Jubilar

”Jag eldade upp mina predikningar”

Tidigare var det som att Gud bara hade varit min arbetsgivare, berättar pensionerade pastorn Lennart Axklo, 70.

Vad ska en pastor göra av sina gamla predikningar? Lennart Axklo valde att elda upp dem. Han berättar att för honom var det ett sätt att förnya sin gudsrelation.
– Tidigare var det som att Gud bara hade varit min arbetsgivare.

Dagens jubilar Lennart Axklo, som nu fyller 70 år, berättar att han blev pastor och föreståndare i unga år. Han hade enbart gått en evangelistkurs på Götabros folkhögskola då han fick tjänst i Elimförsamlingen i Rydaholm.

– Egentligen förstod jag inte att jag blivit kallad som föreståndare, utan det gick upp för mig först på välkomstmötet. Och jag var väl för dum för att säga nej, säger han lite skämtsamt om starten på sin pastorskarriär.

Lennart Axklo berättar att han blev föreståndare då han var drygt tjugo år, samt att han också varit verksam som pastor i tjugo års tid. Flytten gick efter ett tag till en församling i Tidaholm.

– Men efter tjugo år som pastor upplevde jag ett behov att även utbilda mig till pastor, så jag började läsa in den teologiska grundkursen på distans, berättar han.

Samtidigt tog han jobb som vårdare på Tidaholmsanstalten, vilket blev starten på hans andra karriär i livet, med tjugo års tjänst inom Kriminalvården. På frågan varför han efter alla dessa år i tjänst som pastor ville börja plugga teologi svarar Lennart lite med glimten i ögat att det var för att dubbelkolla så att han verkligen undervisat rätt.

Hade du det?

– Till största delen, men det var skönt att få det bekräftat, säger han och skrattar glatt.

Samtidigt tackar han alla som barmhärtigt lyssnat på honom genom åren. Men predikningarna, de finns inte längre kvar.

– Jag eldade upp dem, jag tror det var för typ åtta år sedan.

Eldade upp, varför?

– Ja, hur ska man förklara det. Jag tyckte inte längre att det fanns något värde i dem och om jag skulle predika igen ville jag inte återanvända något gammalt, utan hellre ha något nytt och fräscht.

Sedan fanns det en till anledning.

– Jag upptäckte att jag knappast hade någon gudsrelation för min egen skull, utan Gud var snarare min arbetsgivare, någon jag sökte hjälp hos inför en predikan. Det var nog därför jag valde att bränna upp dem, för att jag ville hitta Gud för min egen skull.

Engagemanget i kyrkan har han alltid haft kvar, numera i Immanuelskyrkan i Malmö, där han varit med i församlingsledningen.

– Men jag har bestämt mig för att i samband med min 70-årsdag så lämnar jag det, bland annat för att inte fastna i den här fällan på nytt, att jag enbart söker Gud för att få hjälp med att leda en församling.

Lennart är sedan fem år pensionär, men har under sitt liv hunnit med en karriär inom Kriminalvården, vilket är också anledningen till att han numera bor i Malmö.

– Det är en väldigt sluten värld som är okänd för de flesta, säger han om livet i fängelserna.

– Man möter alltifrån otroligt aggressiva personer till helt förstörda, gråtande och bedjande människor.

Som tidigare evangelist har han också fått vara med och be med intagna. Men Lennart säger att han också blivit luttrad med åren, för vissa han mött bakom gallren har snarare försökt att utnyttja honom.

Sedan berättar han om en intagen som han ansåg sig ha en bra relation till, som i förtroende berättade att det skulle smugglas in droger på anstalten och uppgav sedan ett namn.

– Jag var så klart stolt över förtroendet och gick direkt till vår säkerhetschef som sedan lade alla resurser för att kolla den där besökaren. Det visade sig att han inte hade något på sig, däremot kom det in droger på anstalten den dagen.

Så det gäller att vara på sin vakt, Lennart berättar att han inom Kriminalvården även ansvarat för präster och pastorer som kommit på besök och att det inte alltid är helt lätt för dem då de också riskerar att bli lurade.

– Ofta kan jag inte varna dem tillräckligt på grund av sekretess, utan bara uppmana dem att vara försiktiga.

---

Fakta: Lennart Axklo

  • Lennart Axklo är dagens jubilar och fyller 70 år den 16 maj.
  • Han bor i Malmö med sin fru, de har tre barn och tio barnbarn.
  • Det kyrkliga engagemanget finns i dag i Immanuelskyrkan, som tillhör Evangeliska frikyrkan.

---

Fler artiklar för dig