Pastorn, författaren och journalisten Torbjörn Freij har under sina 75 år tagit Vineyardrörelsen till Sverige, varit redaktör på Dagen, pressekreterare för Billy Graham och politiker. Han har också förlorat allt och tagit sig tillbaka. Den röda tråden i hans liv, om än trasslig, menar han är att läka sår, och att sky sin fars öde men allt till trots ändå landa i hans skor.
Historien börjar, som så många andra historier, i barndomen. Under Torbjörn Freijs 1950-tal bor han i Mölndal med sin mamma, pappa och två bröder. Pappan är pastor, evangelist och ofta på resande fot på väckelsekampanjer runt om Sverige, tills han i stället tar ett jobb på Skyddsvärnet i Göteborg. Han är en barnkär pappa som tar Torbjörn till Liseberg och ger massor av tid till sin son. Jobbet inom frivården innebär samtal med gängkriminella i bostaden i Mölndal, vilka har kommit för att prata med pastor Freij. ”Gubbarna” går som i svängdörr i Torbjörns barndomshem, men han låter sig inte skrämmas. Han blir snarare fascinerad av dem, och kanske framför allt av sin pappas förmåga att hjälpa dem.
På vägen till ett predikantuppdrag dör pastor Freij i en plötslig hjärnblödning. Han har jobbat ihjäl sig, menar Torbjörn, som då är tio år gammal. Hans mamma står ensam kvar med tre söner.
Flera år senare, i en grupp medarbetare i Lp, ställs frågan: ”Hur har din jordiska pappa påverkat din syn på Gud som Far?”
– Jag svarade att om Gud är som min pappa så är han fantastisk, men han lämnade mig när jag behövde honom som mest.
Framgångsrik yta - men missbrukade och självmedicinerade
Tonåren och det unga vuxna livet är en tid av både ljus och mörker. Han anar att han ska bli pastor men skyr kallelsen. Han börjar i stället studera till drömjobbet som musikledare.
– Jag ville inte eftersom pappa var det. Att bli musikledare var en flykt från kallelsen, jag ville ha min egen framtid, säger han.
Trots detta börjar han ändå plugga till baptistpastor och träffar sin fru Ann-Cathrine. Paret flyttar till Stockholm under tidigt 1970-tal och ett par år senare till Sollentuna, där Torbjörn tar jobb som pastor.
Under 1980-talet är han en nyckelfigur i arbetet med att få Vineyardrörelsen till Sverige. Han får även jobb som reporter på Dagen, där han blir kvar under 1990-talet som ledarskribent och redaktör. Dessa är händelserika år, alldeles för händelserika för att återge här. Det är helt enkelt en topposition som Torbjörn landat i.
Men han är en koloss på lerfötter. För parallellt med sin synlighet i det offentliga brottas han i det fördolda med ett sexberoende som uppstått i tonåren då han för första gången kom i kontakt med pornografi. Att missbruka droger eller alkohol var det aldrig tal om – han hade sett dess baksidor för tydligt i barndomen.
– Då fanns det inte en tanke att jag självmedicinerade men det ser jag tydligt i efterhand. Jag ser ju det svarta hålet – pappa hittade aldrig sin riktiga pappa som var alkoholist, och min pappa lämnade i sin tur hål efter sig i mig.
Torbjörns fall till botten går fort. När han blir uthängd för sitt sexmissbruk i en kvällstidning hoppar han av alla sina uppdrag över en natt så ingen behöver be honom om det.
Celebrate Recovery-programmet
Han går rätt in i tolvstegsprogrammet, vilket först togs fram av Anonyma alkoholister, AA, men nu finns för alla möjliga typer av beroenden. Där får han arbeta med djupt sittande mönster, och djupa sår som lämnats i honom.
I tio år följer Torbjörn programmet och tar det så småningom till sin församling. Sju år efter botten blev nådd står Torbjörn efter mycket om och men åter som predikant i Vineyard. 2012 snubblar han över Celebrate Recovery, ett program som kombinerar tolvstegsprogrammet med Bibeln, vars utveckling han skulle komma att driva på i Sverige.
– Det handlade då inte bara om missbruk utan ”vanliga” problem som sorg och dålig självkänsla – att sorgen finns där och förlamar en, utan att man måste ha druckit för att dränka den, säger han.
”Är mer som pappa än jag trodde”
I dag arbetar Torbjörn med flera projekt och Celebrate Recovery Sverige är ett av dem. I samband med programmet utbildar han själavårdare och tillsammans med sin fru jobbar han med att stötta upp i församlingar som använder sig av Celebrate Recoverys program. Ett stort fokus i Torbjörns arbete ligger på avhopparverksamheten för gängkriminella och psykisk ohälsa.
Och så följde mannen som flydde kallelsen för att undvika såren efter sin pappas bortgång till slut i hans fotspår ändå, utan att veta om det.
– Som tonåring kunde jag känna att han räddade alla de här människorna, men jag då? Det har jag fått jobba med hela mitt liv. I dag flinar jag lite åt mig själv. Jag är mer som pappa än jag trodde.
Födelsedagen ska han fira ödmjukt. I 75-årspresent önskar han sig bara donationer till sin födelsedagsinsamling på Celebrate Recovery Sverige, för satsningen på barn, unga och att nå in i kriminalvården.
---
Fakta: Torbjörn Freij
- Fyller: 75 år den 13 augusti.
- Familj: Ann-Cathrine och två döttrar med barnbarn.
- Bor: I Sollentuna.
- Intressen: Kultur, framför allt musik och litteratur. ”När Herbert Blomstedt dirigerar på Berwaldhallen försöker vi få biljetter.”
---