Jubilar

”Gräv inte i det förgångna utan var tacksam för det du har”

Dagens jubilar Ingela Selin firas med en musikalisk soaré i Centrumkyrkan i Sundbyberg när hon fyller 80 år.

Hon har glatt svenskar på den spanska solkusten genom att anordna konserter med svenska artister. Ingela Selin har även spridit mycket musikglädje på hemmaplan, om och om igen i Centrumkyrkan i Sundbyberg. Men när sonen dog tystnade det för ett tag.

Ingela Selins man Kjell-Erik, 87 år, menar att man ska passa på att säga hur mycket man uppskattar en människa medan människan lever. Det är därför han och sonhustrun arrangerar en festkväll för Ingela i kyrkan i samband med hennes 80-årsdag.

– Vi har så många musiker i familjen och jag älskar musik, så det ska bli så roligt att få fira med många musikaliska inslag under kvällen, säger Ingela Selin.

Vilar ut hos väninna

Hon befinner sig vid intervjutillfället hos en väninna i Östersund som tyckte att hon kunde resa upp dit för att få lite avkoppling. I vardagen tar Ingela annars ett stort ansvar för hem och make, som har fått Lewykroppsdemens, dock inte så allvarlig än så länge. Både hon och maken är gärna och ofta i Centrumkyrkan där de har ett stort engagemang. Ingela berättar att några av hennes äldsta väninnor har följt med henne till cellgruppen och där funnit en gudstro. Ingela Selin själv har inte kristen bakgrund, men hon har en tro och vill gärna veta mer.

– I cellgruppen ska vi diskutera utifrån böckerna Tidens tecken, det ser jag mycket fram emot. Det är verkligen berikande med djupa samtal om livet. När min son levde hade vi många existentiella samtal han och jag, och läste Bibeln tillsammans. Vi gjorde faktiskt en bok med hans texter och hans berättelse om att leva med en autoimmun sjukdom, på ett humoristiskt sätt.

När min son levde hade vi många existentiella samtal han och jag, och läste Bibeln tillsammans.

—  Ingela Selin

Sonen Jim dog i sin sjukdom, bara 55 år gammal. Ingela, som hade tagit ett stort ansvar för honom och funnits nära, berättar att hon blev arg på Gud över att det fick hända. Sonens död påverkade hennes gudstro, så även de olika sjukdomar och andra lidanden hon gått igenom. Hon har haft cancer, hjärtproblem, fått operera in en pacemaker och blev väldigt sjuk i covid.

– Men det är klart att kroppen reagerar efter ett svårt trauma. Och nu tycker jag att det ser ljusare ut!

Svensk jazz till Spanien

Ingela Selin tycks vara en positiv kraft, som älskar människor och att få styra upp roliga saker. Genom årens lopp har hon anordnat ett oräkneligt antal konserter, musikkvällar, körresor och andra tillställningar med musik och gemenskap i fokus. Under 1980- och 90-talen var Ingela Selin ordförande i kulturföreningen Melodianterna och anordnade där så kallade soaréer i Författarförbundets lokaler i Stockholm. Dit bjöd hon in vissångare, trubadurer, skådespelare från Dramaten och andra underhållare.

Dessa erfarenheter hade hon nytta av när hon under tre intensiva år fungerade som konsertarrangör på spanska solkusten. Där bjöd hon in den tidens stora artister inom svensk jazz: Putte Vickman, Charlie Norman, Svante Thuresson och norska Wenche Myhre. Något som var mycket uppskattat av alla de svenskar som under en kortare eller längre tid hade Fuengirola som sitt hem.

Ingela Selin utbildade sig även till stylist och fick jobb som det på ett hotell på turistorten.

– Jag sprang runt med en telefon i ena handen och ett block i den andra – detta var i början av 1990-talet. Det var tufft, men det var kul! Kjell-Erik hade ett bokförlag samtidigt och han kom ner en vecka varje månad och hälsade på mig. Han trodde nog att han skulle få vila och ha ledigt, men då fick han hjälpa till inför konserterna! skrattar Ingela.

Huskören fortsatt att träffas

Ingela Selin

När hon kom hem till Sverige igen tog hon tag i ett annat projekt, som började med att hon besökte kören som hennes man sjöng i, Huskören i Centrumkyrkan.

– Det lät för bedrövligt! Ja, det var faktiskt inte alls bra musikaliskt, men det blev bättre.

Ingela Selin var inte bara en del av kören, hon styrde även upp körresor, till bland annat Dalhalla och även till spanska Fuengirola där de sjöng i kyrkorna. Kören överlevde i tjugo år, men har fortsatt träffas för att umgås.

Har du något livsråd du vill skicka med?

– Jag tycker inte man ska gräva i det förgångna utan ta dagen som den kommer och vara glad och tacksam för det man har. Visa kärlek till dina medmänniskor och ställa upp och hjälpa till om man kan det.

---

Fakta: Ingela Selin

  • Fyller 80 år den 31 juli.
  • Bor i Solna.
  • Gift med Kjell-Erik, har två söner, varav Jim dog när han var 55 år. Sonen Dan sjunger barbershop och har i sin tur en son, som i sin tur fått ett barn.
  • Favoritlåt: Lyssnar just nu mycket på Eric Clapton som själv förlorat ett barn och sjunger om det i låten Tears in heaven. Jazz av olika slag, till exempel Nina Simone och pianokonserter av Bach, Mozart, Beethoven.
  • Församling: Centrumkyrkan i Sundbyberg.

---

Fler artiklar för dig