Entreprenören Bengt Ivansson tycker inte om byråkrati men fick toppjobb i Skellefteå kommun. Han kan inte läsa noter, men spelar flera instrument. Och en gång i tiden löste han McDonald’s problem – och fick en hamburgare uppkallad efter sig.
Den 18 juli fyller Bengt Ivansson 65 år. När jag inleder vårt samtal med att uppmärksamma det, svarar han:
– Usch!
Varför är det usch?
– Det låter gammalt. Jag känner mig inte redo för det årtalet än; jag har så mycket ogjort. Jag känner också att jag är i min prime condition, så det är överraskande att bli pensionär. Jag föredrar att kalla mig passionär.
Att Bengt Ivansson är passionerad förstår jag snart. Att han däremot skulle ha mycket ogjort beror nog på vem man jämför med. Redan som 25-åring tog han över familjens skyltföretag – det som pappa Ivan startat i garaget i Vallentuna – och drev det sedan i trettio år. Under en flygresa till Chicago kom han på idén som skulle ge företaget internationell framgång: vändbara meny-skyltar till McDonald’s.
– Det var en väldigt enkel idé, som ingen hade tänkt på innan tydligen.
Hamburgaren blev inte någon succé
McDonald’s använde skyltarna på sina restauranger över hela världen – och visade sin tacksamhet genom att förära Bengt Ivansson med en egen hamburgare: McBengt.
– Den fanns på den svenska menyn i en månad, men blev ingen succé. Jag tyckte den var god: två 45-grams hamburgare med god senap emellan, kommenterar han.
Däremot möjliggjorde affären att Bengt Ivansson kunde starta produktion i Brasilien och Kina. Sedan tidigare var han verksam i Skellefteå. Dit hade han flyttat redan som ung i samband med att hans pappa sadlade om och blev pastor i pingstkyrkan i Ursviken. I unga år träffade Bengt också Lillemor, som han gifte sig och fick fyra barn med. Fram tills att han, som femtioåring, sålde sitt skyltföretag arbetade han sex dagar i veckan.
– På söndagen var jag trött, och sedan på måndagen var jag i gång igen. Och under långa perioder reste jag varannan vecka runt i världen för att träffa kunder.
– Vid ett tillfälle fick jag en stor beställning från Tyskland och blev jätteglad – i tio minuter. Sedan tänkte jag bara på allt jobb som skulle krävas. Då insåg jag att det var dags att sluta.
Sveriges snabbast växande stad
Försäljningen av företaget medförde stor ekonomisk frihet. Sitt kapital har Bengt Ivansson bland annat använt till att hjälpa behövande som han har mött genom engagemanget i pingstkyrkan. Till exempel har han kunnat ge temporära lån eller samäga fastigheter.
Under tio år var han också näringslivschef för Skellefteå kommun – ett jobb som började med att han kritiserade kommunen för det oförmånliga företagsklimatet. När han sedan tillträdde tjänsten var det upp till bevis: Kunde han skapa 4 000 jobb?
– Tillsammans arbetade vi målmedvetet, och har potentiellt skapat mer än tre gånger så många arbetstillfällen. Och nu är vi Sveriges snabbast växande stad. Det är nästan ofattbart!
Nyckeln till framgång stavas Northvolt. Trots att Skellefteå kommun inte fanns med bland kommunerna som tävlade om att få batterifabriken till sin ort, bestämde Bengt Ivansson att de skulle anmäla sig själva. Och i konkurrens med 40 andra: vann!
Vad är det som gjort att du lyckats så väl?
– När jag sökte jobbet på kommunen skickades jag till en psykologifirma som gjorde massa tester. Efter en dag sa psykologen: ”Du är inte överdrivet intelligent”, återger Bengt Ivansson och skrattar till.
– “Men du har andra viktiga egenskaper för jobbet: stor nyfikenhet, hög energinivå, glädje, mod och social kompetens.” Och så sa hon att jag hade stor kognitiv förmåga, vilket jag inte visste vad det betydde. Men hon förklarade att det handlade om att kunna sammanföra människor och sammanhang.
Parallellt med ett framgångsrikt yrkesliv har du fyra barn och dessutom alltid varit aktiv i kyrkan. Hur har du hunnit?
– Min fru Lillemor är utan konkurrens det bästa som någonsin har hänt mig. Och hon är en förutsättning för att jag har kunnat leva som jag gjort. Hon har tagit ett jätteansvar för barn och hem.
– Jag har haft ett behov att få saker gjorda och har svårt att se mig själv sitta lugnt i en båt någonstans. På det stora hela hade jag inte velat göra något annorlunda. Skulle jag ha trivts med att jobba åtta till fem som de flesta gör? Jag tror inte det.
Vad betyder din tro för dig?
Bengt Ivansson tystnar. Sedan hör jag, svagt:
– Allting … Det är mitt fundament.
– Mitt liv har handlat om att försöka göra gott, och jag är väldigt tacksam för vi har haft möjligheten att göra det. Gud har välsignat oss med hälsa och förmågor.
Driver projekt i Uganda
Bengt Ivansson är i dag inte anställd någonstans, men går inte sysslolös: tillsammans med Lillemor driver han familjeföretaget Beliva AB, sitter i styrelsen för Brukskyrkan i Ursviken, samt för Bruksskolan och för LP-stiftelsens arbete lokalt. Dessutom driver han ett omfattande skol- och barnhemsprojekt i Uganda. Det skulle han egentligen vilja ägna hela intervjun att berätta om.
– Nu har vi startat bygget av ett samhälle för 300 föräldralösa barn. På plats finns redan ca 80 barn som vi hjälper med skola och mat.
Bengt Ivansson reser till Uganda flera gånger om året. När han är hemma i Skellefteå tycker han om att spela musik, både i kyrkan och hemma. Hela familjen är musikalisk. Äldsta sonen Johan syns ofta som basist bakom Sveriges största artister och i tv-program som Idol och Så mycket bättre. Dottern Julia är trummis och kapellmästare för Molly Sandén. Jenny spelar fiol och Jonathan trummor. Lillemor har varit ansvarig för sången och musiken i kyrkan under många år. Själv spelar Bengt gitarr, piano och bas.
– Men jag kan inte läsa noter som alla andra i familjen, jag har inte orkat bry mig om de där svarta prickarna. Min pianofröken sa till mig efter några lektioner att det var lika bra att jag slutade. Men jag spelar på gehör, det går bra det med!
---
Fakta: Bengt Ivansson
Bor: Skellefteå.
Familj: Gift med Lillemor, barnen Johan, Jenny, Julia och Jonathan. Fem barnbarn.
Gör: Entreprenör.
Aktuell: Fyller 65 år den 18 juli.
---