Jubilar

”Jag håller på tills Herren gör det helt omöjligt för mig att fortsätta”

Jobbade som präst i Svenska kyrkan - men valde att säga upp sig för att bilda en frikyrkoförsamling

Gunnar Bergling grundade församlingen Arken för snart 40 år sedan. Nu fyller han 80 år och älskar fortfarande att berätta om Jesus. “Det är det viktigaste som finns.”

Den 6 juni fyller Gunnar Bergling 80 år, men att luta sig tillbaka och ta det lugnt finns inte med i beräkningarna. I stället fortsätter han med det han älskar att göra. Som att hålla en 45 minuter lång predikan i Arken, den församling i Kungsängen som han grundade för nästan 40 år sedan tillsammans med sin fru Linda.

Du är snart 80 år och älskar fortfarande att predika?

– Ja, det gör jag. Man tänker inte riktigt på att man är 80 år, utan jag brinner för att predika Guds ord och att tala om Jesus. Det är det viktigaste som finns.

Tidigare i livet, när han var präst i Svenska kyrkan, satte Gunnar Bergling en ära i att predika så kort som möjligt.

– Jag trodde att folk tyckte om det, förklarar han.

– Men sedan blev det annorlunda efter att jag blev andedöpt. Det blev en helt ny situation för mig.

Gunnar berättar om ett tillfälle när kören bad om att inte behöva sjunga efter hans predikan, så att de kunde gå hem. Nåväl, numera har han en helt annan scen, där han tillåts tala till punkt.

Men allt började alltså i Svenska kyrkan, där Gunnar växte upp, prästvigdes och tjänade i 13 år som präst.

– Jag hade tänkt att det skulle vara mitt liv, säger han.

– Men sedan hände något, och det var mycket tydligt att det var Herren som ledde. Det var så revolutionerande med andedopet.

För livet skulle förändras. Konkret så skedde det mitt under tandborstningen en morgon. Gunnar berättar hur han kunde höra Guds röst, med en uppmaning om att han skulle säga upp sig från sitt jobb som präst.

– Jag minns det väldigt väl. Herren sa med hög röst: “Gå ned och säg upp dig”.

Kyrkan låg nere i en dal, förklarar han ordvalet.

– Jag gick ut ur badrummet för att se vem det var som sa det där, men lägenheten var tom. Det var mycket märkligt.

Tilltalet från Gud förändrade livet och Gunnar gick samma dag till sitt jobb och sade upp sig.

Och du har inte ändrat dig?

– Nej, nej, nej, det var det bästa steg som jag tagit. Det var inte som att jag vantrivdes i Svenska kyrkan. Men man måste våga ta ett steg i tro när Han säger att man ska göra det.

I stället började Gunnar Bergling en helt ny bana, där han från ingenting började bygga upp en ny församling, med fokus på att predika helande och befrielse.

– Det blev ett annorlunda budskap än tidigare, men jag kände att jag måste ha fria armar för det som Herren hade talat om.

Till en början gällde det att hanka sig fram utan inkomst och utan kyrkobyggnad. Bland annat kunde Gunnar inte bo kvar i sin bostad och församlingen Arken bestod i sin linda enbart av några få personer. Ett första steg var att hitta en lokal, där ägaren till en bilfirma visade sig vara villig att hyra ut.

– Men han ville ha en bankgaranti och hyra för flera månader. Så jag gick till banken och frågade, när de undrade vad jag hade för tillgångar svarade att det bara var några stolar. De trodde att jag skämtade.

Efter många om och men lyckades man dock få in pengar från elever som sökte till den bibelskola som startades upp, och lokalen kunde snart hyras. Numera bedriver Arken sin verksamhet i rymliga lokaler i Kungsängen strax norr om Stockholm. Församlingen är helt fristående, och är känd för att predika ett budskap om Guds helande kraft.

Gunnar Bergling

Så nu är det stabilare än hur det var i början?

– Ja, men visst har vi fortfarande utmaningar, men vi har samma Gud som vi vänder oss till och ber. Vi har blivit överraskade på så många sätt under alla dessa år, säger Gunnar Bergling.

Församlingen grundades 1985 och själv beskriver han det som ett stort äventyr, samt en utmaning där man ständigt måste förtrösta på ”Herren”, det ord som Gunnar använder gång på gång när han talar om Gud.

Nu fyller du 80 år, många vill då luta sig tillbaka och bara ta det lugnt, men inte du?

– Nej, aldrig, jag håller på tills Herren gör det helt omöjligt för mig att fortsätta. Jag kan inte sitta i en stol och vänta på döden, även om himlen för mig är attraktiv, utan uppdraget är viktigare.

---

Fakta: Gunnar Bergling

  • Pastor och föreståndare i församlingen Arken i Kungsängen nordväst om Stockholm. Har också skrivit flera böcker.
  • Gift med Linda som är pastor i samma församling. De har två döttrar och även barnbarn.
  • Har tidigare också varit präst i Svenska kyrkan.

---

Fler artiklar för dig