Jubilar

Egna erfarenheter fick henne att fördjupa sig i barns teologi

Sayuri Kikuchi, 35: Jag vill att vi bemyndigar barn, lyssnar på dem och tar dem på allvar.

Ekumenik och barns uttryck för andlighet. Det är två hjärtefrågor för Sayuri Kikuchi, som snart ordineras som pastor för Equmeniakyrkan i Arvika.

Det är mycket nu. Bara några dagar före vårt samtal har familjen har flyttat från lägenhet till hus. Och på måndag, då hon fyller 35 år, hoppas Sayuri Kikuchi få tid att packa upp ytterligare några kartonger.

Att flytta är i och för sig inget nytt för Sayuri. Hon är missionärsbarn, tillbringade delar av sina första år i Japan och har i vuxen ålder hunnit beta av flera arbets- och studieorter.

I barndomen var Linköping basen. Här växte Sayuri Kikuchi upp med sin mor och två yngre bröder. Familjen gick till en baptist- och EFK-församling i Kolbyttemon, och Sayuri har fortfarande fredagsträffarna i kärt minne – glada middagar, lek och trosundervisning.

Engagemanget i kyrkan tog fart på allvar efter konfirmationen i Ansgarskyrkan i Linköping.

– Jag var hjälpledare, ordnade läger, stöttade de yngre och fick tillfälle att växa i ledarskap. Samtidigt fanns äldre ledare som peppade och uppmuntrade oss, berättar hon för Dagen.

Bibelskola och ungdomsarbete

Efter gymnasiet gick Sayuri på Götabro bibelskola. Slumpen, och kontakter, ledde vidare till arbete som ungdomsledare i Equmeniakyrkan i Arvika. Sayuri fick också möjlighet att under ett och ett halvt år vara vakanspastor i kyrkan, vilket gav mersmak.

År 2012 började Sayuri att läsa vid Teologiska högskolan Stockholm, THS. Av olika skäl kom studietiden att sträcka sig utöver de i vanliga fall fyra åren. Bland annat gjorde Sayuri ett studieupphåll för att vistas ett halvår i Japan. Där läste hon japanska och umgicks med sin far och hans sida av familjen.

– Det var spännande och roligt att träffa släkten, och att söka mina japanska rötter. Men det var också kluvet. Jag var hemma på två ställen, kändes det som, och ändå inte på något av dem.

Reste till Luleå

Men vart hjärtat drog rådde det ingen tvekan om. När Sayuri Kikuchi återvände till Sverige i april 2014 gick flytten till Luleå, där pojkvännen, sedermera maken, André var pastor i Luleå Missionskyrka.

Det året hände också något annat som kom att påverka Sayuris liv: efter att ha levt med diffusa besvär sedan tonåren diagnosticerades hon med MS, multipel skleros.

Sayuri Kikuchi.

– Det var en lättnad att få diagnos och behandling. Men eftersom det är en kronisk neurologisk sjukdom var det en stor omställning, säger hon.

Under en tid var Sayuri regionsamordnare på Equmeniakyrkan Nord. Då arbetade hon nära den regionala kyrkoledaren Lena Bergström, som varit hennes mentor under vägledningsåret – en period som börjar efter avslutade studier och avslutas vid pastorsordinationen.

Hösten 2019 hade familjen utökats med två barn och flyttade Falun för att arbeta i Nybrokyrkan. När paret sedan erbjöds tjänst i Equmeniakyrkan i Arvika var det en lång process att be och fundera över flytt och nya tjänster innan de kunde tacka ja.

– Församlingen hade 25 barnfamiljer, så vi visste att våra barn skulle få vänner och en egen tillhörighet i kyrkan. Det kändes väldigt gott, säger Sayuri.

I sommar har det gått ett år sedan flytten till Arvika, där familjen alltså just flyttat från lägenhet till hus. André är anställd som föreståndare och Sayuri är pastor i vägledningsåret, med inriktning på barn och familj.

Barn och andlighet

För stunden står arbetet i fokus. Men på sikt hoppas Sayuri Kikuchi kunna forska vidare om barn och andlighet. Hon skrev sin magisteruppsats om barns teologiska språk och har också undersökt synen på barn i barn- och ungdomsorganisationen Equmenia.

– I grunden är det mina personliga erfarenheter som har fungerat som en motor, säger hon.

– Jag vill att vi bemyndigar barn, lyssnar på dem och tar dem på allvar. Ofta ger de uttryck för djupt filosofiska tankar, även om vi vuxna inte alltid uppfattar det.

---

Fakta: Sayuri Kikuchi

  • Aktuell: Fyller 35 år den 10 juni.
  • Bor: I hus i Arvika.
  • Familj: Maken André, barnen Nomi, 6, och Jona, snart 5. Släkt i både Sverige och Japan.
  • Gör: Pastor i vägledningsåret i Equmeniakyrkan Arvika. Ordineras den 18 augusti.
  • Fritidsintresse: Att skapa på olika sätt, löpning, trädgårdsodling.
  • Favoritord ur Bibeln: Matteus 6:33-34.

---

Fler artiklar för dig