Jubilar

Hans far föddes på 1800-talet – nu fyller kirurgen Torbjörn Hedlund 70 år

Överläkaren med dubbla specialiteter har skrivit två böcker om sitt liv

Det här är berättelsen om en 70-årsjubilar, som vid sin födelse 1954 anslöt sig till en syskonskara som redan bestod av 13 barn, ungdomar och vuxna.

Fadern till vår jubilar hette Isak och var född 1898. Mellan den äldste och den yngste i den talrika syskonskaran skilde 30 år. Den yngste, det var Torbjörn Hedlund och det är han som nu fyller 70 år. Han föddes i en liten by strax utanför Byske i norra Västerbotten, in i efterkrigstidens och rekordårens Sverige. Den sommar då han skulle fylla fyra år, 1958, gick silverhjältarna i fotbolls-VM rakt genom rutan och televisionen fick sitt stora genombrott; det här var långt före Ravelli, Dahlin och Brolin.

Snart visade sig Torbjörn Hedlund själv också vara en begåvning, förutom i fotboll även i ishockey. Orvar Bergmark – utsedd till världens bästa högerback i 1958 års världsmästerskap – kom från samma by som Torbjörn Hedlund och försökte värva honom till allsvenska Örebro SK. Riktigt så långt kom nu inte Hedlund i sin idrottskarriär. Det var i stället läkaryrket som värvade honom.

Syndanöd och omvändelse

Vägen fram till dubbla specialiteter, en i allmänkirurgi och en i ortopedisk kirurgi, var inte alls utstakad. Gymnasieåren hade Torbjörn Hedlund fyllt med dans, sport, flipperspel, och en hel del alkohol – alltihop en flykt från både barnatron och studierna. Det sistnämnda hade han till slut hoppat av. Men en dag, mitt i ungdomens sus och dus, förnam han i sitt inre ett tilltal. I dag berättar han:

– Det var som en röst som sa: ”Du glömmer väl inte bort mig?” Sedan var det inget mer.

Torbjörn Hedlund funderade mycket på det som han hade hört. Särskilt trängande blev frågan om vem Gud verkligen var när fadern Isak plötsligt dog i en hjärtinfarkt. Torbjörn Hedlund var då nästan 22 år, men något slutbetyg från gymnasiet var det ju för hans del inte tal om. För att reparera den skadan skrev han nu in sig på Solviks folkhögskola, grundad av Evangeliska fosterlandsstiftelsen och belägen i samma nejd som hans västerbottniska födelsehem. I den jordmånen drabbades han av syndanöd och omvände sig till Gud.

Efter läkarlinjen blev det några år på Lycksele lasarett. Det var blindtarmar och tjocktarmar, det var bröstcancer och frakturer, ja, allt möjligt var det som behövde opereras på det lilla lasarettet. Men Torbjörn Hedlund hade snickarblod i sig. Det var ortopedin som var hans kall. Han styrde över sin bana på ortopedin, och i ett kvarts sekel drog han i leder, satte in nya proteser i människokroppen och opererade alla slags benbrott.

Som ur en film

En gång hände något som mycket väl kunde ha varit en scen ur en film. Ombord på ett passagerarplan efterlyste kabinpersonalen plötsligt och oförmodat en läkare. Då var det Torbjörn Hedlund som klev fram och hjälpte en man som var askgrå i ansiktet. Mannen hade drabbats av svår kärlkramp. En tid efter att han hade återfått sin rätta nyans sände hans hustru en tackgåva till Torbjörn Hedlund för den storartade insatsen i luften.

För en annan av sina insatser fick överläkaren Torbjörn Hedlund ett ordentligt tack för elva år sedan. Det som då ännu var Västerbottens läns landsting, men som i vår tidsålder har fått namnet Region Västerbotten, utsåg honom 2013 till årets handledare för underläkare på lasarettet och hälsocentralerna i Skellefteå. En del av motiveringen löd: ”Han delar med sig av sin erfarenhet frikostigt och med stor entusiasm. Han inspirerar till ökat intresse inom sitt specialistområde och motiverar till ett gott och respektfullt bemötande av varje patient.”

Själv säger han:

– Det var fantastiskt hedrande. Det var några som tyckte att det hade varit trevligt att jag hade hjälpt dem att operera. Då fick jag det där priset.

Barnbarnen värmer hjärtat

När Torbjörn Hedlund nu har stigit in i sitt åttonde årtionde är det alltså ett rikt liv som han blickar tillbaka på. Sin levnads historia har han själv nedtecknat i två volymer: Marmortrappan och Vägval; den tredje volymen kommer framöver.

Mycket av sin tid tillbringar han numera i stugan, tillsammans med hustrun, de tre barnen och deras familjer. Om sina fyra barnbarn säger han:

– De är till stor glädje. De delar ut kramar och vill gärna sitta nära. Ibland kommer någon av dem och tar en i handen vid läggdags och säger: ”Morfar kan du läsa en bok för mig?” Det värmer hjärtat.

---

Fakta: Torbjörn Hedlund

  • Aktuell: Fyllde 70 år den 20 juni.
  • Familj: Hustrun Solveig, fyra barn, varav ett i himlen, fyra barnbarn.
  • Bor: Skellefteå.
  • Fritid: Skriver, vistas i stugan, spelar golf varje vecka och tävlar i seniorklassen.
  • Bibelord som följt honom: Ps 23:3. ”En ledstjärna när jag hade börjat på läkarlinjen.”

---

Fler artiklar för dig