsfest med stor baluns”, förklarar han.)
  • Önskar: Ett verktygsskåp med kvalitetsverktyg för bilmekandet.

---

Fler artiklar för dig