Jubilar

”Jag blev helt fascinerad över att Jesus var både sträng och mjuk”

Eva Hyllstam är entreprenören som brinner för ett gott ledarskap, något hon föreläst om under längre tid. Bland annat ser hon Jesus som ett föredöme, genom sitt sätt att kombinera ett tjänande ledarskap med tydlighet.

När Dagen når 60-årsjubilaren Eva Hyllstam är det strax innan hon ska gå in och hålla ett föredrag.

– Temat för dagen är emotionell intelligens i kombination med artificiell intelligens, säger hon.

För henne är det här vardag. Andra gånger kan det handla om grupputveckling eller konflikthantering när hon går upp på scenen, och genom åren har det blivit många föreläsningar om vikten av att skapa en sund arbetskultur.

– Jag drivs av att leda bolag och att få människor att samarbeta. Själv startade jag mitt första företag när jag var 21 år, så jag har varit företagare nästan hela mitt liv, berättar Eva.

Det började med ett företag som arbetade med bokföring för småföretagare. Några år senare startade hon ett kontorshotell, ett bolag som hon fortfarande driver under namnet World Trade Center Göteborg. Lokalerna återfinns i skyskrapan med samma namn, mittemot Liseberg i Eva Hyllstams hemstad Göteborg.

Varför blev du intresserad av ledarskap?

– Det kommer nog från att jag själv var en ganska bedrövlig ledare och inte riktigt visste hur man skulle göra, säger Eva Hyllstam då hon blickar tillbaka på sitt liv.

– När jag var 25 år visste jag inte riktigt hur man gjorde för att leda andra och hur en bra arbetsplats skapas. Misstaget jag gjorde då var att prata för mycket och lyssna för lite.

Utifrån sina egna misstag har hon sedan byggt vidare och har de senaste 25 åren föreläst om vikten av ett gott ledarskap.

– De allra flesta som säger upp sig från sitt arbete gör det för att de inte tycker att chefen är bra. Så det här är en otroligt viktig fråga, säger hon.

Du föreläser ibland också om kristet ledarskap?

– Ja, jag började fundera kring de principer som Jesus hade ur ett ledarperspektiv och blev helt fascinerad över att Jesus var både sträng och mjuk, både envis och flexibel, säger Eva.

Hon sammanfattar sedan Jesus ledarskap i två principer, tjänandet och tydligheten. Ett exempel på detta är kravet att få tvätta lärjungarnas fötter.

– Jesus var en fantastisk ledare, säger hon.

Kan du använda Jesus även när du föreläser?

– Absolut. Sedan får vi komma ihåg att i Sverige är det något av ett tabu att prata tro, så det är ett ämne jag till viss del undviker. Men i stora delar av världen är tron en naturlig del, där är det inte så konstigt.

Eva Hyllstam berättar att hon och hennes man är engagerade i International Christian Chamber of Commerce (ICCC), den internationella kristna handelskammaren i Göteborg.

– Det är en gemenskap för att leva ut Guds rike i vardagen och i arbetet, säger hon.

– För det är så lätt att vi glömmer att Gud också måste få plats i vardagen, i arbetslivet.

Hur tar man med sig Gud i arbetslivet?

– Man kan be för sina kollegor, man kan be för att företagen ska gå bra, säger Eva som exempel.

Sedan tycker hon att det är viktigt att hålla fast vid viktiga bibliska principer, som att göra rätt för sig, att prata med en person man har något otalt med och att vara ett stöd för den som har det svårt.

Nu fyller du 60 år. Hur känns det?

– Avslappnat. Det är något befriande i att hamna i en äldre klass, det är många krav som släpps. Sedan får man stå ut med att man är lite mer skrynklig, men det är priset man får betala, säger Eva och skrattar.

---

Fakta: Eva Hyllstam

  • Dagens jubilar Eva Hyllstam fyller 60 år den 21 april.
  • Hon är entreprenör och har i dag fem bolag, bland annat World Trade Center Göteborg samt Global leadership.
  • Eva är gift med Mats. Hon har två egna barn, ett bonusbarn och ett bonusbarnbarn.
  • Eva har också ett stort trädgårdsintresse och just nu kliar det i de gröna fingrarna.

---

Fler artiklar för dig