Jubilar

”Jag känner en nöd för att nå ut till människor”

Apologetik och människovärdets helighet är två frågor som engagerar Emelie Rynningsjö

Nu när Sverige är som vackrast sitter snart 40-åriga Emelie Rynningsjö helst i trädgården och filar på sitt första bokprojekt, om kristen apologetik.
– Det ska bli ett verktyg för den som vill kunna starta samtal om kristen tro med nyfikna, säger hon.

Kärleken fick Emelie Rynningsjö att flytta från Täby utanför Stockholm till Jönköping, där hon och Marcus i år firar tioårig bröllopsdag. Här arbetar hon på en statlig myndighet, medan fritiden delas mellan trädgård, träning och teologi.

Under uppväxten gick Emelie med sin familj till Missionskyrkan i Enebyberg, som numera tillhör Equmeniakyrkan. Det stora intresset för kristen apologetik, alltså försvaret – men också förklaringen – av den kristna tron, väcktes under en ettårig bibelkurs på Credoakademin, som i dag övergått i Apologia.

– Det året, 2007-2008, var det mycket som föll på plats. Jag fick verktyg för att kunna förklara tron på ett nytt sätt, och insåg att det finns förnuftiga och tillfredsställande svar också på frågor som kan skava, säger Emelie Rynningsjö till Dagen.

Senare gick hon även Wilberforceakademin, som drivs av Apologia och Svenska evangeliska alliansen, SEA. Dessutom läste Emelie Rynningsjö under ett år teologi vid Örebro missionsskola, numera Akademi för ledarskap och teologi, ALT.

Utbildad arbetsterapeut

Yrkeslivet tog dock en annan riktning, och Emelie valde att utbilda sig till arbetsterapeut. Efter några år tröttnade hon på att pendla till jobbet, utvidgade sitt sökande och hittade ”hem” på en statlig myndighet i Jönköping.

Men teologin har hon inte släppt. Bland annat har Emelie Rynningsjö varit engagerad i Svenska apologetiksällskapet, där hon deltagit i debatter och skrivit blogginlägg – något som har mynnat ut i det bokprojekt som upptar henne denna försommar.

– Också jag kan tycka att det är svårt att nå ut med evangeliet på en lunchrast, så att säga. Och eftersom jag känner en nöd för att nå ut till människor och gärna uttrycker mig i skrift fick jag tanken att skriva en bok, säger hon.

Målgruppen är icke-kristna som är nyfikna på kristen tro.

– Men jag tror att den också kommer att tala till kristna som vill fördjupa sig i tro och bli stärkta i sin önskan att dela evangeliet.

Människovärdesfrågor

Vid sidan om apologetiken klappar Emelie Rynningsjös hjärta för frågor om människovärdet, och hon sitter med i styrelsen för prolife-organisationen Människovärde.

– Hur man ser på de svagaste bland sina medborgare, oavsett om det är ett ofött barn eller en svårt sjuk människa, är ett slags lackmustest på hur ett samhälle mår och fungerar, säger hon.

Det hon skulle önska är att fler kyrkor och enskilda kristna engagerade sig för människovärdesfrågorna.

– Jag tror många håller med om att de är viktiga, men man drar sig för att ta ställning offentligt. Om kyrkorna bestämde sig för att bli en tydligare röst för de allra svagaste skulle de få många med sig, tror hon.

Svältfödda på trädgård

Paret Rynningsjö flyttade från lägenhet till hus för fyra år sedan.

– Vi var svältfödda på trädgård, så nu tar vi igen allt odlingsarbete med råge, säger Emelie, som har en favoritplats i hemmet.

– Att få sitta i vårt fina uterum med Marcus, dricka kaffe och njuta av blommorna är dagens bästa stund.

Målet för sommaren är att bli klar med boken – och att få tid för den läsning hon älskar.

– Det blir nästan bara teologisk litteratur. Just nu läser jag bland annat Because the time is near, av John MacArthur, som är en utläggning av Uppenbarelseboken.

---

Fakta: Emelie Rynningsjö

  • Aktuell: Fyller 40 år den 7 juni. Firar hemma, med familj och vänner.
  • Arbete: Handläggare på en statlig myndighet.
  • Familj: Maken Marcus och katten Zoe, föräldrar i Täby och två yngre bröder i Linköping.
  • Intressen: Trädgårdsodling, styrketräning, teologi/apologetik.
  • Bibelord: Romarbrevet 8:38-39: ”För jag är viss om att varken död eller liv, varken änglar eller furstar, varken något som nu är eller något som ska komma, varken makter, höjd eller djup eller något annat skapat ska kunna skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus, vår Herre.”

---

Fler artiklar för dig