Jubilar

”Det är aldrig för sent att bli missionär”

Svetsare blev predikant • Nyligen hemkommen från Filippinerna • Har grundat många församlingar i Kenya

Han är svetsaren som började predika och missionera i Asien och Afrika. I dag har Mats Wennergrund bland annat grundat 40–50 församlingar hos olika stammar i Kenya.
– Det är aldrig för sent att bli missionär. Snarare tvärtom, säger han.

Mats Wennergrund var i 40-årsåldern när han plötsligt upplevde Guds röst att han skulle åka utomlands och predika. Svetsaren som ägnat en stor del av sitt liv åt spårvagns- och tågdelar bestämde sig plötslig för att åka med på en kristen teamresa till Bangladesh för att ihop med andra missionera.

De flesta på resan var i 20-årsåldern – och han själv dubbelt så gammal. Han hade nästan ingen erfarenhet av att predika inför andra människor.

”Åldern en fördel”

– Det var lätt att tänka, att Gud är du inte lite väl sent ute nu. Men jag lärde mig snabbt att ålder faktiskt är en fördel i både Asien och Afrika. Där lyssnar man mer på en 40-åring än på en 20-åring, säger Mats Wennergrund.

Mats.

Inledningsvis reste han till Pakistan och Indien. För ett par veckor sedan kom han nu hem från Filippinerna. Men de senaste tio åren är det annars Kenya i Afrika som ha varit huvudarbetet för missionsorganisationen Focus on the harvest som han tagit initiativ till.

Mats Wennergrund fick kontakt med olika pastorer i länderna och plötsligt började de kalla honom att predika på olika kampanjer. Han brukar göra tre-fem utlandsresor om året och har varit borta upp till ett par veckor per gång.

Svetsare i grunden

Detta vid sidan av jobbet som svetsare hemma i Helsingborg.

– Jag har haft förmånen att kunna ta ledigt och åka ut på det här sättet, säger han.

– Vårt fokus är att försöka hitta människor som inte har hört om Jesus tidigare och komma med evangelium. Vill gärna plantera en församling och bygga en enkel kyrkbyggnad, och bibehålla relationen till dem.

– Sedan ger vi förstås mat och kläder och gräver vattenbrunnar där det går, även om vårt huvudinriktning är att ge evangelium till de onådda, säger han.

Mats.

Även frun engagerad

Hustrun Mari och vännen Gunnar Svensson är de två som har arbetat närmast Mats Wennergrund i Focus on the harvest, men även andra kan finnas med i olika team som åker ut. Missionsorganisationen har två församlingar i Skåne som partners, men får annars sina medel främst från privatpersoner som blivit månadsgivare.

Mats Wennergrund är uppväxt i Storvik i Gästrikland, gick sin svetsarutbildning i Sandviken och jobbade i Gävle innan han som 21-åring flyttade till ett nytt jobb i Helsingborg. Han var inte alls kristen, men så träffade han Mari som gick till kyrkan – och intresse uppstod för både Jesus och Mari.

– Jag upptäckte en annan Jesus än vad mitt brukssamhälle hade sagt att han var. Efter att ha börjat läsa Nya testamentet bestämde jag mig ett halvår senare för att följa Jesus.

– Jag var en vanlig svensk kille. Men ganska tyst och försagd, och inte den man jag kände att jag kunde vara. När jag blev kristen var det som om bojor och kedjor brast i mitt liv – och plötsligt kunde jag kommunicera och samtala med andra. Det var en stor frihet.

Muslimsk ö på Filippinerna

Innan Mats och hustrun började jobba i Asien och Afrika hade de varit ledare för en cellgrupp i församlingen som brukade mötas i hemmen.

Filippinerna har de arbetat med de senaste åren, via en pastor som Mats Wennergrund fick kontakt med på sociala medier. En ny församling är nu planterad.

Han berättar hur han fått komma dit och predika på ungdomsmöten och tala evangelium inför 600 människor inbjuden av borgmästaren i staden på Filippinernas näst största ö – Mindanao – ett starkt muslimskt område.

– Jag är otroligt tacksam. Vi har sett fantastiska saker hända.

---

Fakta: Mats Wennergrund

Aktuell: Fyller 55 år tis 2 juli.

Familj: Hustrun Mari och utflyttade tvillingdöttrarna Sara och Johanna, 27 år.

Bor: I en villa i Helsingborg.

Gör: Svetsare.

Församling: Ramlösakyrkan i Helsingborg (EFK).

Intressen: Läsa – gärna på engelska. Löpning, gymmet eller andra typer av motion (”En stark värdering är att slipsen ska hänga rakt.”)

---

Fler artiklar för dig