Kärleken tog henne från Lettland till Sverige. I bagaget hade Inese Paulsone Johansson både körmusiken och den kristna tron. Men det var först under gymnasieåren det hade blivit fritt för henne att gå i kyrkan.
Inese Paulsone Johansson konstaterar att yngre människor i Sverige ofta får något av en chockreaktion när hon berättar hur de styrande gjorde det svårt att vara kristen i Lettland när hon var barn. I kyrkorna kunde man i stort sett bara hitta äldre människor som inget hade att förlora, medan de unga inte kände till vad som hände i kyrkorna.
– Om man gick i kyrkan kunde konsekvenserna bli att man fick inte jobb och inte kunde studera, säger hon.
Inese flyttade till Sverige och Göteborg år 2000, då 26 år gammal. Hon hade träffat sin man Daniel när han var på en kurs i Lettland. Nu har hon snart bott lika länge på den här sidan Östersjön. Hon arbetar både som kördirigent för Göteborgs Gosskör och som kyrkomusiker i Sankt Pauli församling i Örgryte. Familjen består förutom maken av fyra söner i åldern 11–22 år.
Frigörelse från Sovjet
Det är bara 70 mil fågelvägen mellan Göteborg och Riga, där Inese Paulsone Johansson i ungdomen studerade till kördirigent och pedagog. Hon är annars uppvuxen på landsbygden i Lettland, där hennes föräldrar bor kvar. Hon har inte växt upp i en kristen familj, berättar hon.
Det var först när Inese gick på gymnasiet, och efter att Lettland blev fritt från Sovjetunionen och kommunismen 1991, som det blev möjligt att utan fruktan besöka gudstjänster och utöva kristen tro.
– På gymnasiet hade jag en tät vänskapskrets där en av mina vänner blev kristen och ville bli präst. För oss övriga var hans beslut väldigt revolutionärt. Många av oss blev kristna senare.
– Jag var även nyfiken på kristen tro ur en mer filosofisk synvinkel. Den verkade ha svar på många frågor som diskuterades i andra sammanhang och filosofiska system. Här råkade jag träffa en präst som hade läst filosofi och som var en perfekt vägledare, säger hon.
21 år gammal döptes Inese Paulsone Johansson och blev medlem i Evangeliska lutherska kyrkan i Lettland.
Mötte kärleken
Hon bytte spår från körmusiken ett par år senare och bestämde sig för att läsa en master inom management med syftet att kunna jobba med att organisera konferenser och inom kulturinstitutioner. Parallellt arbetade hon som administratör inom kyrkan och var med vid en internationell teologikonferens där hennes nuvarande man Daniel var en av deltagarna. Kärlek uppstod.
Musiken har alltid varit en stor del i Ineses liv. Göteborgs Gosskör kallar hon sin “hjärtesak”, och där har även alla hennes egna söner sjungit. I kyrkan spelar hon piano och orgel och leder barn- och vuxenkörer.
– Mitt arbete är i första hand att ge musik till de unga. Jag känner en väldig glädje i att se dem utvecklas och ge dem verktyg som öppnar dörren till den stora musiken.
Lärde sig sjunga bön
Inese menar att den kristna tron och musiken hänger intimt ihop – något hon inte minst har sett i sitt eget liv.
– Eftersom det inte fanns någon kunskap om kristen tro när jag växte upp i Lettland kunde jag exempelvis inte be bönen Fader vår. Jag lärde mig den först i körklassen. Den sjungande versionen har hängt kvar i många år. Jag kunde bara sjunga bönen.
– Sedan har de kristna texterna i sakral musik betytt oerhört mycket. Jag har lärt mig psaltarpsalmer och bibeltexter på det sättet. Jag ser fortfarande att musiken hjälper oss på trons väg, och ger en extra dimension.
Internationella utblickar
När barnen var små bodde familjen ett år i USA och tre år i Skottland, medan Ineses make doktorerade i teologi. För egen del har hon också med sig några års arbete på barntidningen Droppen inom Evangelisk luthersk mission, ELM, här i Sverige. Sommartid tar hon ofta med sig familjen hem till föräldrarna och systern i Lettland.
---
Fakta: Inese Paulsone Johansson
Aktuell: Fyller 50 år den 8 april.
Familj: Maken Daniel samt barnen Lukas, 22, Markus, 20, Titus, 16, och Silas, 11.
Bor: I en villa i Mölndal.
Gör: Kördirigent i Göteborgs Gosskör och kyrkomusiker i Sankt Pauli församling, Örgryte.
Firar: Jobbar på själva födelsedagen. Men tänker fira vid senare tillfälle efter en musikgudstjänst, “Herren är min Herde”, där Göteborgs Gosskörs herrar medverkar.
---