Jubilar

Åke Olofsson, 80: Jag älskar Dagen och ber till Gud för tidningen

Åke Olofsson kan inte säga hur många prenumeranter han värvat till Dagen genom åren. Men trots att det nu är länge sedan han blev avtackad för sin fina insats som Dagenombud är han sugen på att värva fler. Den 1 augusti fyller han 80 år, något han firar på lördag med sin stora familj.

Jesus, familjen och tidningen Dagen. Där har ni tre av Åke Olofssons stora kärlekar i livet. Ja, och så musiken förstås. Det händer fortfarande att han tar gitarren och drar ner till det rätt nybyggda vårdhemmet i Tingsryd för att sjunga kristna sånger och berätta om Jesus för de boende. Det är som alla de där andra sakerna som han brinner för.

– Jag kan inte låta bli, förklarar han.

Åke verkar ha haft ett rikt liv och han är full av tacksamhet över vad han har fått vara med om. Yrkesbanan började på 1960-talet som evangelist och pastor i olika pingstförsamlingar, företrädesvis i södra Småland. 1975 bytte han spår och hamnade på en trätoffelfabrik i Tingsryd där han och hustru Gunhild varit bosatta sedan dess. Han har också jobbat med möbler och med palltillverkning. 2009 gick han i pension.

Döptes 1953

Den kristna tron fick han med modersmjölken och redan som nioåring bestämde han sig för att han ville bli döpt. Det skedde i Torhamn i Blekinge där han föddes.

Det märks att Åke blir upprymd när han får ett samtal från Dagen. I många år var han aktiv som tidningens ombud med uppdrag att få så många som möjligt att börja prenumerera på tidningen, något som han visade sig vara en fena på. Exempelvis lyckades han ”få in Dagen” i flera ledarteam i både Svenska kyrkan och andra församlingar.

– Det är många präster som jag har fått ordna med prenumeration till, försäkrar han.

Hur många nya Dagenprenumeranter har du värvat genom åren?

– Jag vet inte. Men jag skulle vilja att det blev ännu fler, säger Åke Olofsson.

Alltid en Dagendekal på bilen

För att visa sina sympatier för tidningen har han sett till att alltid ha en Dagendekal klistrad på sin bil. Fortfarande är det så. Jag blir fundersam, eftersom Dagen inte tryckt upp några klistermärken på flera decennier, men Åke försäkrar att han har ett litet lager.

Innan vi avslutar vårt samtal har jag en hälsning att framföra:

Jag vill säga ett varmt grattis på födelsedagen till dig från oss alla som jobbar på Dagen. Och ett varmt tack för ditt stora engagemang för tidningen, det betyder så mycket!

– Jag älskar Dagen och jag brukar be till Gud för tidningen och er som arbetar på Dagen, replikerar Åke som ger ett intryck av att vara en person som vill alla människor väl.

På torsdag denna vecka infaller 80-årsdagen och på lördag blir det fest med de sex barnen med respektive, samt 21 barnbarn och ett barnbarnsbarn.

– Då kommer alla hem till vårt hus. Vi har byggt en altan så det blir mer plats. Kanhända kommer det även någon mer.

---

Fakta: Åke Olofsson

  • Född: 1 augusti i Torhamn i Blekinge.
  • Familj: Gift med Gunhild, 6 barn, 21 barnbarn och 1 barnbarnsbarn.
  • Bor: Hus i Tingsryd.

---

Fler artiklar för dig