Jubilar

”Jag har alltid gillat att jobba med människor”

Henrik Mjörnell är pastorn som gärna agerar diakonalt - och som också har läst astronomi

Han är pastor och utbildad sjuksköterska, med ett starkt diakonalt engagemang för långtidssjukskrivna och dem som drabbats av psykisk ohälsa. Men Henrik Mjörnell djupdyker också gärna i frågorna kring tro och naturvetenskap, och om det finns en Gud som har skapat jorden och oss människor.

Livet går upp och ner. Henrik Mjörnell vet det både genom de människor han möter i sin tjänst som pingstpastor, liksom han vet det från egen erfarenhet. I en Expressenartikel från 2013 går det att läsa om hur Henrik Mjörnell skrapade en trisslott i TV4 och vann 10 000 kronor i månaden under tio års tid framåt, totalt cirka 1,2 miljoner kronor.

– Jodå, det var ganska trevligt, säger han nu i efterhand.

Han hade precis avslutat sina pastorsstudier, var arbetslös och var på väg att flytta till Vaggeryd i Småland, där familjen fortfarande bor. Det var skralt i kassan.

– Utan de pengarna hade vi inte kunnat köpa vårt hus. För mig var det som ett Guds under, säger han.

Känslor av mindervärdighet

Henrik Mjörnell har också haft mörkare tider i livet, han utsattes för mobbning och har haft mindervärdighetskomplex i yngre dagar. Han berättar samtidigt hur ett möte med Jesus en vanlig lördagskväll hjälpte honom att komma vidare i livet.

Det var under sina sjuksköterskestudier i Eskilstuna som han bestämde sig för att börja gå på ungdomsmöten i en av kyrkorna i staden.

– Efter några tuffa år kände jag behov av att ta tag i min tro. Vid ett tillfälle var jag med på en retreat. Plötsligt var det som att Jesus stod framför mig – även om jag inte såg honom – och sa: ”Henrik, jag älskar dig precis som du är.” Allt det jobbiga från mobbning och annat rann av mig.

– Min respons blev: “Jag är beredd att göra vad som helst för dig, Jesus. Jag älskar dig!”

Vård, lovsång och diakoni

Det här var också starten på en process som ledde fram till att Henrik Mjörnell i dag har drygt 25 års erfarenhet som pastor bakom sig. Han har jobbat i församlingar inom såväl Evangeliska frikyrkan och Svenska alliansmissionen som Pingst.

Sin bakgrund som sjuksköterska har Henrik Mjörnell nytta av i det diakonala arbetet som pastor. Han har också arbetat en kortare tid som kriminalvårdare på fängelset i Halmstad och på ett nattkafé för hemlösa. Vid sidan av pastorsjobbet i Vaggeryd jobbar han också lite för ett socialt företag, Origo, med samtalsgrupper på orten för långtidssjukrivna och människor med psykisk ohälsa.

– Jag har alltid gillat att jobba med människor. Jag har med mig ett helhetstänk om att människor är både kropp, själ och ande.

Han möter många människor också i kyrkans värld, bland annat i det diakonala arbetet. Han är även med i lovsångsteam i kyrkan – sjunger och spelar gitarr och piano.

Tro och vetenskap

Ett helt annat spår i livet är att Henrik Mjörnell fungerar som föreläsare i föreningen Genesis. Det är en organisation som på kristen grund sysslar med frågor om vetenskap, ursprung och skapelsetro. Han har inte bara läst teologi, utan också tagit universitetskurser i evolutionsbiologi, astronomi, arkeologi och geologi.

– Jag brottades själv med de här frågorna när jag gick i skolan, och fick i kyrkan ofta bara svaret att ”Bibeln säger så” – inget mer. Jag tror det är viktigt att våga ta de här samtalen, även om vi som kristna kan ha olika synpunkter.

Porträtt.

Ingen åldersnoja

Själv argumenterar Henrik Mjörnell för att Bibeln och vetenskapen går ihop.

– Det är klart att den som har en naturalistisk världsbild, där Gud inte finns med, räknar bort Gud. Men med en bibeltroende utgångspunkt kan man också se att det finns vetenskapliga argument för att Bibeln är sann och att Gud ligger bakom skapelsen, säger han.

Någon åldersnoja för att bli 50 år har han inte. Att äldsta dottern snart tar studenten och ska flytta i väg för studier till hösten är i så fall en större sak. Lite separationsångest börjar han allt känna, säger han, även om han framför allt upplever glädje över att dottern tar steg ut i livet.

---

Fakta: Henrik Mjörnell

Aktuell: Fyllde 50 år den 23 maj.

Familj: Hustrun Susanna samt barnen Rebecca, 18 år, och Sofia, 12 år.

Bor: I en villa i Vaggeryd, Småland.

Gör: Pastor och föreståndare i Vaggeryds Pingstkyrka.

Intressen: Plugga, läsa böcker (fantasy som Sagan om ringen), laga mat, sång och musik, bland annat tung metal-musik.

Firar: Firade med öppet hus på födelsedagen.

---

Fler artiklar för dig