Jubilar

Han leder samfundet som ofta går under radarn

Ulf Häggqvist fyller 60 år - och firar med grillkorv hemma i trädgården: Vi tar det enkelt så blir det bra

Hur ser en typisk alliansare ut? Den frågan kanske inte har något entydigt svar. Men en pratstund med missionsledare Ulf Häggqvist i Svenska alliansmissionen ger några ledtrådar.
– Jag är smålänning och har nog ägnat ett och ett halvt år av mitt liv åt att vara på läger, säger den blivande 60-åringen.

Det pratas ibland om medlemstapp i svensk kristenhet. Ett samfund som dock håller ställningarna är Svenska alliansmissionen, SAM. Med sina 13 500 medlemmar i 140 församlingar, framför allt i Småland, är den en regional storhet. Om än inte lika känd i andra delar av landet.

Ulf Häggqvist protesterar varken mot beskrivningen eller mot påståendet att SAM ofta går under radarn jämfört med flera andra samfund. Han ser att det innebär att samfundet är lite osynligt ibland, men att det också kan ge lite arbetsro i svåra frågor.

– Frågor om till exempel samkönade relationer och hur vi ska möta utmaningarna i vår tid är förstås något som vi också arbetar med och är berörda av. Men vi debatterar inte gärna detta i medier, konstaterar han på sitt vänliga och resonerande sätt.

Det är inte alltid den som skriker högst som får folk att lyssna, verkar vara ett motto som han lever efter. Ulf Häggqvist är uppvuxen i en SAM-familj i Nässjö, han har pluggat på Korteboskolan som fram till ALT:s födelse utbildade de flesta pastorerna inom samfundet. Och han åker gärna på läger.

– Jag har nog tillbringat åtminstone ett och ett halvt år av mitt liv på läger, berättar han och understryker att SAM är en bred rörelse som satsar på att alla olika åldrar ska känna att de hör hemma där.

Men även om mycket kanske inte sticker ut är detta inte hela bilden av SAM. På många håll i landet pågår ett intensivt arbete som bland annat resulterat i bildandet av en migrantförsamling i Västerås och pionjärarbeten i till exempel Malmö och Stockholm.

Dessutom har Svenska alliansmissionens ungdom, SAU, under två år i rad anordnat uppskattade nationella konferenser för unga vuxna, varav det senaste året tillsammans med Evangeliska frikyrkan.

Jesus är kärnan

Han invänder en aning mot en ensidig beskrivning av SAM som en familjär rörelse där några av punkterna i den senaste årskonferensen som hölls under Kristi himmelsfärdshelgen, löd som följer: ”Samling i mysstugan”, ”Grill och chill” och ”Festlig stämning för alla”.

– Det stämmer att vi har trevligt när vi möts, och årskonferensen är vår stora samlingspunkt under året där många familjer deltar. Men det är inte hela bilden. Vi är en missionsrörelse och strävar alltid efter att ha Jesus i centrum. Att Jesus Kristus kan förändra människors liv är kärnan i det vi vill förmedla till vår omvärld.

Sin egen bana som pastor inleddes när han som 25-åring kom till Bergaortens församlingskrets som omfattade fyra församlingar i Bockara, Kaggemåla, Korsvägen och Algunnen. Därifrån gick flyttlasset till stadsdelen Hisings Backa i Göteborg, för övrigt den enda gång i livet Ulf Häggqvist bott och arbetat utanför Småland.

Den långa vägen

Sedan 2014 har han varit knuten till SAM:s kansli i Jönköping. Först som församlingskonsulent med rekryteringsfrågor och stöd till pastorer, och de senaste tre åren som missionsledare, alltså samfundets högste ledare. Han har med andra ord gått ”den långa vägen”.

– Jag växte upp med söndagsskola, scouter och olika utåtriktade satsningar. Så jag tror att jag känner vår rörelse ganska väl, säger Ulf Häggqvist som har tre år kvar på sitt förordnande och tänker fullfölja det. Vad som händer sedan verkar vara en öppen fråga. Möjlighet till omval i fyra år finns.

Om att fylla 60 år säger han:

– Det känns lite mycket, alltså det är ganska många år.

Grillkorv i trädgården

Han vill med detta få fram att han inte känner sig riktigt så gammal som siffrorna antyder. En tanke som många i samma ålder förmodligen instämmer helhjärtat i.

På vilket sätt kommer du att fira?

– Genom att bjuda hem släkt och vänner på kaffe och kakor hemma hos oss.

Till sist berättar Ulf Häggqvist hur han tänker fira sin 60-årsdag. Nej, det blir ingen stor och flott tillställning i slips och kavaj, utan en avslappnad fest hemma i trädgården:

– Jag har bjudit hem släkt och vänner på grillkorv, kaffe och kakor hemma hos oss. Vi räknar med att det blir runt 80–90 gäster, men vet inte exakt. Vi tar det enkelt så blir det bra.

---

Fakta: Ulf Häggqvist

  • Aktuell: Fyller 60 år den 15 juni.
  • Bor: Smörvik, två mil från Jönköping.
  • Familj: Hustru Helena och två vuxna barn, Joel och Matilda.
  • Gör: Missionsledare i Svenska alliansmissionen, SAM.
  • Favoritbibelord: Gal: 6:9. ”Fick det som minnesord av pappa när jag började min första tjänst.”
  • Fritiden: Läsa böcker, odla grönsaker, vara i skog och mark, gå på konserter, umgås med familj och vänner.
  • Firar: ”Har bjudit hem vänner från nu och då på grillkorv, kaffe och kaka hemma hos oss.”
  • Önskar sig: En gåva till ett projekt som SAM driver i Eswatini (fd Swaziland).

---

Fler artiklar för dig