Jubilar

Hon har hittat sitt livsprojekt med trädgård och gårdsbutik

Entreprenören Lotta Wendefors gillar att tänka utanför boxen och arbeta på ”gehör” mer än enligt formulären.

Den gamla släktgården har blivit Lotta Wendefors livsprojekt. Makarna odlar palsternackor och paprikor i Björnhyltans trädgård, liksom dahlior och liljor. Lotta är entreprenören som håller i gårdsbutiken och tycker om att ”köra på gehör”. Växthuset används samtidigt för sommargudstjänster.

Hon har sysslat med lite av varje genom åren, men är i grunden utbildad fritidsledare, och har jobbat mycket med barn och unga. Det gör Lotta Wendefors nu också – som församlingsassistent inom Svenska kyrkan i Hestra i Gisslaveds pastorat. Hon är ganska ny i tjänsten. Hon håller i tre grupper för barn i låga åldrar upp till lågstadieåldern.

Lotta Wendefors kommer närmast från en liknande tjänst inom kyrkan i Tranemo, där hon i hop med sin dotter fick bygga upp en barnkörsverksamhet.

– Det var fantastiskt roligt att få sjunga med barnen där, säger hon.

Gammal familjegård

Vi befinner oss i sydöstra Västergötland, på gränsen mot Småland, där Lotta Wendefors och hennes man Peder bor i Ambjörnarp, cirka fem mil sydost om Borås. Här har Lotta Wendefors bott sedan 34 år tillbaka i tiden, då familjen hade en gård som de ärvt av hennes farföräldrar, Björnhyltan.

– Jag flyttade hit för att jag inte hade något bättre alternativ. Jag kände mig pank och fågelfri och hittade jobb. Samma vecka flyttade också min blivande man till orten och började jobba som ungdomsledare i den lilla Alliansförsamlingen, berättar hon.

Peder gillade att odla, och hjälpte Lotta på gården. Så småningom blev de ett par, gifte sig och flyttade in båda två.

Pastorsdotter inom Alliansmissionen

Lotta Wendefors är pastorsdotter och uppväxt i Vätterbygden, där hennes pappa jobbade i olika församlingar inom Svenska alliansmissionen.

Hon jobbar 60 procent på årsbasis inom Svenska kyrkan. Det innebär att Lotta Wendefors lägger mer av arbetstiden där under vinterhalvåret, och kan vara hemma på gården mer under sommaren. Hennes man jobbar 20 procent som pastor i Alliansförsamlingen, och finns även han på gården för övrigt.

Tillsammans driver de Björnhyltans trädgård med grönsaksodlingar, blommor, kafé och gårdsbutik med mera. De anordnar också odlingskurser och tar emot grupper. Och här finns plats för andakter och gudstjänster i växthusets livsrum under sommartid. De startade för drygt 20 år sedan och har sedan byggt ut successivt.

Entreprenören – och odlaren

Lotta Wendefors talar om verksamheten som deras ”livsprojekt”. Men de vill inte växa för stort, utan sköta arbetet själva utan anställda.

– Det är vår kallelse att finnas där och odla jorden där vi står. Peder är trädgårdsmästaren och jag är entreprenören som sköter gårdsbutiken med mera.

– Vi vill leva och finnas i Guds skapelse, vara goda förvaltare och visa på att det uppdrag vi har handlar om att vara i Guds hand. Vi har fått otroligt mycket välsignelse och glädje genom åren genom gården, och att vi blivit kvar här.

Björnhyltans trädgård har öppet en dag i veckan under maj och september, och två dagar i veckan juli-augusti.

Gillar att tänka utanför boxen

Om maken Peder gillar att odla, gå på djupet och lära andra om både odling och teologi, så beskriver sig Lotta Wendefors mer som en ”gehörsmänniska” – något hon ser som en positiv kraft i entreprenörskapet.

– Jag känner mig fram och är mer av en ”doer”. Rent musikaliskt kör jag mer på gehör än efter noter. Men jag tror att jag är det även för övrigt. Jag går inte alltid efter ritningarna. Om Peder har en djup kunskap, så har jag kanske en bredare kunskap och tänker utanför boxen. Där kompletterar vi varandra.

---

Fakta: Lotta Wendefors

Aktuell: Fyller 60 år den 3 maj.

Bor: På gården Björnhyltan i Ambjörnarp, några mil söder om Borås.

Familj: Maken Peder, en vuxen dotter, två barnbarn, och en vuxen fosterson.

Gör: Församlingsassistent i Svenska kyrkan. Driver Björnhyltans trädgård i hop med maken.

Församling: Ambjörnarps Alliansförsamling.

Intressen: Musik, spelar piano och gitarr, friluftsliv och trädgårdsliv.

Firar: Med öppet hus i växthuset för släkt och några vänner.

---

Fler artiklar för dig