Jubilar

Chefsanalytikern: Kristna organisationer tenderar sopa konflikter under mattan

Theresia Olsson Neve, 50: Gud har ofta väglett mig tydligt in i olika uppgifter

Vad kännetecknar en arbetsplats där alla mår bra? Theresia Olsson Neve är en som vet. Hon arbetar som chefsanalytiker på ett företag som hjälper organisationer som behöver nå dit.
– En sund balans mellan ledarskap, tillit och ordning och reda är bland det viktigaste som finns, säger hon.

Hon har lång erfarenhet när det gäller forskning och praktisk erfarenhet kring vad som påverkar hur organisationer fungerar. För några år sedan pluggade hon dessutom teologi.

– Gud har ofta väglett mig tydligt in i olika uppgifter och efter studierna upplevde jag på nytt ett behov av att lyssna in Guds röst för att ta nästa steg, berättar Theresia Olsson Neve.

Det ledde till att hon blev vd på ett nystartat företag som hjälper organisationer och företag att identifiera och ta itu med stress, konflikter och annat som kan förpesta arbetsmiljön.

– Företaget är en spinoff från lång forskning vid Linköpings universitet där vetenskapliga metoder använts för att studera vad som händer på en arbetsplats där medarbetarna exempelvis känner stress, otrivsel eller otrygghet.

Ett koncept har tagits fram som kan liknas vid en medarbetarundersökning. Syftet är enligt Theresia att göra en genomlysning av hela organisationen för att ta reda på var bristerna – men även styrkorna – finns.

– Det kan till exempel handla om otydlig arbetsbeskrivning, bristande ledarskap, självutnämnda informella chefer som stökar till det, relationsstörningar av olika slag och otydliga mål, förklarar hon för Dagen.

Tro på förändring

Antalet organisationer som hon och hennes kolleger hinner med under ett år beror på ifall det endast är analyser som ska göras, eller ifall de även ska kliva in och hjälpa till att komma till rätta med problemen.

– När vi väl ringat in var förbättringspotentialerna finns är det ofta ganska självklart vad som behöver göras. Resultatet blir så pass tydligt att man som chef och medarbetare blir trygga i att våga tro på och vilja agera för förändring.

Även kristna organisationer sliter ibland med arbetsmiljöfrågorna, och hon ser några drag som är tydligare där jämfört med arbetsplatser som inte domineras av kristna.

– I kristna organisationer finns ofta en snällism som innebär att alla vill vara vänliga mot varandra. Och det leder ibland till att konflikter sopas under mattan, vilket förstås inte är bra.

En stark värdegrund

Hon menar att detta bottnar i en kultur i kyrkorna, som i grunden är positiv – nämligen att kristna är måna om att betjäna varandra. Och hon är noga med att lyfta fram ytterligare en styrka:

– Kristna organisationer kännetecknas ofta av en stark och stabil värdegrund. Det ger goda förutsättningar att komma tillrätta med det som inte fungerar som det borde.

Är du själv bra på att hantera konflikter?

– Jag är en person som gärna först lyssnar in situationen och sedan ger feedback. Jag gillar helhetsförståelse och har fått träna på att inte vänta för länge med att ta upp det som skaver.

– I dag är jag bra på att säga till, men jag lyssnar fortfarande gärna in ett varv extra innan.

Hur känns det att fylla 50 år?

– Det känns som att jag är mitt i ett väldigt spännande skede i livet. Det är nu det börjar!

---

Fakta: Theresia Olsson Neve

  • Aktuell: Fyller 50 år den 17 maj.
  • Bor: Sollentuna utanför Stockholm.
  • Familj: Maken Mattias Olsson, dottern Alva och sonen Paul.
  • Gör: Organisationsanalytiker och andlig entreprenör.
  • Engagemang: Sitter flera styrelser: Citykyrkan i Stockholm, Mercy Ships och Svenska evangeliska alliansen.
  • Bibelord: Johannes 15:1-17.
  • Önskar sig: ”Har precis kommit hem från en missionsresa till Uganda med Citykyrkans bibelskola. Det får räknas som en fantastisk 50-årspresent.”
  • Firar: ”Det blir ett lugnt firande tillsammans med familj och släkt.”

---

Fler artiklar för dig