Jubilar

”En majoritet av blivande präster kommer från andra sammanhang än Svenska kyrkan”

Prästkandidaten Elin Redin, 40: Man behöver inte välja att vara karismatisk eller liturgisk – det går att få båda.

Fram tills nyligen var Elin Redin medlem i Pingstkyrkan i småländska Skillingaryd. Det är också inom pingströrelsen som hon växte upp. Men nu gör hon sig redo för tjänst i Svenska kyrkan. Och fyller 40 år.

För fyra år sedan tog Elin Redin tjänstledigt från jobbet som musikkonsulent i EFS för att fördjupa sig i teologi. Det var tänkt som egen förkovran, men blev också en påminnelse om en längtan som grott.

– Jag hade upplevt en inre maning att söka en framtid som präst, mycket utifrån en kärlek till Ordet; att få förkunna, dela och brottas med Guds ord tillsammans med andra människor.

Elin Redin växte upp i västgötska Habo, och bodde sedan många år i Växjö innan hon landade i Skillingaryd. Musiken har alltid varit viktig för henne. Som liten drömde hon om att bli artist, men efter året på musikutbildningen ITM i Jönköping, insåg hon att hon föredrar att finnas i bakgrunden som arrangör. Men hon har inte släppt det egna musicerandet helt.

– Under några år spelade jag i ett metalband, säger hon och skrattar till, som för att bekräfta att det är lite otippat.

Blir folk förvånade när du berättar det?

– Ja, det är en typisk grej att ta till när man ombeds ”berätta något oväntat om dig själv”.

– Men jag har alltid gillat metalmusik; jag har två storebröder som fostrat mig väl. Sedan har jag nog aldrig haft den typiska metal-stilen.

Från metal till liturgisk sång

Bandet som Elin Redin var sångerska i hette End of September och spelade på såväl Frizon och Gullbranna som på festivaler i Tyskland och Finland. På senare tid har det dock blivit mindre metal och mer lovsång och gospel för Elin. Om tre år, när hon är klar med präststudierna, och förhoppningsvis antagen som prästkandidat för Växjö stift, blir det också liturgisk sång. Och psalmer, såklart. Hon säger att rörelsen från frikyrkan till Svenska kyrkan både naturlig och ”en brottning”.

– Jag har känt ett behov av ett sammanhang där jag får kliva in en ordning som funnits väldigt länge. I Svenska kyrkan har jag upplevt en vila i tron; det bygger inte så mycket på mina egna prestationer, vad jag orkar och kan, utan på vad Gud gör och kan.

Just nu läser Elin Redin kursen ”Svenska kyrkans tro och liv”. Flera av hennes kurskamrater har liknande bakgrund som hon själv.

– En majoritet av dem som söker sig till präst kommer från andra sammanhang än Svenska kyrkan, konstaterar hon.

Vad beror det på, tror du?

– Vi ser en ekumenisk rörelse i Sverige, egentligen i hela världen, där samfundstillhörighet inte längre är lika viktigt. Man är snarare intresserad av att få rymmas med hela sig själv. Man behöver inte välja att antingen vara karismatisk eller liturgisk – det går att få båda.

Elin Redin vid sin konfirmation i Skillingaryds kyrka. Även om hon konfirmerades inom frikyrkan som ung, fick hon göra det på nytt som en del i sin antagningsprocess för att bli präst i Svenska kyrkan.

Hur tror du att det kommer att påverka Svenska kyrkan att så många blivande präster kommer från frikyrkligt håll?

– Det finns en viss misstänksamhet från Svenska kyrkan kring att tidigare frikyrkliga vill komma och, slarvigt uttryckt, “frälsa Svenska kyrkan”, men det handlar inte alls om det. Jag känner tvärtom: Jag behöver Svenska kyrkan.

– Sedan befinner vi oss i en tid då vi behöver genomlysa vad det är att vara kyrka, och där tror jag att vi behöver vara frimodiga och tala ut vad kyrkan är. I frikyrkan tränas man mycket i just det: att formulera vad vi tror på och tala om Jesus med större lätthet.

Elin Redin nämner också att man i frikyrkan har ett gemenskapsorienterat församlingstänk som Svenska kyrkan skulle behöva mer av.

– Det är fantastiskt att man är en öppen folkkyrka där vem som helst kan slinka in och ut på en gudstjänst utan att behöva förklara sig, eller ens hälsa på någon, men jag tror också att det finns ett stort värde i att bygga en församlingsgemenskap. För att kunna följa Jesus, fördjupas i tron och bära ut evangelium till våra medmänniskor, behöver vi varandra.

Släpper ny lovsångsmusik

Lagom till 40-årsdagen släpper Elin Redin en, från danskan nyöversatt, lovsång: “Vi lyfter våra hjärtan till dig”. Den ges ut av Cantio – det EFS-drivna skivbolag som Elin Redin var med att återuppväcka under sin tid som musikkonsulent.

– Det har gett mersmak att spela in musik, vi får se vad som händer framöver, säger hon.

Elin Redin och Joel Klingberg vid inspelningen av lovsången "Vi lyfter våra hjärtan till dig".

Hur känns det att fylla fyrtio?

– Jag känner mig redo, känner mig redan som fyrtio. De senaste två åren har jag jobbat som administratör på ett solcellsföretag där alla anställda är tio år yngre än jag. Så jag har känt mig gammal rätt länge, säger hon och skrattar.

Elin Redins man Pontus fyller också fyrtio om bara några veckor, så det blir gemensam fest.

Blir det något metal-framträdande?

– Det får vi se. Kanske inte … Men jag hoppas på sång och musik i alla fall!

---

Fakta: Elin Redin

Bor: Skillingaryd.

Familj: Gift med Pontus, har två söner, 13 och 10 år gamla.

Gör: Studerar teologi vid Johannelunds teologiska högskola.

Aktuell: Fyller 40 år den 9 maj.

---

Fler artiklar för dig