Jubilar

Hon vill få oss att sluta stressa med hjälp av Bibeln

Viktigt med en vilodag • Lita på Gud

När andra rekommenderar new age-influerade avslappningsmetoder är det utifrån Bibeln som stresskonsulten Inga-May Sternberg visar sina klienter vägen till ett lugnare liv.
– Jag var trött på att läsa om mindfulness och yoga, det drar bara ned oss, säger hon,
Redan i Bibelns första böcker hittar man vägar till stresshantering, säger Inga-May Sternberg, som själv snart vänder blad och startar ett nytt kapitel i livet.

– Vi kan ju börja med budorden. Där står det att vi ska tänka på sabbaten och ta vara på den. Det budordet ligger ju väldigt högt, över många andra budord. Det får konsekvenser om vi inte tar vara på vilodagen, säger Inga-May Sternberg, stresskonsult på kristen grund.

Men det är inte bara en fråga om fysisk vila, för den mentala stressen är kanske den värsta i dag, påpekar inga-May Sternberg.

– Något som vi mår väldigt dåligt över är ekonomin, det är en av de största orsakerna till stress, och det ligger ju dessutom lite skam i det för att man har trasslat till det. Man ”ska” ha mycket pengar, man ”ska” kunna resa och kunna göra olika saker, säger hon.

Men hur hanterar man saker som kanske ligger bortom ens egen kontroll?

– Det är också viktigt att man får hjälp att lita på Gud! Det kan vara svårt ibland för han svarar inte alltid som jag vill. Men Gud visar på olika sätt att han har omsorg.

Gick själv in i väggen

Det var en lärdom som Inga-May Sternberg själv fick göra för några år sedan, när hon ironiskt nog själv gick in i väggen på grund av oro över saker hon själv inte rådde över. Kreativitet är ett viktigt sätt att ta kontrollen över sin stress, säger hon – ”vår Far är kreativ och vi är skapade till hans avbild”, konstaterar hon – och när hon själv kände att hon tappat fotfästet blev hennes väg till att se Guds omsorg att göra ett collage om höga stup. För när hon letade efter bilder hittade hon bara sådana där det fanns någon form av skydd för den som faller.

– Det kunde vara bergsklättring, men med sele. Det kunde vara repstegar, olika broar, och på det sättet fick Gud hela tiden visa att ”jag håller dig”, säger hon.

Sociala medier

En annan sak som stressar oss mycket är omgivningens förväntningar, eller kanske vad vi tror förväntas av oss.

– Mycket av de sociala medierna får ju oss att jämföra oss otroligt mycket med andra om hur det ska vara. Man följer några stycken på Facebook; den ena har varit utomlands, den andra har plockat en massa bär och ditten och datten, och så plockar vi ihop allt det här och tror att det är en person som har gjort allting, säger hon.

I stället finns det en gedigen biblisk grund för att vara sig själv och vara stolt över det.

– Gud har skapat dig på det sättet han ville, som han tänkte innan han skapade världen, det står i Bibeln! Och Bibelns första kapitel slutar ju med att ”Gud såg att det var mycket gott”, och då inkluderar det ju mig! Han vill inte ha någon kopia av alla andra människor.

Ska börja undervisa på STH

Snart fyller Inga-May Sternberg pensionär, men i samband med det startar hon ett nytt kapitel där hon ska börja undervisa på Skandinavisk teologisk högskola. Dessutom kommer hon att satsa mer på arbetet som stresskonsult på kristen grund, något som fick stå tillbaka när pandemin kom. Något stort stressigt födelsedagskalas tänker hon inte ställa till med: presenten – ”en spännande teater” med middag – fick hon och hennes jämngamle make redan i början av året.

– Jag skrev till min dotter när hon frågade vad jag ville ha: en kram och en tårta blir jättebra! säger Inga-May Sternberg.

---

Inga-May Sternberg

  • Aktuell: Fyller 65 år den 21 juli.
  • Bor: Utanför Vingåker.
  • Gör: Enhetschef på äldreboende, konsult inom stresshantering på kristen grund.
  • Familj: Make, två barn, ett barnbarn.
  • Firar: Hemma med familjen.
  • Önskar sig: ”En tårta och en kram blir jättebra!”

---

Fler artiklar för dig