Jubilar

”Kunde det där ‘rövargänget’ verkligen komma till tro? – sa man om oss efter den kvällen”

Göte Eliasson, Öckerö, tycker sig ha hamnat i den ena märkliga situationen efter den andra under sina 80 levnadsår

När Göte Eliasson var 24 år tog hans liv en helt ny inriktning. Det var då han mötte Gud. Sedan dess har de två gått hand i hand och han har fått vara med om flera oväntade möten och uppgifter längs vägen.

Han växte upp på Åstol – en liten klippö beklädd med vita trähus, som ser ut att resa sig ur havet. Göte Eliasson berättar hur han som barn snabbt lärde sig att ha respekt för vattnet och han kan inte minnas att det hände någon olycka, trots att havet omger orten på alla sidor.

Nu har han och hustrun Gun-Britt nyligen flyttat från Näset i Västra Frölunda, där de bott i 37 år, till Öckerö. Återigen har han havsutsikt från bostaden.

– Våra två söner bor här, och de har levererat sammanlagt sex barnbarn och länge velat att vi ska flytta dit vi med. Så nu var det dags för oss att komma efter, förklarar Göte Eliasson.

Har du alltid haft en tro på Gud?

– Jag har alltid trott att Gud finns, men jag hade ingen personlig relation till honom. Trots att jag växte upp på en ö som Åstol fångades jag inte upp av Herren förrän jag blev 24 år. Då blev det en totalomvändning för resten av livet. I höstas firade jag 55 år som kristen.

Profetia från tillrest pastor

Det var en söndagskväll som det hände. En del av ungdomarna på Åstol hade för vana att ta båten över till Tjörn för att gå på bio. Just denna kväll var det dåligt väder och Göte funderade över om det verkligen var så klokt att ge sig ut. När han hörde att det strömmade ut sång och musik från Elimkyrkan fick han en okonventionell idé: kanske kunde de gå dit i stället, för att se vad som hände där?

Trots kompisarnas halvhjärtade protester tågade Göte och några andra iväg till pingstkyrkan och satte sig på läktaren.

– Det var en tillrest pastor där den kvällen, och plötsligt utbrister han i en profetia: ”Så säger Herren …”, och det tycktes handla om mig! Jag blev fullständigt och totalt avklädd! ”Vad är det som sker?” ”Hur kan han veta detta om mig?” Jag blev så överrumplad.

Göte Eliasson, Öckerö. Här med hustrun Gun-Britt.

Det var inte bara Göte som kände att orden som uttalades var menade för honom. Några kristna vänner som satt nere i kyrkan gick upp till läktaren och kom fram till Göte: ”Vi tror att detta handlar om dig”. Vännerna får med sig Göte fram till första bänk där han får ta emot förbön. Där och då tar livet en ny inriktning.

– Det var en fantastisk upplevelse, och lite drastiskt. Sedan dess har jag aldrig känt att jag behövt göra avsteg från min tro.

Flera av kompisarna fick också förbön den kvällen och det blev något som det pratades om på ön efteråt. ”Kunde det där `rövargänget´ verkligen komma till tro?” undrade någon, minns Göte Eliasson.

Blivit ledd in i oväntade situationer

Sedan dess har han varit med om flera tillfällen där han sett hur Gud har lett honom in i nya oväntade situationer. Som den gången då han plötsligt bytte yrke från att ha varit fiskare och fiskgrossist under många år, till att jobba för LP Väst.

Göte Eliasson, Öckerö.

Göte hade som uppgift att bland annat samla in pengar till arbetet för missbrukare. I samband med det kom idén om att spela in en skiva upp. Ungefär som Frälsningsarmén gjort, med kända artister som tolkar kristna sånger.

Göte Eliasson hade vänner som råkade bo granne med Jonas Berggren, tidigare medlem i supergruppen Ace of Base. Göte tog mod till sig och ställde frågan om han ville bidra på skivan och fick det överraskande svaret att både Jonas och systern Jenny Berggren, även hon från Ace of Base, ställde upp.

– Efter det blev det mycket lättare att få med fler kändisar på tåget, säger Göte Eliasson och nämner Lasse Berghagen, Triple & Touch och Peter Harrysson som några exempel.

– Men det märkligaste var när jag frågade Ulf Dageby, tidigare sångare i Nationalteatern, och gav honom förslag på en psalm att sjunga. Det var Närmare Gud till dig.

– Det var tyst ett tag och sedan sa han ”Du, det är nog den enda låten jag kan tänka mig”. Det var nästan lite rörande. Det är så med mycket i livet tycker jag, att det redan verkar förberett.

Vad har du lärt dig av dessa möten?

– Att man bör komma underifrån när man möter människor, och inte komma ovanifrån och verka märkvärdig. Det har varit lite så i mitt liv, att jag ramlat på grejer. Ibland förstår man inte hur det går till, men jag tror att Gud är van vid att använda bristfälliga människor, det kan vi läsa om i Bibeln. Det kan hända att om det bärs av en liten längtan att göra något för honom – då tror jag att han hänger på.

---

Fakta: Göte Eliasson

  • Fyller 80 år den 29 maj.
  • Bor på Öckerö, gift med Gun-Britt.
  • Makarna firar även guldbröllopsdag den 25 maj och samlar då sönerna, barnbarnen och pojk- och flickvänner till dessa, för att gå ut och äta tillsammans. I samband med födelsedagen åker Göte och Gun-Britt till Simrishamn för en minisemester.
  • Önskat sig en flaggstång till nya huset, vilken han redan fått av sin hustru.
  • Favoritbibelord: Johannes 1:12: Men åt alla som tog emot honom gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn.
  • Tillhör Frölunda pingstförsamling.

---

Fler artiklar för dig