Jubilar

Far och son Sidenvall delar födelsedag: Stor dramatik när sonen föddes

Både Jacob och Fredrik har gillat att fira tillsammans, och ser tillbaka på familjens uppskattade traditioner: Bars i “guldstol” till frukosten, under färden trallades den regementsmarsch som hör ihop med det landskap där barnet är fött, som Bohus bataljon.

Dagen då prästen Fredrik Sidenvall fyllde 27 år fick han sitt tredje barn. Far och son är numera vana att dela födelsedag och har snarare sett fördelar än upplevt någon konkurrens med det.
– Det kunde vara lukrativt när pappa bjöd in till kalas i prästgården och även jag fick uppvaktas av församlingsborna, säger Jacob Sidenvall.

Att dela födelsedag med sin pappa är nog för en del barn en ovälkommen present att få. Men inte för Jacob Sidenvall, som snart fyller 35 år. Han kan inte minnas att han någonsin skulle ha stört sig på att behöva dela födelsedag med en annan familjemedlem.

– Nej, aldrig. Jag har ju heller aldrig varit med om något annat, och jag tyckte nog att det var roligt som barn, säger han.

– Det kunde även vara lukrativt, för när det kom hem församlingsbor på födelsedagsfika när pappa fyllde år, kunde jag säga att även jag hade födelsedag, och då kunde det bli någon femma eller tia som man fick.

Sonen i skymundan

Pappa, det är Fredrik Sidenvall, präst i Köping och som snart blir församlingspräst i Västerås. Inte heller han har haft något problem med att dela födelsedag med ett av sina sex barn. Förutom då han fyllt jämt och då tyckt lite synd om Jacob som riskerat att hamna i skuggan.

Trots att det är 35 år sedan det hände minns han den händelserika dag då Jacob såg dagens ljus för första gången.

– Ett barn är ju den absolut bästa födelsedagspresent jag fått! Jacobs födelse är oförglömlig på flera sätt – det var förstås en enorm glädje och stolthet, men också dramatik. Det var min första födelsedag som präst i Strängnäs och vi skulle ha gäster under dagen, men Jacobs storasyster blev sjuk och fick åka in akut på sjukhus med min fru medan jag var hemma med vår äldsta dotter. Medan de var kvar på sjukhuset fick jag veta att det var dags för henne att föda och jag försökte hitta en barnvakt för att kunna åka dit. Jag visste att domprosten var morgonpigg och körde till honom klockan halv fem på morgonen. Han tog hand om vår dotter och läste sagor för henne, medan min mamma var med vår andra dotter som blev opererad. Det var mycket logistik den dagen!

Jacob Sidenvall jobbar sedan sju år som ledarskribent på Smålandsposten och har, liksom sin pappa, en stor familj. Det fjärde barnet föddes för nio månader sedan, en liten Göran, som döptes av Fredrik när han var bara ett par veckor gammal.

Trots det geografiska avstånd mellan familjerna försöker alla Sidenvallare träffas med jämna mellanrum. Senast alla samlades – sammanlagt 29 personer, inklusive de 17 barnbarnen – var nu i påsk, i Stenkullen, Lerums kommun, där Fredrik och Anna bott de senaste 17 åren.

– Det är härligt att kunna få plats allihopa! konstaterar Fredrik.

Åka guldstol till frukosten

Vi börjar prata om födelsedagstraditioner och det märks att traditioner är något det gärna hålls på hos familjen Sidenvall. Barnens födelsedagar började ofta på samma sätt; genom att föräldrarna Fredrik och Anna fattade varandras handleder och bildade en så kallad ”guldstol” där födelsedagsbarnet fick sätta sig, för att sedan föras fram till frukostbordet där det var dukat med blomster runt jubilarens ”kuvert”. Under färden trallades även den regementsmarsch som hör ihop med det landskap där barnet är fött, till exempel Bohus bataljon eller Södermanlands regementes marsch.

– Man har inte roligare än man gör sig! konstaterar Fredrik.

– Min kära fru Anna är också väldigt duktig på att göra fantasifulla tårtor, ofta relaterad till personen på något sätt också. Till exempel så har Stinky varit ett motiv – vi gillar Mumin.

Vem i familjen var det som relaterade till Stinky?

– Det vill jag inte gå in på, hehe, svarar Fredrik.

Har ni någon favorittårta?

– Det måste jag svara på eftersom jag vid ett par tillfällen tillskansat mig en extra tårta i födelsedagspresent, säger Jacob.

– Det är mammas dajmtårta med mandelbotten och dajmöverdrag. När man har många syskon blir det ibland lite för lite tårta kvar när alla har tagit sina bitar, så jag minns att jag vid ett par tillfällen önskade mig en extra tårta. Jag var väldigt nöjd med att ha kommit på att jag kunde göra så. Men jag tror inte att jag åt upp den helt själv.

---

Fakta: Jacob Sidenvall

  • Fyller: 35 år den 17 april,
  • Familj: Är gift med Emelie och har barnen Olof, 8 år, Birgit, 7 år, Carl-Johan, 4 år och Göran, 9 månader.
  • Bor: I Växjö.
  • Önskar sig?: Presentkort på bokhandlar för att kunna inhandla de böcker jag har på min lista, bland annat Om Mexikos erövring av Bernal Diaz del Costillo. Det skulle vara fascinerande att få läsa om det äventyret.
  • Favoritbibelord: 5 Mosebok 33:27: En tillflykt är han, urtidens Gud, och här nere råder hans eviga armar.

---

---

Fakta: Fredrik Sidenvall

  • Fyller: 62 år den 17 april.
  • Familj: Är gift med Anna och har sex barn och 17 barnbarn.
  • Bor: I Stenkullen samt i Köping, och snart Västerås i tjänsten.
  • Önskar sig? Jag har redan fått min present, det var när alla barnen hjälpte till att rensa i källaren på vårt stora hus och körde massa saker till tippen. Det var en underbar gåva.
  • Favoritbibelord: 1 Joh. 4:17: I detta har kärleken fullkomnats hos oss, att vi får vara frimodiga på domens dag, för så som han är, så är också vi här i världen.

---

Fler artiklar för dig