Jubilar

Herbert är nybliven 100-åring: ”En har blitt lite till åren”

Herbert Andersson firade sin 100-årsdag med familjen: Ser fram emot våren och att själv få plantera mina dahlior i trädgården

För drygt fyrtio år sedan skrev John Lennon låten A working class hero, bland annat som en hyllning till arbetarklassen. Kanske hade han personer som Herbert Andersson i Rydaholm i åtanke. En varmt troende smålänning som, trots att han nyss fyllt 100 år, bor kvar ensam i sin villa, fortfarande kör bil och även i år tänker plantera vårblommor i sin trädgård.

Det är svårt att föreställa sig att personen i andra änden av telefonen har uppnått den aktningsvärda åldern av 100 år. Men så är det, och det märks direkt att Herbert Andersson är klar i både tanke och knopp.

Hur har du det?

– Jo, rätt så bra. En har blitt lite till åren och behöver inte sysselsätta sig så mycket, säger han på sin sköna småländska dialekt.

Blygsamheten går som en röd tråd genom hela den 57 minuter långa intervjun. Att skryta ligger liksom inte för Herbert, som varit med om att bygga upp Sverige. Fram till 69 års ålder drev han ett eget åkeri, vilket bland annat innebar att han under många år dagligen körde mjölk från bönderna till mejeriet i Rydaholm.

Ibland lyckades han leja någon som hoppade in just på söndagen, så att han kunde gå till kyrkan på gudstjänst med sin familj. Men oftast satte han sig själv bakom ratten på sin lastbil och gjorde jobbet.

Så är det att vara egenföretagare. Kyrkan fick alltså ofta vänta på söndagarna, men Herbert kunde vara med på andra samlingar.

– Det var möten i kyrkan på kvällstid som jag kunde vara med på i stället när jag inte måste jobba, förklarar han.

Vad betyder tron på Gud för dig?

– Allt. Det är viktigt att ha en tro, förklarar Herbert.

Varken de stora orden, eller att lägga ut texten, verkar falla sig naturligt för honom, utan han talar med små bokstäver om det mesta.

Till HF-församling

Herbert Andersson växte upp i en socken som kallas Södra Ljunga och som ligger sex mil från Rydaholm. Familjen tillhörde Svenska kyrkan och Herbert fick med sig en grundmurad tro på Gud ut i livet, vilket han är tacksam för.

När han träffade Gunvor blev han helgelseförbundare och det verkar, som mycket i hans liv, ha varit ganska okomplicerat.

Han kom snabbt in i gemenskapen i HF-församlingen som 2010 gick samman med pingstförsamlingen och ÖM-församlingen på orten och bildade Rydaholms frikyrka.

Vad gör du på dagarna?

– Det finns ofta en del att uträtta. Som till exempel det ekonomiska med att betala räkningar och liknande. Sådant bör man hålla koll på så att man inte kommer efter, säger Herbert som får hjälp med det digitala av sin familj.

Sonen bor i Uppsala och dottern i Habo med sina familjer. De hälsar förstås på, men till stor del reder han sig själv. Det kan knappast finnas många 100-åringar i vårt land som är så pass självgående som Herbert.

Hjälp med städning

Han bor kvar i huset där han och Gunvor flyttade in 1959. Hon gick bort 2017 och blev 85 år gammal. Sedan dess lagar Herbert själv sin mat och får endast hjälp med städning varannan vecka.

– Om jag behöver städa däremellan får jag göra det själv, säger han utan att göra en stor sak av det.

Herbert Andersson har fyllt 100 år.

Det är vår och Herbert väntar ivrigt på att få gå ut i sin vackra trädgård och göra sommarfint. Men än är det för kallt, blomsterprakten som han har i sikte tål ingen frost.

– Jag brukar sätta några plantor med dahlior. Jag gräver ner dom i jorden på våren, gräver upp dom igen på hösten och lägger dom i källaren så att dom klarar sig till nästa vår, förklarar han sin väl beprövade strategi.

Bor kvar i villan

Villan där han bor byggdes 1945 och har två våningar plus källare, vilket innebär att han måste gå i trappor för att till exempel ta sig in och ut ur huset. Men det hindrar inte Herbert. Han har inga problem med att gå i trappor.

Efter lite dividerande är vi överens om att gå i trappor nog är minst lika bra som att träna på gym. Eller kanske till och med bättre.

– Ja, det är bättre att gå i trappor än att träna på gym, säger han med en antydan till ett skratt.

Kör bil till kyrkan

När Herbert ska handla mat sätter han sig i sin Renault som han köpte 2006 och kör ett par kilometer till livsmedelsbutiken. Likadant när han ska till kyrkan.

– Jag skulle väl kunna gå till kyrkan, men det är lite för långt så jag brukar ta bilen.

Körkortet fick han förresten förnyat i höstas, alltså som 99-åring, och även på den punkten kan han vara unik i Sverige.

Under hela sitt vuxna liv har Herbert varit döv på vänster öra och i många år har han använt hörapparat. Annars har han fått vara frisk och kry. Det är inte alla förunnat, det är han fullt medveten om.

Till sist: I John Lennons låt A working class hero heter det i en textrad ”If you want to be a hero, well, just follow me”. Alltså: ”Om du vill vara en hjälte, följ mig”. Det sammanfattar Herbert Anderssons livsgärning ganska väl. En person som kämpat på, räknat med Gud men sällan fått de stora hyllningarna och rubrikerna.

---

Fakta: Herbert Andersson

Herbert Andersson har fyllt 100 år.
  • Aktuell: Fyllde 100 år den 19 mars.
  • Familj: Sonen Jan Wandeby och dottern Mari Hultin med familjer. Åtta barnbarn och fem barnbarnsbarn.
  • Bor: Rydaholm i Småland.
  • Församling: Rydaholms frikyrka.
  • Fritiden: Arbeta i trädgården, samvaro med vänner och familj.

---

Fler artiklar för dig