Jubilar

Missionsideologen som gärna hämtar impulser från omvärlden

Daniel Råsbergs nyfikenhet omfattar inte enbart kyrka och teologi - utan även populärkulturen

Daniel Råsberg är missionären som blev missionsideolog och som är aktuell som en av arkitekterna bakom EFK:s nya grunddokument för internationellt arbete.
– En missionsrörelse behöver ständigt utvärdera sitt arbete, säger han.

Daniel Råsberg håller på att förbereda sig för Evangeliska frikyrkans kongress när Dagen hör av sig. Den hålls en gång om året och det är inte första gången han deltar med liv och med lust i detta folkrörelsesammanhang.

I år handlar det bland annat om ett nytt grunddokument om EFK:s internationella arbete som ska presenteras. Som huvudansvarig för gruppen är det framför allt han som får stå till svars när det engagerade EFK-folket kommer med synpunkter eller frågor.

– Det är några år sedan en sådan genomgång gjordes senast, berättar han och förtydligar att det handlar om en revidering av dokumentet där det ingår en uppdaterad omvärldsanalys som EFK gör och där den senaste revideringen gjordes 2012.

Sedan dess har mycket förändrats runt om i världen. Då, för drygt tio år sedan, kunde ingen förutse att Ryssland skulle angripa Ukraina eller att Hamas och Israel skulle utkämpa ett blodigt krig. Klimatfrågan var inte heller lika aktuell som i dag.

– Jag gillar statistik och framför allt statistik som bygger på verifierbara förändringar. Alltså siffror som går att bevisa att de är korrekta. Ett exempel är att år 1900 var 80 procent av världens kristna koncentrerade till Nord. Motsvarande siffra i dag är 67 procent men den stora skillnaden är att de numera finns i Syd.

Sin roll som missionsideolog beskriver han i följande ordalag:

– Lite förenklat kan man säga att jag är rådgivare till våra båda missionsdirektorer och till våra regionledare i EFK:s fyra utlandsregioner. Tillsammans jobbar vi för församlingsrörelsens bästa, förklarar Daniel Råsberg med lättsam stämma.

Missionär i Serbien

Humöret verkar vara på topp och kanske har det att göra med att han om ett par dagar ska få möta en massa kollegor och vänner i den rörelse han tjänat som missionär och pastor under många år. Mellan 2008 och 2013 var han och hustrun Malin missionärer i Serbien.

Sedan dess har han fortsatt att jobbat med internationella frågor inom EFK. Mission ligger honom alltså varmt om hjärtat. Daniel berättar att mission och andra kulturer har fascinerat honom ända sedan uppväxten i Mönsterås och Vetlanda. Han beskriver sig själv som nyfiken och vetgirig i största allmänhet.

– Nyligen var jag och min son i Vadstena och besökte Knypplingsmuseet. Vi tyckte båda att det var mycket intressant, berättar han om sitt nörderi som alltså inte enbart kretsar kring kristen tro, teologi eller andra kyrkliga spörsmål.

Analys av Swift

Att den typen av engagemang berikar hans liv är det ingen tvekan om. Ett annat exempel som Daniel lyfter fram är när han för något år sedan gick all-in på den amerikanska artisten Taylor Swifts låtar. Detta eftersom en av hans döttrar vid den tiden var en hängiven följare av Swift.

Vid det tillfället bestod nörderiet i att han lyssnade på två av den Sverigeaktuella artistens plattor, satte sig in i låttexterna och analyserade innehållet i skriftlig form för att bilda sig en uppfattning om vad hon står för. Detta bidrog också till att han förstod sin dotter och den unga generationen lite bättre.

Åker till Seoul

I september åker han till Seoul i Sydkorea för att delta i en stor konferens. I år är det 50 år sedan den så kallade Lausannedeklarationen antogs. Det är en evangelikal kristen trosbekännelse med inriktning på mission och evangelisation och den antogs vid en internationell kongress för världsevangelisation.

– Lausannedeklarationen ligger fast, men vi behöver alltid påminna oss vad som står där och förstå vad detta betyder i vår tid. Om jag förstått saken rätt ska ett nytt dokument arbetas fram. Så jag förväntar mig ett spännande Söul-statement.

---

Fakta: Daniel Råsberg

  • Aktuell: Fyller 55 år den 31 maj.
  • Bor: Örebro.
  • Gör: Missionsideolog i Evangeliska frikyrkan.
  • Familj: Hustrun Malin, två vuxna söner och en dotter: Johannes, 27, Emma, 24, och Elias, 21.
  • Församling: Immanuelskyrkan, Örebro.
  • På fritiden: Gillar att läsa böcker, musik - både att spela och lyssna på. Tränar inför Vasaloppet.

---

Fler artiklar för dig