Jubilar

“Jag har brottats med min kallelse”

Tog tid att inse att hon är en bra ledare, precis som hon är

Johanna Gell, tidigare bland annat koordinator för New Wine, har precis klivit in i en ny tjänst som pastor i Korskyrkan i Stockholm. På tröskeln till sin 35-årsdag konstaterar hon att det tagit tid att hitta hem i ledarskapet – trots att hon känt sig kallad i över 20 år.

Överlåtelse, äventyr, vardagstro. Det är några trådar som lyser starkt i den väv som är Johanna Gells liv. Det som började i Helsingborg i Skåne, och sedan fortsatte i Jönköping, Örebro och Malmö, med en avstickare till Wales. Och som för två år sedan förde henne till pastorstjänster i Stockholm, först i Folkungakyrkan och nu i Korskyrkan.

Grunden lades tidigt. Johanna Gells föräldrar kom till tro i övre tonåren och i hemmet var det naturligt att be Gud om vägledning inför större och mindre beslut. Johanna och hennes bror vande sig tidigt vid att familjen prioriterade tid ihop och välgörenhet framför de allra senaste prylarna. Att Gud stod nära och kunde gripa in genom bön var något självklart – och har så förblivit.

– Det har funnits saker i livet som varit jobbiga, då jag funnit tröst och hjälp hos Gud. Jag har också varit arg på Gud och tvivlat på att han skulle vara så god som jag vill tro. Men jag har aldrig tvivlat på att Gud finns. Det har hänt för många saker i mitt liv för att jag skulle kunnat förneka det, säger Johanna Gell till Dagen.

Gudsupplevelser som barn

Sina första starka Gudsupplevelser hade hon på kristna barnläger. Redan då väcktes drömmen om att en gång bli pastor, något som efter gymnasiet ledde Johanna till Akademi för ledarskap och teologi, ALT. Tredje årets församlingspraktik gjorde hon i Wales, där hon sedan fick en anställning.

Den tiden fick ett hastigt slut när båda Johannas föräldrar fick olika cancerdiagnoser 2016, och sedan dess har Sverige varit hennes bas.

Johanna Gell var tidigt engagerad i New Wine, och efter hemkomsten från Wales blev hon koordinator för nätverket i Sverige. Parallellt arbetade hon inom den hemtjänst som hennes församling drev i Jönköping.

Fem lärorika år blev det.

– Några av mina främsta förebilder är de damer jag träffade inom hemtjänsten. De lärde mig att se Jesus i det vardagliga, att leva i tacksamhet och förundran över det lilla, säger hon.

En fråga brottades Johanna Gell med under de här åren: Hur bejaka den kallelse till ledarskap som hon burit sedan barndomen, och genom studierna på ALT?

– Det behövdes mycket uppmuntran från dem runt omkring mig för att jag skulle våga ta steget på riktigt. Å ena sidan har jag haft Marias ord med mig: ”Må det ske med mig som du har sagt.” Samtidigt fanns tanken på att någon annan säkert skulle göra det bättre. Jag har behövt höra: ”Din röst är viktig, ta plats, du hjälper andra genom att leda.”

En inre tyngd släppte

När Johanna Gell tackade ja till sin första pastorstjänst, i Folkungakyrkan i Stockholm, släppte en inre tyngd.

– Jag kände en lättnad, och förstod att det handlat mycket om mig själv och om tron att jag behövde bli någon annan än den jag är.

Nu står hon i en ny pastorstjänst i Korskyrkan, som tillhör Evangeliska frikyrkan.

– Kopplingen mellan bön, karismatik och mission i vardagen är viktig för mig, säger hon.

En inspiration har hon funnit i boken Att leva i Guds närvaro, av 1600-talsmunken Broder Lorens av Uppståndelsen.

– Han talar om det heliga i det vardagliga livet, om att leva i ständig bön och om att glädja sig över Jesu gudomliga sällskap, om så i hemtjänsten eller på scenen i kyrkan. Så vill jag leva.

---

Fakta: Johanna Gell

  • Aktuell: Fyller 35 år den 24 april.
  • Firar: Med kalas i samband med sin pastorsinstallation 21 april, och med en resa till Barcelona i början av maj.
  • Gör: Nyanställd pastor i Korskyrkan (EFK) i Stockholm.
  • Brinner för: ”Ekumenik, ledarskap och sund karismatik. Att leva med Gud i vardagen och se andra människor växa.”
  • Bor: I lägenhet i Stockholm.
  • Familj: Föräldrar och bror med familj i Jönköping.
  • Intressen: Natur, vänner, kultur och träning. Har en bokklubb med några vänner.
  • Bibelord: Psaltaren 37:4-6: ”Ha din glädje i Herren, han ska ge dig vad ditt hjärta begär.”

---

Fler artiklar för dig